Til oversigt

Carlsbergfondet-forsker modtager Forskningskommunikations prisen 2017

Foto: Lars Kruse/AU

Lektor og kvantefysiker Jacob Sherson fra Aarhus Universitet, der har et Distinguished Associate Professor-stipendium fra Carlsbergfondet, modtager årets Forskningskommunikationspris. Prisen overrækkes af H.K.H. Kronprinsessen ved åbningen af Forskningens Døgn på Experimentarium i dag den 24. april.

Jacob Sherson arbejder med eksperimentel kvantefysik. Sammen med sin forskningsgruppe har han fundet frem til en metode, der kan drage nytte af, at menneskets evne til at løse problemer intuitivt gør os unikke i forhold til computeres enorme regnekraft.

Læs mere om Jacob Shersons forskningsprojekt støttet af Carlsbergfondet

Konkret har Jacob Sherson udviklet et computerspil, der giver videnskaben helt exceptionelle informationer, som kan bidrage konkret til forskning inden for kvantefysik. I spillet skal spillerne, der er ganske almindelige mennesker, flytte et atom fra et sted til et andet – på den bedst mulige måde. Herved hjælper spillerne videnskaben på vej mod udviklingen af kvantecomputeren.

Spil computer og hjælp videnskaben

Computerspillet giver mennesker uden akademisk baggrund mulighed for at være med til at løse problemer, man ellers skal have en ph.d. i kvantefysik for at forstå. Mere end 200.000 personer fra hele verden har foreløbig deltaget ved at spille computerspillet.

Jacob Sherson får overrakt Forskningskommunikationsprisen af H.K.H. Kronprinsessen til åbningen af Forskningens Døgn på Experimentarium i dag den 24. april. Med Forskningskommunikationsprisen følger 100.000 kroner.

"Det er en meget stor ære at modtage Forskningskommunikationsprisen. Det er en flot anerkendelse af, at vores dialog mellem forskning og almindelige mennesker gennem computerspil har skabt noget helt unikt; også for mig selv. Min meget intuitionsdrevne tilgang til forskning, og arbejdet med at skabe spil, har fået mig til at se anderledes på forskning og se nye ressourcer og forskningsspørgsmål på tværs af etablerede forskningsfelter", siger Jakob Sherson.

Det er Uddannelses- og Forskningsministeriet, der hvert år uddeler Forskningskommunikationsprisen til en forsker, der gør en særlig indsats for at nå ud til den brede offentlighed med sin forskning.

"Vi skal hylde klogskaben. Sherson er et pragteksemplar på en forsker, der på en og samme tid går sine egne veje, bryder med etableret lærdom og inddrager borgere i sin forskning. Ved at invitere folk helt ind i selve eksperimentet bliver gabet mellem borgerne og videnskaben mindre, og Shersons forskning beriges", siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

Læs artikel om prisvinderen på videnskab.dkTil oversigt