Dansk marinarkæolog bag sensationel opdagelse i Grækenland | Carlsbergfondet
Til oversigt

Dansk marinarkæolog bag sensationel opdagelse i Grækenland

Marinarkæologerne er på et stykke tålmodigt registrerings- og gravearbejde under havets overflade. Her ses de usædvanligt velbevarede træplanker, der udgør sænkekasserne.

Den danske marinarkæolog Bjørn Lovén og hans team har fundet store mængder af velbevaret træ fra antikken under havets overflade i den græske by Korinths havneby Lechaion. Træet har været anvendt som sænkekasser under konstruktionen af havneanlægget i det 6. århundrede. Det er ellers yderst sjældent at finde træ fra antikken i Middelhavet, fordi pæleormene og det varme og salte vand normalt tilintetgør træet på forholdsvis kort tid.

Bjørn Lovén, hvis forskningsprojekt, ”Lechaion Harbour Project”, er støttet af Carlsbergfondet, fandt selv det velbevarede træ under et dyk. ”Jeg svømmede selv forbi i fuldt dykkerudstyr og ser pludselig planker og stolper stikke op af havbunden, og hjertet slog lige et ekstra slag. Min hjerne gik kritisk til det, for det var næsten for godt til at være sandt. Men inderst inde vidste jeg godt, at det måtte være antikt træ, for man bygger ikke havne på den måde senere hen. Alligevel lå tvivlen og nagede, indtil vi fik det bekræftet”, siger han til Videnskab.dk


At der var brugt træ til konstruktionen af mole- og havneanlæg, kom ikke som en overraskelse for Bjørn Lovén. I 2014 opdagede hans team af arkæologer og andre specialister rester af træ, som var blevet afdækket af bølgeerosion. Til skuffelse for projektdeltagerne var træet i en meget dårlig forfatning – så dårlig, at arkæologerne ikke havde meget håb om at komme videre ad den vej. Ydermere gav sænkekasserne ikke indtryk af at være solidt håndværk.


Sænkekasse-teknologien blev opfundet i antikken og bruges stadig ved f.eks. moderne brobygning.

Bjørn Lovéns nyeste opdagelse viser imidlertid, at sænkekassernes trækonstruktioner er solidt håndværk, og de seneste udgravninger i efteråret 2015 viste, at sænkekasserne er helt fantastisk velbevarede – en konstatering, der bakkes op af en række arkæologer, som har set Lovéns dokumentation. ”Med fundet af så velbevaret træ har vi store forventninger til at kunne gøre yderligere fund. Både i den indre havn og under vandet i den ydre havn håber vi at finde levn af bygninger, redskaber, møbler, skibsdele og andet organisk materiale fra den græske og romerske periode”, siger Bjørn Lovén.

Bestyrelsesformand for Carlsbergfondet, professor Flemming Besenbacher, roser Bjørn Lovén og hans team: ”Det er glædeligt at Bjørn Lovén og hans internationale kolleger igen har fundet opsigtsvækkende nye resultater i deres marinarkæologiske forskningsprojekt. Forskningsteamet er blandt de bedste i verden inden for denne specielle form for arkæologi, og dette bekræfter, at Carlsbergfondet støtter de bedste forskere med de mest lovende og spændende projekter. Carlsbergfondet besluttede i et samarbejde med Augustinusfonden at yde ekstraordinær støtte til Bjørn Loven i forbindelse med Lechaion Harbour Project, og det ser ud til at bevillingen har haft det ønskede impact”, udtaler han.

Marinarkæologerne i Lechaion arbejder med et enormt anlæg og alene dét, at den ydre havns moler kan ses fra rummet, siger noget om størrelsesforholdene. Frem til 2018 skal Bjørn Lovén med sit internationale hold af arkæologer og andre specialister udforske, hvordan det enorme havneanlæg var opbygget.

Om Lechaion og projektet

Lechaion ligger cirka tre kilometer nord for det antikke Korinth og var fra 500-tallet f.Kr. til 500-tallet e.Kr. en af antikkens vigtigste handelshavne. Den var i lange perioder også en meget betydningsfuld flådebase. Lechaion var Korinths hovedhavn med adgang til Den Korinthiske Bugt og dermed til det vestlige Middelhav. Den antikke havneby var på mange måder et brændpunkt, hvori kulturen udviklede sig, og havnen var navlestrengen til fastlandet.

Forskningsprojektet, Lechaion Harbour Project, ledes af forskningslektor Bjørn Lovén og Dr. Dimitris Kourkoumelis og er et samarbejde mellem det Græske Ministerium for Kultur og Sport, Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet og Det Danske Institut i Athen. Lechaion Harbour Project er finansieret af Carlsbergfondet med 3,9 mio. kr. og Augustinus Fonden. Forundersøgelserne i 2013 blev finansieret af Dronning Margrethe II’s Arkæologiske Fond.Til oversigt