Forskning støttet af Carlsbergfondet afslører mosaikkens historie | Carlsbergfondet
Til oversigt

Forskning støttet af Carlsbergfondet afslører mosaikkens historie

Carlsbergfondets forsker, professor og leder af Centre for Urban Network Evolutions (UrbNet) Rubina Raja, har netop publiceret nye forskningsresultater, der giver nyt indblik i mosaikproduktion i den tidlige islamiske periode.


Achim Lichtenberger fra Westfälische Wilhelms-Universität Münster i Tyskland og Rubina Raja fra Aarhus Universitet, ved udgravningerne i Jerash, Jordan.

For første gang nogen sinde er udviklingen af historiske mosaikker blevet systematisk dokumenteret. I en nyligt publiceret artikel fremlægger Achim Lichtenberger fra Westfälische Wilhelms-Universität Münster i Tyskland og Rubina Raja fra Aarhus Universitet beviser for udviklingskæden og håndværket forbundet med mosaiklægning i den tidlige islamiske periode. Det unikke fund stammer fra seks års intense udgravninger i Jerash, Jordan, kendt som Gerasa i det gamle Decapolis.

I mere end 100 år har området omkring Gerasa været interessant for arkæologer. I løbet af årene har udgravningshold fra hele verden opdaget forskellige stykker og dele af mosaikker, men indtil nu har ingen været i stand til at stykke puslespillet over den ældgamle praksis sammen. Imidlertid har den forsigtige udgravning af et hus, der var ødelagt som følge af et jordskælv i 749 efter Kristi fødsel, afsløret de bemærkelsesværdige ændringer, der er blevet lavet ved mosaikgulvene igennem tiden. Ved hjælp af state-of-the-art dateringsmetoder og kemiske analyser af udgravede mosaik-fragmenter har forskerne nu kunnet kaste lys over historiske ændringer, både hvad angår de brugte materialer og de anvendte teknikker. Der er også fundet indikationer på, at håndværkere har anlagt midlertidige snarer end permanente værksteder i forbindelse med restaureringsopgaver.

Denne nye indsigt i konstruktionen af mosaikker i Gerasa er den første af sin slags, og fremtidige lignende undersøgelser forventes at udvide vores forståelse af udviklingen af mosaikker i den antikke verden yderligere.

For mere information, kontakt Rubina Raja (rubina.raja@cas.au.dk) eller Achim Lichtenberger (lichtenb@uni-muenster.de)

Læs artikelTil oversigt