Carlsberg fejrer 170 år med lagkage verden over | Carlsbergfondet
Til oversigt

Carlsberg fejrer 170 år med lagkage verden over

I dag den 10. november er det 170 år siden, at den første bryg blev sat over på Carlsberg i Valby. Det var J. C. Jacobsen, der grundlagde Carlsberg i 1847. Siden har Carlsberg, der blev navngivet efter bryggerens søn Carl og den bakke, som bryggeriet blev anlagt på, vokset sig så stor, at det nu er verdens tredjestørste bryggeri. Før sin død i 1876 grundlagde J. C. Jacobsen Carlsbergfondet, der i dag er moderfond for Carlsbergfamilien.

Carlsbergfamilien og Carlsbergs medarbejdere i 150 markeder verden over vil fejre fødselsdagen med en traditionel, dansk lagkage. Selv i Kina prøver man kræfter med den danske lagkageopskrift pyntet med flødeskumskant og røde bær i anledning af jubilæet.

Lagkagen kom til Danmark samtidig med Carlsbergs pilsner i slutningen af 1800-tallet. Den første opskrift på en lagkage findes i Frøken Jensens Kogebog, der er fra tiden omkring indvielsen af Den Lille Havfrue, som Carl Jacobsen, bryggerens søn, i sin tid donerede til København. Nu, mere end 100 år efter, har lagkageopskriften rejst over 7000 kilometer og bliver den 10. november for første gang serveret i Kina til Carlsbergs jubilæumsfest.

Én stor familie

Før sin død, den 25. september 1876, grundlagde J. C. Jacobsen med et gavebrev til Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab Carlsbergfondet. J.C. Jacobsen skrev personligt både fundats og statutter og sendte dem til selskabet. Carlsbergfondets fundats bliver kongeligt konfirmeret den 18. oktober 1876.

Carlsbergfondet er således moderfond for Carlsbergfamilien, der omfatter en verdensomspændende bryggerikoncern, de tre fonde Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Tuborgfondet, de to internationalt anerkendte museer Glyototeket og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg og det internationalt anerkendte Carlsberg Laboratorium.

Carlsbergs 170 års jubilæum blev markeret i august, hvor bryggeriet fejrede sin fødselsdag en hel uge i København. Jubilæumsugens højdepunkter bød bl.a. på besøg af Carlsbergs stifter J.C. Jacobsen, der blev bragt til live ved hjælp af hologramteknologi, verdens første vindmølledrevet bar og en kæmpe gadefest på Gamle Carlsberg Vej i Valby med over 10.000 besøgende.

Læs om aktiviteterne i forbindelse med jubilæetTil oversigt