Alle 2017 podcast: 24 Spørgsmål til Professoren

Arkiv: Podcasts produceret i samarbejde mellem Radio24syv og Carlsbergfondet

24 Spørgsmål til professoren

Hør eller genhør tidligere programmer

2017

10. juni: Kristine Bohmann, Adjunkt ved Københavns Universitet.

Indiana Jones er kvinde – og hun jager naturens stregkoder. Adjunkt ved Københavns Universitet Kristine Bohmann indsamler igler i Madagascars regnskov og flagermuselort i Swaziland og forvandler begge dele til forskningsmæssigt guld. Med de rigtige teknikker kan DNA fra miljøprøver afsløre hidtil ukendte sammenhænge og sladre om naturens tilstand.

[To top]

3. juni: Jan Kindberg Jacobsen, Arkæolog og museumsinspektør ved Glyptoteket

Hvordan var der i Rom før det var Rom? Det undersøger en ny stor udgravning af Cæsars Forum, som ledes af den danske arkæolog Jan Kindberg Jacobsen. Han adskiller myter og fakta om Roms grundlæggelse, og fortæller om det vendepunkt, som opstod med Julius Cæsar. Historiens første PR-ekspert og seriøse udøver af personlig branding fik væltet republikken og blev model for generationer af imperiets kejsere.

[To top]

27. maj: Jeppe Sinding Jensen, Lektor ved afdeling for religionsvidenskab, AAU

Jeppe Sinding Jensen blev hånet, da han valgte at studere religionshistorie i 1970erne – troen var jo på vej på museum, sagde hans vejledere. Siden er religion kommet stærkt igen og er lige nu på fremmarch. Mens evolutionsbiologer diskuterer, hvorfor mennesker udvikler religiøse ideer, taler religionshistorikere om religionens egen evolution. Mens krig og konflikt er guf for fundamentalistisk tro, er det fredelige overflodssamfund måske vejen til mere filosofiske og tandløse religioner.

[To top]

20. maj: Finn Cilius Nielsen fra Diagnostisk Center Rigshospitalet

Genetiske analyser vil omkalfatre sundhedsvæsnet og især kræftbehandlingen. Den samme kræftpakke til alle er håbløst gammeldags, for hver tumor er unik, fortæller Finn Cilius Nielsen fra Diagnostisk Center Rigshospitalet. Kortlægning af patientens personlige mutationer kan pege på, hvilken behandling der virker – og afsløre, hvornår behandling er udsigtsløs. Teknologien findes, så hvorfor er Danmark bagefter?

[To top]

13. maj: Chefpsykolog Svend Aage Madsen

Alt fra fødselsdepressioner til ensomhed bliver overset, fordi mænd mangler sprog for at have det dårligt, siger psykolog Svend Aage Madsen. Imens vokser myten om mandlig overgangsalder, som er opfundet for at sælge testosteronpræparater. De sure gamle mænd mangler ikke hormoner, men et sted de kan være sammen om at foretage sig noget – uden kvinder.

[To top]

6. maj: Danmarks førende rumforsker, John Leif Jørgensen.

Der er oplagte muligheder i turisme for rigmænd og minedrift på månen, men måske kommer vi også til at sende patienter på rekreation i vægtløs tilstand efter store operationer. Danmarks førende rumforsker, John Leif Jørgensen, inviterer på en hæsblæsende tur fra vores lille mærkelige klode til Saturn, Jupiter og omegn. Det er vilde historier fra verdensrummet.

[To top]

29. april: Arbejdsmediciner og stressforsker Bo Netterstrøm

Stress er glimrende – bare den ikke bliver kronisk – men jo mere negativt vi opfatter stress, jo værre virker den på os. Vi kan tåle langt større spidsbelastninger end vi tror, bare vi sørger for at restituere, siger arbejdsmediciner og stressforsker Bo Netterstrøm. Han forklarer også, hvorfor de mest stressede danskere ikke er travle højtuddannede med flydende arbejdstid, men derimod mennesker i omsorgsjobs.

[To top]

22. april: Kristian Helin, professor i epigenitik

Vi skal længere ind – helt ind i cellen. Her udfolder epigenetikken sig. Professor og Centerdirektør Kristian Helin forklarer, hvordan epigenetikken både er en nøgle til at behandle kræft og til at forstå, hvordan nogle af dine livserfaringer kan nedarves til dine børn. Det handler om fint tunede mekanismer, som løbende fortolker arvemassens tekst ved at tænde og slukke for enkelte gener, og det er biologiens nye sort.

