For Women in Science-pris til Carlsbergfondet-forsker | Carlsbergfondet
Til oversigt

For Women in Science-pris til Carlsbergfondet-forsker

Prismodtagerne: fra venstre Katrine Ter-Borch Gram Schjoldager, Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen, Sofia Ribeiro. Foto: Stine Heilmann

Tre ’For Women in Science’-priser til kvindelige, danske forskertalenter blev i går uddelt. En af prismodtagerne er adjunkt Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen, der har et postdocstipendium fra Carlsbergfondet.

Prisuddelingen fandt sted i går den 4. december i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Her overrakte H. K. H. Prinsesse Marie priserne til de tre prismodtagere. Det er i år 10. gang, at prisen ’For Women in Science’ uddeles til kvindelige forskertalenter, der har gjort sig særligt bemærkede inden for dansk forskning.

Årets tre prismodtagere er Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen, Katrine Ter-Borch Gram Schjoldager og Sofia Ribeiro, der forsker i henholdsvis nanostrukturer, sukkerbiologi og havbunden ud for Grønlands kyster.

Læs mere om prismodtagerne

Atomer på nano-skala

De kvindelige talenter har det fælles træk, at deres forskning dykker langt ned i den verden, man ellers kun ser fra overfladen. Marinebiolog og klimaforsker Sofia Ribeiro fra GEUS finder sine resultater på havbunden omkring Grønland, mens adjunkt Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen fra Kemisk Institut på Københavns Universitet dykker helt ned i den atomare struktur i en række avancerede materialer. Adjunkt Katrine Ter-Borch Gram Schjoldager fra Institut for Cellulær og Molekylær Medicin på Københavns Universitet kigger til gengæld under overfladen på menneskekroppen og fokuserer på blandt andet komplekse kulhydrater og proteiner i de menneskelige celler.

Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen med HKH prinsesse Marie til overrækkelsesceremonien i Videnskabernes Selskab

Den ene af de tre prismodtagere, Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen, fik i 2014 et postdocstipendium fra Carlsbergfondet til projektet ”Structural characterization of inorganic nanoclusters: Chemistry between molecules and solids”. Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen forsker i materialers struktur og egenskaber, herunder hvordan atomer sætter sig sammen på nano-skala, og hvordan de samler sig i materialer. Forskningen kan bl.a. bruges til at forstå fundamentale processer i materialekemien og udvikle mere effektive materialer. Eksempelvis forbedre teknologien inden for vedvarende energi.

Læs artikel om Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensens forskning her

Om For Women in Science

For Women in Science er en global, årligt tilbagevendende prisuddeling indstiftet af L’Oréal og UNESCO, der skal få de gode rollemodeller blandt kvinder i naturvidenskabelig forskning frem i lyset - og tiltrække flere kvinder til de naturvidenskabelige fag. En væsentlig målsætning med prisuddelingen er også at opbygge netværk mellem kvinder i videnskab.

Prismodtagerne fortæller onsdag aften om deres forskning ved tre offentlige foredrag i Videnskabernes Selskab, hvor alle er velkomne.

Læs mere om arrangementetTil oversigt