Ny bog om Frederiksborg Slotskirke | Carlsbergfondet
Til oversigt

Ny bog om Frederiksborg Slotskirke

I anledning af 400-året for Frederiksborg Slotskirkes indvielse i 1617 ser en ny bog om kirken dagens lys. Bogen, der er redigeret af historiker og museumsinspektør på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Thomas Lyngby, kommer omkring alt fra kirkens historie og indretning til dens brug op igennem århundrederne og frem til i dag.

Frederiksborg Slotskirke er et af Nordeuropas mest overdådige lutherske fyrstekapeller. Foto: Kira Krøis Urse

Frederiksborg Slotskirke er et af Nordeuropas mest overdådige lutherske fyrstekapeller. Med kirken markerede Christian IV, at han både var Danmark-Norges religiøse overhoved og en af den protestantiske verdens toneangivende fyrster.

Slotskirken har gennem historien været scene for ritualer, der understregede enheden mellem den lutherske kristendom, kongen og hans undersåtter. Det var her, at kongerne under enevælden gennemførte deres kroningsceremonier, de såkaldte salvinger. I 1694 blev der også indviet et kapel for de danske ridderordener i kirken. Og den dag i dag får elefantriddere og storkorsriddere hængt deres skjolde op i Ridderkapellet.

Christian IV åbnede sin slotskirke for Hillerøds indbyggere, da deres sognekirke var blæst omkuld, og kirken er stadig centrum for et engageret menighedsliv. For Det Nationalhistoriske Museums’ gæster er kirken et rum, der emmer af historisk betydning, enestående kunstskatte og blændende skønhed.

Bogens kapitler er skrevet af førende eksperter under redaktion af historiker og museumsinspektør på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Thomas Lyngby.

Besøg Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborgs hjemmeside

Køb eller læs mere om bogenTil oversigt