Videnskab | Lidenskab | Carlsbergfondet

Videnskab | Lidenskab

Videnskab og kunst mødes, når Carlsbergfamilien over efteråret inviterer til en række aftenarrangementer under overskriften Videnskab | Lidenskab. Med afsæt i et tema byder hver aften på et fuldt program med bl.a. live interviews med internationalt anerkendte videnskabsfolk og landets førende kunstnere.

Kommende arrangementer

Glæd dig til en ny sæson med Videnskab | Lidenskab i 2019

Temaer og datoer for 2019 arrangementer bliver annonceret i januar 2019


Afholdte arrangementer

15. november 2018 kl. 19-21 - En aften om STRAF
Når Carlsbergfamilien igen byder indenfor til en aften med Videnskab | Lidenskab er det med STRAF som bærende tema. Mød professor i etik og retsfilosofi fra Roskilde Universitet, Jesper Ryberg, i en samtale med journalist Nynne Bjerre Christensen om straf og de etiske spørgsmål i forbindelse med retssystemets anvendelse af neurovidenskabelig viden og teknologi. Billedkunstner Michael Kvium fortsætter aftenen, når han interviewes om sin kunstneriske praksis, der kredser om menneskets allerværste sider og fremstiller det grimme, grumme og tabubelagte i den menneskelige eksistens. Afslutningsvis kaster inspektør ved Glyptoteket, kunsthistoriker Christine Tommerup, et blik på Jean-Baptiste Carpeaux’s mesterværk af Grev Ugolinos straf i Dantes helvede. Skulpturen vises i aftenens anledning i en særpræsentation i den smukke Festsal.

20. september 2018 kl. 19-21 – En aften om UNIVERSET
Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Glyptoteket blænder i efteråret igen op for Videnskab | Lidenskab - denne gang med UNIVERSET som bærende tema. Mød astrofysiker og professor ved Niels Bohr Instituttet, Anja C. Andersen, i en samtale med journalist Nynne Bjerre Christensen om stjernestøv og planetdannelser. Hør også billedkunstner Eric Andersen blive interviewet om sin kunstneriske praksis, der byder på afstikkere i det ydre rum. Aftenen afrundes af Glyptotekets ægyptolog Tine Bagh, der vil anlægge et granskende blik på universets skaber Ptah i et af museets ægyptiske mesterværker, som i aftenens anledning vises i en særpræsentation i den smukke Festsal.


22. marts 2018 kl. 19-21 - En aften om RO
Når Carlsbergfamilien igen byder indenfor til en aften med Videnskab | Lidenskab, er det med RO som bærende tema. Isolation og afsondrethed fra verden er omdrejningspunktet, når aftenen indledes med en samtale mellem kirkehistoriker og professor ved Københavns Universitet Mette Birkedal Bruun og journalist Mikkel Frey Damgaard. Billedkunstner Erik Steffens fortsætter herefter, når han interviewes om sin kunstneriske praksis, der på mange måder indkapsler en art hyperaktiv væren-i-verden.


18. januar 2018 kl. 19-21 – En aften om LØGN
Mød professor ved Københavns Universitet, Vincent F. Hendricks, i en samtale med journalist Nynne Bjerre Christensen om misinformation i politik og medier på baggrund af hans forskning i fake news. Oplev efterfølgende billedkunstner Jens Haaning, når han interviewes om sin kunstneriske praksis, der kritisk kredser om de politiske og sociale samfundsmekanismer. Aftenen byder traditionen tro også på indslag fra Carlsberg Laboratorium og en værknær præsentation af et af Glyptotekets mesterværker ved Tine Bagh.16. november 2017 kl. 19-21  - En aften om TOTALNATUR 
Mød professor i biologi Jens-Christian Svenning i en samtale om sin forskning i megafaunaens betydning for jordens økosystem. Aftenen fortsætter med kunstneren Tue Greenfort, der inviteres til en snak om sit kunstneriske arbejde, der de seneste mange år har taget form som en undersøgelse af emner som klimaforandringer, bæredygtighed og menneskets forhold til naturvidenskaben.

