Til oversigt

Da guderne havde tøj på

Tekstiler og klædedragter har spillet en langt større rolle for religion og kultdyrkelse i oldtidens Grækenland, end vi tror. Det fremgår af en ny bog skrevet af Cecilie Brøns, arkæolog, ph. d. og postdoc ved Ny Carlsberg Glyptotek. Bogen Gods and Garments: Textiles in Greek Sanctuaries in the 7th to the 1st Centuries BC er netop udkommet på forlaget Oxbow Books, der er et forlag tilknyttet Oxford University.

Koldt marmor og dekorerede vaser. Fortællinger om guder og herskere. Det er, hvad vi normalt forbinder Antikken med. Hvad vi i dag ikke har adgang til, er alle de organiske dele, som er forsvundet i jorden. Det være sig mad, drikkevarer og jordiske rester, men også stof og tøj. Tekstiler er nemlig - grundet det græske klima – rådnet op og dermed gået tabt for eftertiden.

Men tekstiler spillede en stor rolle i Antikken. I de græske myter har guderne masser af tøj på kroppen: I Illiaden bruger lysets gud, Apollon, en kappe til at dække Hektors nøgne lig, stofstykket er som et skjold. Afrodite bruger et skinnende stykke stof til at dække sig, når hun er i kamp, og vågner også påklædt efter elskov.

Myterne viser et lidt andet billede end det, der møder én, når man ser på de nøgne, hvide marmorstatuer fra oldtidens Grækenland, som står på Glyptoteket i centrum af København.

"Tekstilerne er usynlige for nutiden, men de har været en meget vigtig del af antik økonomi," siger Cecilie Brøns, forfatter til bogen.

Tøj gav adgang til guderne

Men hvordan finder man ud af noget om de forsvundne tekstiler? Cecilie Brøns har ved at gennemse lister over offergaver i de græske templer fundet masser af eksempler på tekstilgaver. En sådan gave kunne være et stykke indfarvet stof, for eksempel i kostbart purpur, som blev givet til templets gudestatuer. Og klæderne er sandsynligvis ikke blevet slynget hen over skulderen på statuerne, men nøje anbragt og bundet fast efter bestemte mønstre. Det viser blandt andet billeder på mønter.

"Tøj har været noget, der gav én yderligere tilknytning til guderne. Man kommer helt tæt på og interagerer med dem på en anden måde, end når man tilbeder på afstand. Men det kan også have været en måde at beskytte sig mod guderne, som jo ikke altid var specielt tilgivende eller tilregnelige," siger Cecilie Brøns.

Det var dog ikke hvem som helst, som bare kunne vade ind i templet og give Apollon tøj på, understreger hun.

"Det har været forbundet med en særlig status. Det er lidt, som når vi kommer i kirke i dag - det er heller ikke alle, der bare kan gå helt op til alteret," siger Cecilie Brøns.

Artiklen er en forkortet udgave af artiklen ”Nu skal de gamle grækere have tøj på kroppen” bragt i Kristeligt Dagblad den 5. januar 2017.Til oversigt