Til oversigt

Carlsbergfondets Portrætpris uddelt til spansk kunstner

Vinderen af Carlsbergfondets Portrætpris 2017 er netop blevet overrakt på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg. Vinderen blev Jesús Herrera Martínez, der vandt prisen for værket 'Melankolsk selvportræt forfra og bagfra' - et såkaldt diptykon. I anledning af prisuddelingen åbnede også udstillingen PORTRÆT NU!, der kan besøges af offentligheden fra i morgen og frem til den 30. juli.

Vinderen af Carlsbergfondets Portrætpris er fundet blandt 130 værker, der af en international jury er blevet udvalgt til særudstillingen PORTRÆT NU! Udvælgelsen er sket blandt mere end 1000 værker skabt af samtidskunstnere fra Norden og Kina, der gennem det seneste år har deltaget i konkurrencen PORTRÆT NU!

Jesús Herrera Martínez stammer fra Spanien og bor i København. I motiveringen har juryen blandt andet beskrevet værket som 'et insisterende forsvar for de værdier og holdninger i ældre malerkunst, som han ikke har mistet troen på.'

Udover Carlsbergfondets Portrætpris blev der uddelt priser til ni nordiske og kinesiske kunstnere. Desuden blev der givet tre Specialpriser og en Young Talent Pris.

Om PORTRÆT NU!

Udstillingen præsenterer portrætter, der tager afsæt i kunsthistoriske konventioner og nationale traditioner, men også helt nye bud på, hvordan man kan skildre et andet menneske i 2017. Portrætterne findes som både maleri, skulptur, tegning og foto samt video og installation, der har konkurreret på lige fod. Konkurrencen repræsenterer således forskellige kunstneriske genrer og teknikker, og værkerne afspejler såvel nationale traditioner som globale udtryksformer på tværs af lande og kontinenter.

PORTRÆT NU! har til formål at udfordre og stimulere udviklingen af portrætgenren, og konkurrencen skal være med til at gøde interessen for portrættet blandt kunstnere og publikum.

I år er det 10 år siden, at portrætkonkurrencen PORTRÆT NU! blev afviklet for første gang. Siden 2007 er PORTRÆT NU! blevet afviklet hvert andet år, og portrætkonkurrencen er med årene blevet stadig vigtigere blandt kunstnere i Norden. Samtidig har konkurrencen åbnet sig mod mange lande uden for Norden, og i år deltager således kinesiske kunstnere i konkurrencen for anden gang.

Tilmeldingen til PORTRÆT NU! 2019 åbner igen medio 2018 og er åben frem til primo 2019.

PORTRÆT NU! 2017 vises i Prinsessefløjen fra 11. maj - 30. juli 2017.

Læs mere på Det Nationalhistoriske Museum på FrederiksborgTil oversigt