Til oversigt

Mød Carlsbergfamilien på årets Golden Days Festival

Carl Jacobsen og skulptør Edvard Eriksen overværer opstillingen af Den Lille Havfrue ved Langeliniehavnen i København 23. august 1913. Ideen til Havfruen og finansieringen stod Carl Jacobsen for.

Carlsbergfamilien står bag et hav af arrangementer, når årets Golden Days Festival finder sted i København i dagene 2. til 17. september 2017. Både museerne Ny Carlsberg Glyptotek og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg, fondene Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet samt Carlsberg Laboratorium og besøgscenteret Visit Carlsberg disker op med en bred vifte af begivenheder, der bringer publikum tilbage til Carl Jacobsens (1842—1914) København og trækker tråde op til vore dages hovedstad.

Spis en historisk middag i Carl Jacobsens villa, kom til samtalesalon om dannelse, smag fortidens øl, tag børnene med på Carls helteskole og træd inden for i Carlsbergfondet og Videnskabernes Selskabs imponerende pragtpalæ i italiensk højrenæssancestil fra 1894-1899.

Når Golden Days Festival indledes den 2. september under overskriften København 850, inviterer Carlsbergfamilien danskerne inden for i fortællingen om en af Danmarks betydeligste erhvervssuccesser nogensinde. Et særligt festivalspor - Carl Jacobsen (1842—1914) og Borgerskabets København - er viet til en bred vifte bestående af 25 forskellige arrangementer, som ikke alene fortæller Carlsbergfamiliens fascinerende historie, men giver nye indblik i den enorme betydning, som både J.C. og Carl Jacobsen har haft for kunsten, videnskaben og kulturen i Danmark dengang som nu.

Se samlet program for Carl Jacobsen (1842—1914) og Borgerskabets København

”Carlsberg og Jacobsenfamilien har gennem flere generationer sat deres tydelige fingeraftryk på hele Danmark og i særdeleshed København. Både grundlæggeren af Carlsberg J.C. Jacobsen og hans søn Carl Jacobsen havde tætte relationer til deres tids store tænkere, videnskabsmænd og kunstnere, og de var begge drevet af en Semper Ardens – ”altid brændende” – tilgang til alt, hvad de gjorde. Desuden var de begge optagede af at give tilbage til samfundet, hvilket har resulteret i alt fra bygningsværker og kunstværker over indkøb af storslået kunst til understøttelsen af videnskabelige opdagelser og store videnskabsmænd”, siger Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet og Carlsberg Mindelegat, som er en af hovedsponsorerne bag Golden Days Festivalen.

”Jeg glæder mig derfor over, at et af Golden Days-sporene i år følger Jacobsenfamilien med fokus på Carl Jacobsen, der jo blandt andet var manden bag Den Lille Havfrue, som i dag er selve symbolet på København. Jeg håber, at Carlsbergfamiliens omfattende festivalprogram vil åbne danskerne og københavnernes øjne for den store betydning, som bryggerfamilien har haft og stadig har for byen.”

Om Carlsbergfamilien og Carl Jacobsen

Carlsbergfamiliens historie er først og fremmest en historie om videnskabsmændenes, mæcenernes, industrimagnaternes og erhvervsspidsernes København – med andre ord borgerskabets København. Gennem generationer satte bryggerfamilien et markant aftryk på byen i kraft af bryggerivirksomheden i Valby. Men også familiens store donationer til kunst, kultur og videnskab, der dengang som nu er flydt tilbage til samfundet, har sat et markant præg på Danmark. Et præg der fortsat taler sit tydelige sprog i hovedstaden, hvor et museum som Ny Carlsberg Glyptotek er et af de mest besøgte, og Den Lille Havfrue fortsat er en af de vigtigste turistattraktioner. 

Filantropen, forskønneren og københavneren Carl Jacobsen blev født til at være brygger. Han havde et livslangt had-kærligheds-forhold til faderen J.C. Jacobsen og blev gift med sin elskede Ottilia i 1874. Carl Jacobsen havde en stor kærlighed til kunsten og plejede omgang med periodens største tænkere, kunstnere og videnskabsmænd. Han skænkede byen sit til dato mest markante vartegn, Den Lille Havfrue, og forærede hovedstaden og dens beboere Ny Carlsberg Glyptotek, da hans private kunstsamling voksede eksplosivt. Han oprettede desuden Ny Carlsbergfondet og skænkede et nyt spir til den nedbrændte Nikolaj Kirke, en række skulpturer til byen og efterlod sig en imponerende arv af historicistiske industribygninger.

Læs mere om Carl Jacobsen

Om Golden Days - København 850

I 2017 er det 850 år siden, at København ifølge Saxo blev grundlagt. I dag er København en pulserende metropol, der med jævne mellemrum kåres som verdens bedste by at leve i. Men hvad er det, som gør København til København? Hvori består det særlige københavnske, og hvad kan verden bruge det til og lære af det?

Med titlen "København 850" vil Golden Days Festival i september 2017 sætte fokus på Københavns udvikling og undersøge, hvad der har gjort København til den metropol, den er i dag. Festivalen vil gennem punktnedslag i Københavns historie formidle byens udvikling fra nye, overraskende og engagerende vinkler. København 850 bliver derfor en kulturhistorisk undersøgelse af København som by, fænomen og følelse.

Golden Days Festival 2017 er muliggjort i partnerskab med bl.a. Carlsbergfondet og Carlsbergs Mindelegat.

Læs mere om Golden Days FestivalTil oversigt