Carlsbergfondet
Til oversigt

Nyt portræt af Marianne Jelved afsløret

Et nyt portræt af politikeren Marianne Jelved (R) er her til eftermiddag blevet afsløret på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg. Portrættet er malet af Mads Rye og viser den forhenværende minister foran et vindue i Kulturministeriet med markante bygninger fra Slotsholmen i baggrunden.

Afsløringen af portrættet fandt sted kun få dage efter, at Marianne Jelved kunne fejre 30 års jubilæum i Folketinget. Portrættet er udført af Mads Rye for museet, der som Danmarks nationale portrætgalleri har bestilt billedet. Det er malet med olie på lærred og måler 120 x 90 cm.

Marianne Jelved er portrætteret med Thorvaldsens Museum og tårnet på Christiansborg Slot i baggrunden. Foto: Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg.

Marianne Jelved er portrætteret med Thorvaldsens Museum og tårnet på Christiansborg Slot i baggrunden.

”Mads Ryes tekniske kunnen og realistiske stil imponerer mig, og jeg er glad for, at mit politiske liv og min store kærlighed til guldalderen er så fint indarbejdet i portrættet af mig”, siger Marianne Jelved.

Mads Ryes arbejde med portrættet af Marianne Jelved bygger på samtaler og foto-optagelser. Desuden har Marianne Jelved siddet model.

”Marianne Jelveds blik følger beskueren, og hun bærer en jakke med indvævede metaltråde, næsten som en slags brynje. Ideen er, at hun skal udvise styrke, selvtillid og klogskab”, siger Mads Rye.

I anledning af afsløringen af det nye billede, har museet arrangeret særudstillingen ’Mads Rye – portrætter’. Udstillingen præsenterer et større udvalg af kunstneren Mads Ryes værker, der omfatter både officielle bestillinger, virksomhedsledere og helt private portrætter. Mette Skougaard, direktør på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg, udtaler om det nye portræt:

”I tre årtier har Marianne Jelved været en markant personlighed i dansk politik og kultur. Vi er glade for at kunne føje hendes portræt til vores samling”.

Om Mads Rye

Mads Rye (f. 1956) har arbejdet som professionel kunstner de sidste 20 år. Tidligere har han arbejdet som designer for store danske og udenlandske virksomheder. Mads Rye er selvlært kunstner, og kort efter han helligede sig oliemaleriet blev han antaget til både Charlottenborgs Forårsudstilling (1998) og Kunstnernes Efterårsudstilling på Den Frie (1998). Gennem årene har Mads Rye været tilknyttet og deltaget i udstillinger hos flere store gallerier i Danmark og i udlandet. Arbejdet med portrætgenren har bragt Mads Rye vidt omkring, og han har malet portrætter for mange danske og adskillige udenlandske kunder.

Mads Rye karakteriserer sig selv som figurativ realistisk maler. Han har siden sine unge år arbejdet primært med portrætter. Mads Ryes fascination af de gamle mestre og deres teknikker er tydelig i hans produktion.

Besøg udstillingen

Udstillingen ’Mads Rye – portrætter’ åbner for publikum onsdag den 13. september og kan opleves frem til den 31. december 2017.

Museet holder åbent hver dag året rundt. Få mere information på museets hjemmeside

Om Det Nationalhistoriske Museum

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg er Danmarks nationale portrætgalleri, der sætter ansigter på Danmarkshistorien. Museet har til huse i Nordens største renæssanceanlæg Frederiksborg Slot i Hillerød. Museets faste samling fortæller 500 års danmarkshistorie gennem portrætter, malerier, møbler og kunsthåndværk. Med særudstillinger sætter museet aktuelle perspektiver på danmarkshistorien, portrætgenren og andre af museets områder. Til oversigt