Fredagstaler: Ny gratis talerrække om videnskab | Carlsbergfondet
Til oversigt

Fredagstaler: Ny gratis talerrække om videnskab

Studenterforeningen slår i næste uge dørene op for en ny sæson med Fredagstaler. Som noget nyt vil Fredagstalerne, der er blevet afholdt i Carlsberg Akademi siden 2011, blive afholdt i Videnskabernes Selskabs Gamle Mødesal i Carlsbergfondets domicil i København. Første gæst på programmet er lektor og medicinhistoriker Adam Bencard, som vil tale om forholdet mellem menneske og mikroorganisme i en tid, hvor vi skal til at forså os selv som små økosystemer.

Velkommen til en ny sæson med Studenterforeningens Fredagstaler. Fredagstaler tilbyder et rum for fordybelse med nogle af Danmarks fremmeste forskere og kulturpersonligheder, som formidler svært tilgængelige videnskabelige og samfundsrelevante emner til et bredt publikum. Helt i Studenterforeningens ånd og med udgangspunkt i talergenrens frie retoriske rammer.

Lektor og medicinhistoriker Adam Bencard indleder talerrækken den 2. marts med et foredrag under overskriften: "Du er ikke alene – den nye mikrobiomforskning og kroppen som økosystem".

Små økosystemer

Bencard vil tage udgangspunkt i en af lægevidenskabens ubetinget største bedrifter, nemlig opdagelsen af mikroorganismernes rolle for smitsomme sygdomme. Meget tyder imidlertid på, at bakterierne spiller en mere kompleks rolle i forhold til sygdom og sundhed end hidtil antaget.

Inden for de seneste 7-8 år har biomedicinsk forskning for alvor sat den mikrobielle verden i et andet lys. Mennesket fremstår i stigende grad som små økosystemer, hvis velbefindende og daglige liv er bygget på et komplekst sammenspil mellem menneskelige og mikrobielle dele. Bencard vil indvie publikum i nogle af de kulturelle og filosofiske åbninger og forandringer, som den nye mikrobiomforskning byder os at overveje. Hvad betyder det eksempelvis, hvis vi skal til at forså os selv som små økosystemer?

Lyt med på podcast

Senere på foråret vil bl.a. læge og forsker Peter Lund Madsen samt rektor for Professionshøjskolen Metropol Stefan Hermann optræde som fredagstalere.

Fredagstalerne varer ca. 30-40 minutter, hvorefter talere og tilhørere mødes i mere uformelle rammer over en vand eller en øl til videre samtale og diskussion af talens indhold. Men det er også muligt at lytte til både afholdte og fremtidige taler på podcast.

Find Fredagstaler på podcast her

Fredagstalerne har med støtte fra Carlsberg Mindelegat været afholdt i Carlsberg Akademi siden 2011. Fredagstalerne gennemføres fra denne sæson i samarbejde med Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og Carlsbergfondet med støtte fra Carlsberg Mindelegat.

Fredagstaler er åbne for alle, men tilmelding er nødvendig.

Læs mere om Fredagstalerne hos Studenterforeningen
Til oversigt