Carlsberg Laboratorium med i spidsen for millionprojekt om smagsaromaer til ølproduktion | Carlsbergfondet
Til oversigt

Carlsberg Laboratorium med i spidsen for millionprojekt om smagsaromaer til ølproduktion

Innovationsfonden giver 18 millioner kroner til nyt forskningsprojekt, der skal udvikle og teste smagsaromaer til ølproduktion. Formålet er at skabe en sensor-platform baseret på kunstig intelligens, der kan reducere tid og omkostninger i udvikling af nye typer øl.

Udviklingen af en sensor-platform kan potentielt fremme bredere forskning og nye iværksættereventyr, idet der ikke eksisterer en hurtig og effektiv måde til at bedømme smagsnuancer på i dag.

Forskningsprojektet, der bærer titlen ”Beer Fingerprinting Project", gennemføres i samarbejde mellem forskere ved Carlsberg Laboratorium, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Microsoft. I spidsen for Carlsberg Laboratorium deltagelse står professor og leder af Gæring og Fermentering, Jochen Förster.

Tusind smagsnuancer

Ideen til projektet fik han i forbindelse med, at han oplevede et behov for at kunne måle smagsaromaer ved hjælp af sensorer til at understøtte udviklingen nye bryggeorganismer, der i sidste ende resulterer i nye øl. Det er nemlig umuligt at smage forskel på de cirka 1.000 forskellige smagsnuancer, der dagligt udvikles i Carlsberg Laboratorium.

“Der eksisterer ikke en hurtig og effektiv måde til at bedømme smagsnuancer i drikkevarer, men det er afgørende, at vi kan dette, hvis laboratoriet fortsat skal udvikle øl til den størst mulige fuldkommenhed og være et mønstereksempel på ølbrygning i Danmark og i resten af verden", siger Jochen Förster.

Bestyrelsesformand for Carlsberg A/S og Carlsbergfondet og formand for Carlsberg Laboratoriums tilsynskomite, professor Flemming Besenbacher, udtaler om det nye spændende projekt:

”Det er meget glædeligt, at Carlsberg Laboratorium bliver en del af et team med Nanoscience centeret iNANO på Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Microsoft, som sammen skal udvikle sensorteknologi til måling af smagsnuancer. Der vil hermed kunne udvikles nye gærtyper til produktion af øl markant hurtigere og af en endnu højere kvalitet, end vi har haft mulighed for tidligere. Projektet vil levere forskning af allerhøjeste kvalitet og gennemføres som sådan helt i Carlsberg Laboratoriums grundlægger, brygger I.C. Jacobsens, ånd”.

Prototype allerede udviklet

Udover Carlsberg Laboratorium og iNANO ved Aarhus Universitet deltager DTU Chemical Engineering, som tilfører projektet ekspertise inden for reaktor-parallelisering og integration samt databehandling. Desuden stiller Microsoft de mest avancerede tekniske løsninger inden for kunstig intelligens til rådighed.

I dag eksisterer der ikke en teknologisk platform, der er i stand til at vurdere og adskille komplekse smagsnuancer. Udviklingen af metoder til hurtigt og pålideligt at kunne vurdere komplekse smagsnuancer som eksempelvis øl eller andre alkohol- og alkoholfrie drikkevarer er af stor interesse i forhold til produktudvikling, kvalitetskontrol og sikkerhed.

Forskningsdirektør på Carlsberg Laboratorium, Birgitte Skadhauge, udtaler:

”Udviklingen af en helt ny og unik sensor-platform er banebrydende, da det vil gøre det muligt at udvikle nye og bedre produkter på kortere tid og af en endnu højere kvalitet”.

Som led i projektet har forskere fra iNANO allerede udviklet sensorer samt en prototype for, hvordan man kan skelne mellem smagsnuancer i fire Carlsberg øl: Carlsberg Pilsner, Tuborg Pilsner, Wibroe og Nordic. Resultatet af forskningsprojektet vil ikke kun styrke den danske position på verdensmarkedet for øl, repræsenteret ved Carlsberg. Teknologien kan anvendes til andre produkter end drikkevarer, eksempelvis til anvendelse i miljø-, farmaceutisk- og fødevareindustrien.

Præsentation af projektets partnere og forskningsledere

Carlsberg Laboratorium: Professor Jochen Förster er ansvarlig for aktiviteterne på platformen for Gæring og Fermentering hos Carlsberg Laboratorium. Platformen danner ramme om udviklingen af gær samt nye bakterier med det formål at forbedre ydeevnen og smagsegenskaberne.

Aarhus Universitet: Associate Prof. Brigitte Städler og hendes forskningsgruppe arbejder med kontaktfladen mellem materialevidenskab, molekylærbiologi og mikrofluidik med det formål at give naturinspirerede løsninger på sociale udfordringer.

Danmarks Tekniske Universitet: Forskningscenteret ”Process and Systems Engineering Center” (PROSYS) ledet af professor Krist V. Gernaey ved DTU Kemiteknik kombinerer avancerede computerstøttede værktøjer (f.eks. proces simulering og optimering) og eksperimentelle metoder med det formål at udvikle nye og mere effektive produktionsprocesser.

Microsoft Danmark: Microsoft Team, ledet af Senior Solution Specialist Peter Kyvsgaard, leverer den digitale cloud-platform, der tilbyder den nyeste teknologi inden for kunstig intelligens, advanced analytics og robotteknik.

Læs mere om ”Beer Fingerprinting Project

Om Beer Fingerprinting Project

Samlet budget: 28 millioner kroner. Innovationsfonden investerer 18 millioner kroner i projektet. Partnerne finansierer selv 10 millioner kroner.

Varighed: 3 årTil oversigt