[To top]

15. april: Arkæolog og museumsinspektør Jeanette Varberg

Homo sapiens er en invasiv art, som flytter sig, når den er utilfreds eller eventyrlysten. Folkevandringer har omvæltet samfund og kulturer lige siden vi først bredte os fra Afrika og udryddede andre menneskearter på vores vej. Er folkevandring hærværk eller berigelse? Det afhænger af øjnene der ser, siger arkæolog og museumsinspektør Jeanette Varberg, men anbefaler nutidens beslutningstagere at lære af historien.

[To top]

8. april: Carsten Obel, Danmarks eneste professor i mental børnesundhed, Århus Universitet

Slap dog af med det forældreskab! siger Carsten Obel, som er verdens eneste professor i mental børnesundhed. Hans forskning tyder på, at børn og unge har det bedre end de siger, men forældrenes bekymring og stående omsorgstilbud får dem til at vende blikket ind ad og plante fingeren i egen navle. Vejen til mental børnesundhed er at lade ungerne lave fejl og lære dem at klare sig selv.

[To top]

1. april: Videnskabshistoriker Kristian Hvidtfelt Nielsen

Hurra for den kolde krig! Amerikanernes strategiske interesse i Grønland udløste massive midler til geofysiske undersøgelser og vækkede en søvnig dansk forskerverden. Videnskabshistoriker Kristian Hvidtfelt Nielsen beretter, hvordan våbenkapløbet med Sovjetunionen førte til atomreaktorer under indlandsisen og skabte den moderne forskningsmæssige verdensorden.

[To top]

25. marts: Robotforsker Henrik Schärfe

Robotterne kommer ikke – de er her allerede. Henrik Schärfe slog internationalt igennem som robotforsker med sin maskinelle dobbeltgænger Geminoid, men den slags er snart gammeldags. Fremover vil de mest betydningsfulde robotter ikke være håndfaste maskiner men ulegemlig distribueret intelligens, som fordøjer strømme af data og tager beslutninger. De bliver vores kolleger indtil de ikke længere har brug for kolleger.

[To top]

18. marts: Psykiater Poul Videbech

Pas på med psykoterapi – den kan give selvmordstanker. Det er ikke kun antidepressiv medicin, som har bivirkninger, og psykiater Paul Videbech er træt af, at diskussionen om depression altid forenkles. Depression er hverken naturlig tristhed eller sorg, ligesom det ikke er én men flere sygdomme med forskellig biologi. Men argumentet for at behandle effektivt er, at hver depressiv episode gør hjernen mere sårbar.

[To top]

11. marts: Zoolog Bengt Holst, formand for Dyreetisk råd og videnskabelig direktør i Zoo.

Mens udlandet var i oprør, blev Bengt Holst kåret som årets Københavner for at forsvare aflivning og dissekering af en giraf, som var til overs i avlsarbejdet. Zoologiske haver handler ikke bare om fremvisning af eksotiske dyr, men om videnskab, forklarer adfærdsbiologen. Hos Holst foregår der alt fra genetiske populationsstudier til forskning i, hvordan minks individuelle personlighed påvirker deres parforhold.

[To top]

3. marts: Jesper Balslev Cand. Mag. og lektor på Københavns Erhvervsakademi, og ph.d. stipendiat ved Roskilde Universitet

Er skolebørn ofre for en stor digitaliseringsløgn? Jesper Balslev var IT-iværksætter og gadget-entusiast, men så begyndte han at læse på evidensen. Som forsker afdækker han nu, hvordan digitalisering af undervisning er direkte skadelig. Koncentrationen og kreativiteten går ned, mens distraktionsniveauet stiger. Men resultaterne preller af på politikere, som har købt digitaliseringens evangelium.

[To top]

25. februar: Hjerneforsker og neuropsykolog Thomas Z. Ramsøy

Mens du overvejer, om du skal købe et par nye sko, har dit ubevidste allerede taget beslutningen – og måske sladret til en hjerneforsker. Neuropsykolog Thomas Ramsøy har forladt det akademiske elfenbenstårn og startet NEURONS Inc. for at forstå forbrugeradfærd. I dag er det ikke fokusgrupper men hjernedata, der forudsiger om en film får succes, og skanninger der afslører, hvordan vinsnobber bedrager sig selv.

