Se hidtil ukendte billeder af det befriede DK | Carlsbergfondet
Til oversigt

Se hidtil ukendte billeder af det befriede Danmark på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg

Carlsberg Bryggeri, København, Danmark, 1945. © Lee Miller Archives

Godt 100 billeder fra tiden kort efter besættelsens ophør ser dagens lys, når den amerikanske krigskorrespondent Lee Miller udstiller sine historiske fotografier på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg fra 9. marts til 24. juni 2018.

Billederne er taget i perioden maj-juni 1945, da Lee Miller kom til Danmark fra Tyskland som krigskorrespondent for magasinet Vogue. I Tyskland havde hun fotograferet krigens rædsler, kapitulationen og befrielsen af koncentrationslejrene i Dachau og Buchenwald. Lee Millers billeder fra Danmark har aldrig været udstillet, og kun få af dem har været bragt i britisk og amerikansk Vogue. Billeder tilhører i dag Lee Miller Archives.

Britisk faldskærmssoldat og tidligere tegneserietegner Tom Smitch skriver autografer, København, Danmark, 1945. © Lee Miller Archives

Nær blevet tabt for eftertiden

Om arbejdet med udstillingen af Lee Millers historiske billeder fortæller direktør på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg, Mette Skougaard:

”Det har været et spændende arbejde at finde frem til så mange historiske fotos fra tiden kort efter besættelsens ophør. Kun et fåtal er publiceret i britisk og amerikansk Vogue, og de var nær blevet glemt og tabt for eftertiden. Lee Millers dokumentation af det befriede Danmark skal ses i perspektivet af, at hun forinden har oplevet flere af fronterne i den frygtelige krig og al for megen ødelæggelse og menneskelig elendighed”.

Prinsesse Benedikte, Prinsesse Margrethe and Prinsesse Ingrid. © Lee Miller Archives

Modefotograf, kunstner og krigskorrespondent

Lee Miller begyndte sin karriere som populær Vogue-model i 1920’ernes New York blandt byens mest toneangivende fotografer. Hun etablerede sig herefter som modefotograf i først 30’ernes Paris, så New York og senere i Cairo, inden hun bosatte sig i London og begyndte at arbejde som freelancefotograf for Vogue. Det blev starten på mere end fem års dokumentation af livet i Europa under 2. Verdenskrig.

Britiske sømænd i Københavns Havn rundt om Den Lille Havfrue, København, Danmark, 1945. © Lee Miller Archives

Historien om Lee Miller er først og fremmest en begivenhedsrig og spændende historie om en af det 20. århundredes mest bemærkelsesværdige kvindelige fotografer. Historien tog sin begyndelse foran kameraet, men det er utvivlsomt Lee Millers arbejde bag kameraet - som modefotograf, kunstner og krigskorrespondent – der har givet hende en stor plads i eftertiden.

Lee Millers billeder kan opleves på Det Nationalhistoriske Museum i perioden 9. marts - 24. juni 2018. I forbindelse med udstillingen udgiver museet et katalog med Lee Millers fotografier.

Læs mere om udstillingen på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborgs hjemmesideTil oversigt