Carlsbergfondets Forskningspris | Carlsbergfondet

Carlsbergfondets Forskningspris

Overrækkelse af Carlsbergfondets Forskningspriser 2017. Fra venstre præsident i Videnskabernes Selskab Mogens Høgh Jensen, uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, prismodtager Mette Birkedal Bruun, HKH Kronprinsessen, prismodtager Karl Anker Jørgensen, bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher og generalsekretær i Videnskabernes Selskab Lars Arge | Foto: Martin Juul.

Hvert år uddeler Carlsbergfondet to store forskningspriser til henholdsvis en naturvidenskabelig og en humanistisk/samfundsvidenskabelig forsker, som afgørende har bidraget til grundforskning.

Carlsbergfondets Forskningspriser blev indstiftet i 2011 i anledning af fondets grundlægger J.C. Jacobsens 200-årsdag. Priserne uddeles efter indstilling fra Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, og er hver på en million kroner.

Excellent forskning

Carlsbergfondets Forskningspriser har som formål at yde støtte til to aktive forskere i ind- eller udland, der har bidraget afgørende til grundforskningen, og som nyder stor videnskabelig anerkendelse. Hver prismodtager hædres med en million kroner. Heraf er 250.000 kr. en personlig hædersbevisning og 750.000 kr. støtte til et forskningsprojekt. Priserne skal opmuntre til yderligere forskning og kan bruges efter behov til udlandsophold, feltarbejde, indkøb af laboratorieudstyr eller løn til videnskabelig assistance.

Tidligere prismodtagere

2011: professor i fysik Lene Vestergaard Hau og professor i filosofi Dan Zahavi 

2012: professor i international politik Ole Wæver og professor i molekylærbiologi Kristian Helin

2013: professor i astronomi Jørgen Christensen-Dalsgaard og professor i psykologi Claus Bundesen

2014: professor i neurobiologi Gitte Moos Knudsen og professor i filosofi Jesper Ryberg

2015: professor i kognition, kommunikation og kultur Andreas Roepstorff og professor i fysik Jens Kehlet Nørskov

2016: professor i matematik, Tobias Holck Colding og professor i international udviklingsret Morten Broberg

Aftenen 

Carlsbergfondets Forskningspriser uddeles hvert år ved et stilfuldt arrangement på Ny Carlsberg Glyptotek med efterfølgende middag i festsalen.