Carlsbergfondets Forskningspris 2019

Overrækkelse af Carlsbergfondets Forskningspriser 2019. Fra venstre Redaktør i Videnskabernes Selskab Marita Akhøj Nielsen, bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbo-Jørgensen, prismodtager Thomas Kiørbo, prismodtager Mikael Rask Madsen, HKH Kronprinsessen og præsident i Videnskabernes Selskab Mogens Høgh Jensen | Foto: Lars Svankjær

Carlsbergfondets forskningspriser er i 2019 er givet til professor i europæisk ret og integration Mikael Rask Madsen fra Københavns Universitet og professor i havets mikroskopiske liv Thomas Kiørboe fra Danmarks Tekniske Universitet.

Mikael Rask Madsen og Thomas Kiørboe modtager Carlsbergfondets Forskningspriser 2019 for deres banebrydende arbejde inden for henholdsvis europæiske domstoles betydning og havets mikroskopiske liv. Med prisen følger 1 million kr. Heraf øremærkes 750.000 kr. til forskningsaktiviteter, mens 250.000 kr. er en personlig hædersgave.

Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs begrundelse for tildeling af prisen til Mikael Rask Madsen

Mikael Rask Madsen er en af verdens absolut førende forskere i krydsfeltet mellem international ret, politik og samfund. Hans originale tilgang, som kombinerer juridiske, humanistiske og samfundsvidenskabelige metoder, har ført til banebrydende forskning inden for international ret, retssociologi og politisk sociologi. Mikael Rask Madsens grundforskning er på allerhøjeste internationale niveau, som også er dokumenteret ved, at han leder grundforskningscenteret iCourts. Hans grundforskning har samtidig haft markant og umiddelbar samfundsmæssig betydning.

Se portræt og film

Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs begrundelse for tildeling af prisen til Thomas Kiørboe

Thomas Kiørboe er en af verdens ledende forskere indenfor den marine økologi og har spillet en afgørende rolle for vores forståelse af livet i havene. Han er anerkendt globalt for sin originale og provokerende tilgang til forskningen, og som pioner indenfor mange områder af den marine økologi. Med sin forskning og under sine ophold på både MIT i Boston og UC i Berkeley, har han formået ikke bare at udvikle nye metoder, men også at skabe afgørende forståelsesmæssige bindeled mellem havets processer fra mikroskala til stor skala.

Se portræt og film

Om Carlsbergfondets Forskningspris

Carlsbergfondets Forskningspris blev indstiftet i 2011 i anledning af fondets grundlægger J.C. Jacobsens 200-års fødselsdag. Prisen uddeles efter indstilling fra Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Hver pris er på 1 million kroner. Heraf er 250.000 kr. en personlig hædersgave og 750.000 kr. støtte til et forskningsprojekt.

Carlsbergfondets Forskningspris har som formål at yde støtte til to aktive forskere i ind- eller udland, der har bidraget afgørende til grundforskningen, og som nyder stor videnskabelig anerkendelse. Priserne skal opmuntre til yderligere forskning og kan bruges efter behov til udlandsophold, feltarbejde, indkøb af udstyr eller løn til videnskabelig assistance.

Se tidligere modtagere af Carlsbergfondets Forskningspris