Til oversigt

Lyt: Danske forskere fremstiller effektivt naturstof mod kræft

I laboratoriet: Thomas (orange trøje) og medlemmer af laboratoriet for Kemisk Biologi

Dansk forskning støttet af Carlsbergfondet har ført til fremstilling af et naturstof, som er yderst effektivt mod særligt aggressive kræftceller.

Nu kan du høre primus motor bag opdagelsen, adjunkt Thomas Bjørnskov Poulsen fra Institut for Kemi, Aarhus Universitet, fortælle om sin forskning og de nye resultater i Videnskabens Verden på DR P1.

Hør programmet her

Seks gange mere præcist end sit søsterstof

Opdagelsen blev publiceret i det ansete videnskabelige tidsskrift Nature Chemistry i november sidste år. Navnet på stoffet er BE-43547A, og hvis det lyder som et bombefly, er associationen ikke helt ved siden af. Stoffet er nemlig en cellegift, der rammer meget præcist og potentielt kan skade færrest mulige raske celler omkring kræftsvulsterne. Helt konkret er BE-43547A op til seks gange mere præcist end sit søsterstof, rakicidin A, som allerede har en markant selektivtet for aggressive hypoxiske kræftceller.

Fordelene ved at benytte stoffet er selvfølgelig indlysende: man behøver ikke at bruge så meget af det for at få has på fjenden, og risikoen for at skade ”civile” celler i nærheden er tilsvarende mindre.

”Vores nye stof er meget mere interessant end rakicidin, fordi det går endnu mere præcist efter hypoxiske celler. Ifølge vore undersøgelser findes der ikke et andet naturstof med så høj selektivitet som BE-43547A. Og da det er lettere end rakicidin at syntetisere, kan det i princippet opskaleres til prækliniske forsøg. Vi fokuserer dog i øjeblikket på at forsimple den molekylære struktur af disse stoffer, som vi samlet kalder for APD-CLD’er – et akronym der beskriver stoffernes særlige kemiske sammensætning”, siger Thomas Bjørnskov Poulsen, hvis laboratorium på Institut for Kemi på Aarhus Universitet har specialiseret sig i at finde og kopiere naturstoffer, der virker mod kræft.

Fyrretræ mod kræft

I radioprogrammet kan du også høre Thomas Bjørnskov Poulsen fortælle om omdannelsen af et giftstof fra et amerikansk fyrretræ til eksperimentelle kræfthæmmende stoffer kaldet strongylophoriner (STR), som ellers kun produceres af en havsvamp på den anden side af kloden. STR-stofferne hæmmer blandt andet signaler i celler, der er udsat for iltfattige omgivelser, og kan dermed muligvis bruges til at bremse spredningen af kræftceller.

Læs den videnskabelige artikel

Læs mere om Thomas Bjørnskov PoulsenTil oversigt