21. september 2017 kl. 19-21  - En aften om GRÆNSELØSHED 
Mød forskningsprofessor i arkæometri ved Nationalmuseet Karin Frei i en samtale med Politikens kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen om sin banebrydende forskning, der blandt andet har afsløret, at Egtvedpigen slet ikke stammer fra Vejle, men langvejsfra. Performancekunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen fortsætter aftenen i et interview om grænseløsheden i kunsten. Afslutningsvis kaster klassisk arkæolog og museumsinspektør Anne Marie Nielsen et værknært blik på Glyptotekets mesterværk Alexander den Store, som i aftenens anledning vises i en særpræsentation i museets Festsal.

18. maj 2017 - En aften om LYS 
En aften med LYS som bærende tema. Mød bl.a. professor og kosmolog ved Niels Bohr Institut, Jens Hjorth. Kunstneren Erik A. Frandsen fortsætter aftenen, når han interviews af Politikens kulturskribent Gudrun Marie Schmidt om sin kunstneriske praksis. Aftenen byder desuden på indslag fra Carlsberg Laboratorium samt guidede nærstudie af udvalgt mesterværker fra Glyptotekets rige samling.

27. april 2017 - En aften om INTET
Mød bl.a. professor og fysiker ved Aarhus Universitet Jeffrey S. Hangst i en samtale med Politikens kulturredaktør Mette Davidesen Nielsen om hans banebrydende forskning i antistof. Billedkunstner Tal R fortsætter aftenen, når han interviews om sin kunstneriske praksis.  Programmet indeholder desuden indslag fra Carlsberg Laboratorium, ligesom ægyptolog og museumsinspektør ved Glyptoteket, Tine Bagh, afslutningsvis kaster et værknært blik på et af Glyptotekets mesterværker, som i aftenens anledning vises i en særpræsentation i museets Festsal.

16. marts 2017 – En aften om RUIN
Mød bl.a. professor og klassisk arkæolog ved Aarhus Universitet, Rubina Raja, og Politikens Gudrun Marie Schmidt i en samtale om oldtidsbyen Palmyra, som i de seneste år har været genstand for IS’ hærgen. Billedkunstner Bjørn Nørgaard fortsætter aftenen, når han interviewes om begrebet ruin i kunstnerisk praksis. Afslutningsvis kaster arkæolog og samlingschef Rune Frederiksen et værknært blik på Glyptotekets mesterværk Skønheden fra Palmyra, som i aftenens anledning vises i en særpræsentation i museets Festsal.

Kunst, viden og øl
Videnskab | Lidenskab er tilrettelagt af Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Glyptoteket, hvor videnskabsfolk og kunstnere sættes
 i stævne i Glyptotekets Festsal til live interviews med journalister fra Politiken. Til hver enkelt arrangement byder vi desuden på indslag fra Carlsberg Laboratorium samt nærstudier af udvalgte mesterværker fra Glyptotekets enestående samling. Hver aften tager udgangspunkt i et aktuelt tema, og der bydes på gratis pauseudskænkning af aftenens øl.

Det ligger til familien
Videnskab og kunst ligger dybt i Carlsbergfamiliens DNA. Carlsbergs grundlægger J.C. Jacobsen, moderniserede ølbrygningen gennem banebrydende videnskabelige metoder, ligesom han sikrede Carlsbergs fortsatte, massive støtte til videnskaben gennem etableringen af Carlsbergfondet. Historien gentog sig med sønnen Carl Jacobsen, der via overskuddet fra sit bryggeri og oprettelsen af Ny Carlsbergfondet blev den til dato største danske kunstmæcen, bl.a. ved donationen af sin enorme kunstsamling og grundlæggelsen af Ny Carlsberg Glyptotek. Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet hører i dag til de største i landet, når det gælder støtte til henholdsvis videnskab og kunst.

Det er denne både strittende og levende arv, som Videnskab|Lidenskab samler sig omkring med det formål at formidle nogle af videnskabens og kunstens mange indsigter.