[To top]

18. februar: Læge og sexologiprofessor Christian Graugaard, klinisk institut, Aalborg Universitet

Seksualiteten blev opfundet i midten af 1800-tallet. Tidligere var der tale om noget man gjorde, nu blev det noget man var – og seksualiteten blev spærret inde i kategorier som hetero og homo. I det sen-moderne samfund er seksualiteten en flydende og foranderlig størrelse, og nu vil sexolog Christian Graugaard for første gang kortlægge, hvad danskerne foretager sig på lagnerne.

[To top]

11. februar: Dorthe Berntsen professor i psykologi og Centerleder på CON AMORE, Aarhus Universitet

Dine erindringer lyver om dig. Psykologiprofessor Dorthe Berntsen studerer vores selvbiografiske hukommelse og finder, at den ikke gør i nøjagtige gengivelser, men løbende spinder en hensigtsmæssig fortælling om vores liv. Selvom ungdommen er hæslig, husker vi den senere i et lyserødt skær, og vores egne handlinger ser betydeligt bedre ud i bakspejlet. Faktisk er hukommelsen så upålidelig, at man kan plante falske erindringer hos os og se dem vokse vildt.

[To top]

4. februar: Kaare Christensen Professor ved Dansk Center for Aldringsforskning, Syddansk Universitet.

Hvorfor lever kvinder længst, når nu mænd både er stærkere og fritaget for både graviditet og børnefødsler? Fordi to X-kromosomer er bedre end ét. Aldringsforsker Kaare Christensen afliver myten om, at forskningen finder ungdommens kilde og forklarer, hvordan vi ubønhørligt forfalder, fordi evolutionen ikke har brug for os efter de 45. Velkommen til det aldrende samfund, hvor vi er patienter hele livet.

[To top]

28. januar: Jørgen Lange Thomsen, professor ved Retsmedicinsk Institut på Syddansk Universitet

Karen Blixen skulle have haft en Nobelpris – og en henvisning til en psykiater. Den selviscenesættende forfatter havde slet ikke syfilis men var derimod anorektiker og hemmelig misbruger af afføringsmidler. Hun fik lov at sulte sig ihjel. Med udgangspunkt i sin nye bog Berømte Dødsfald, fortæller retsmediciner Jørgen Lange Thomsen om at arbejdet med at finde de dødsårsager, som lægerne ikke interesserer sig for.

[To top]

21. januar: Professor i nationaløkonomi Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet

Lykken er frihed, oplevelser og ingen børn, forklarer Christian Bjørnskov. Som nationaløkonom med speciale i lykkeforskning, kan han skrive under på, at danskerne faktisk er verdens lykkeligste folk. Især fordi vi har en høj grad af tillid til hinanden og kan tillade os at sige hvad som helst uden sociale sanktioner. Hør om hvordan Latinamerikanere er langt lykkerligere end de burde, hvorfor afrikanere skraber bunden af lykkehierakiet, og hvorfor høj intelligens gør dig ulykkelig.

[To top]

14. januar: Professor i plantebiokemi Birger Lindberg Møller, Københavns Universitet.

Professor i plantebiokemi Birger Lindberg Møller, Københavns Universitet. Planteforskningens svar på Indiana Jones, kalder de Birger Lindberg Møller ude i byen. Og det er ikke helt ved siden af. Han forklarer, hvorfor de tavse grønne vidundere er verdensmestre i kemisk syntese, hvordan han gennem 40 år har aflokket dem deres inderste hemmeligheder. Lindberg Møller er på vej med alger, der producerer kræftmedicin, mens han leder efter nøglen til billig bioethanol – i koalabjørnens blindtarm.

[To top]

7. januar: Seniorforsker Birgitte Rahbek Kornum fra Molekylær søvn laboratorium på Rigshospitalet, Glostrup.

Gå dog i seng, opfordrer søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum fra Molekylær søvn laboratorium på Rigshospitalet, Glostrup. Mangel på søvn koster milliarder på bruttonationalproduktet, og gør os både dumme og syge. Alle dyr sover, men hvorfor er stadig et uløst mysterium. Skal hjernen skylles igennem for affaldsstoffer eller måske ligefrem skrumpes, fordi den er svulmet op af dagens aktivitet? Og hvad med drømmene? Er de tilfældig statisk elektricitet i hjernevindingerne, eller tjener de et formål?