Til oversigt

Kronik: Verden skal købe cirkulære løsninger af os

Dansk erhvervsliv vinder, hvis vi formår at tænde den cirkulære vækstmotor hos de små og mellemstore virksomheder. Sådan lyder det i dagens kronik i Børsen skrevet af formand for regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi og bestyrelsesformand i Carlsbergfondet og Carlsberg A/S Flemming Besenbacher.

I sidste uge fremlagde regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi vores anbefalinger til, hvordan vi i Danmark høster de økonomiske frugter af at tænke cirkulært frem for lineært. Det har tjent os godt at tænke lineært, når vi tænker forretning. Vi producerer, forbruger og smider væk for så at producere og forbruge igen.

Læs mere på regeringens hjemmeside for cirkulær økonomi

Men allerede i dag tager det naturen over halvandet år at genoprette, hvad verdens befolkning forbruger af ressourcer på ét enkelt år. Med andre ord, prisen på ressourcer vil stige, og køen til den grønne seddelpresse vil kun blive længere.

Der er brug for at øge levetiden på den kredit, vi hiver op af jorden. Der er brug for, at vi bevarer materialer og produkter længere tid i kredsløb ved at finde nye måder at designe, producere, forbruge og genanvende dem på. Og det er ikke ensbetydende med, at vi behøver gå i stå. Eller at det behøver at blive dyrere at vækste.

27 anbefalinger

Ni ud af ti private danske virksomheder tilhører segmentet af små og mellemstore virksomheder. Det er her, den cirkulære vækstmotor skal tændes, hvis vi vil realisere potentialet og holde dansk erhvervsliv i front. Men det er også her, der er størst mangel på viden, kompetencer, netværk og kapacitet.

Vi giver i vores rapport 27 konkrete anbefalinger til, hvordan vi gør vores virksomheder konkurrencedygtige og Danmark til et foregangsland i denne nye, cirkulære virkelighed.

Læs hele kronikken på borsen.dk (kræver login)Til oversigt