24 Spørgsmål til Professoren 2018 | Carlsbergfondet

2019 podcast: 24 Spørgsmål til Professoren

Radioprogram produceret i samarbejde mellem Radio24syv og Carlsbergfondet

24 Spørgsmål til professoren

Hør eller genhør tidligere programmer

2019 - Efterår

[To top]

10. oktober: Religionskrig i FN - Forsker i international politik Heini i Skorini

I den internationale kamp mellem ytringsfrihed og religiøs beskyttelse går den sidste frem og den første tilbage. Forsker i international politik, Heini i Skorini, har kortlagt udviklingen i FN. Han beskriver, hvordan en alliance af religiøse nationer vinder frem på at bruge menneskerettigheds-retorik og forklarer, hvordan moderne hate-speech lovgivning er en arv fra Sovjetdiktaturet.

Download podcast

[To top]

5. oktober: Narkosens mirakel - Neuroanæstesiolog Martin Kryspin Sørensen

Hvad sker der egentlig i hjernen under fuld bedøvelse, og hvorfor går vi i koma over en gang narkose? Det er rigtig gode spørgsmål, siger neuroanæstesiolog Martin Kryspin Sørensen, som opruller historien fra de første æterbedøvelser til nutidens syntetiske stoffer. Deres virkning er stadig et delvist mysterium, men de er indgang til at udforske selve bevidsthedens natur.

Download podcast

[To top]

28. september: Til doms - Juraprofessor Mikael Rask Madsen

Hvordan holder man et internationalt retssystems afgørelser i hævd uden politi til at straffe syndere? Det er et socialt mirakel, siger juraprofessor Mikael Rask Madsen, som fortæller om baggrunden for de internationale domstole og opruller menneskerettighedsdomstolens brogede historie fra bevidst koldkrigsstrategi til borgeres værn mod egen stat.

Download podcast

[To top]

21. september: Den fromme heksejæger - Kulturhistoriker Louise Nyholm Kallestrup

Hvad var det lige med Christian den 4. og trolddom? Med kongens nye love fra 1617 eksploderede hekseforfølgelsen i Danmark, og på fem år brændte man tusind hekse, langt de fleste kvinder. I et stort forskningsprojekt, der tager hensyn til 'følelsernes historie', nyfortolker kulturhistoriker Louise Nyholm Kallestrup årsagerne til den store heksejagt.

Download podcast

[To top]

21. september: Fusionsiver - Fysiker Stefan Kragh Nielsen

Er der ren, sikker og billig energi forude? Fysiker Stefan Kragh Nielsen giver en indføring i fusionskraftens historie fra de overmodige 1970ere til nutidens forsigtige optimisme. Med Danmarks nye privatfinansierede fusionsreaktor er han selv med til at opklare, hvad der sker inde i det 'sexede' lyserøde plasma, hvor energien dannes.

Download podcast

[To top]

7. september: Krigens teknologi - Militæranalytiker Hans Peter Michaelsen

Militæranalytiker Hans Peter Michaelsen begyndte i forsvaret, da F-16 var toppen af ny teknologi, og nu forsker han i fremtidens krige. Det store skift er, at civil teknologiudvikling i dag driver den militære. Konflikter er stærkt asymmetriske og foregår sjældent mellem stater. Droner 'demokratiserer' krig og øger terrortruslen, mens den internationale udvikling giver masser af nye bekymringer.

Download podcast

[To top]

31. august: Kongen der faldt - Historiker Lars Bisgaard

Historiker Lars Bisgaard giver med en monumental biografi et nyt syn på Christian den 2. Kongen, som de kaldte Nordens Nero, var ikke vægelsindet og uligevægtig, men på en mission. Han ville gøre Danmark stort igen og styrke kongemagten. Det stockholmske blodbad var rationel og vel tilrettelagt magtpolitik. Elskerinden Dyveke var ikke en uskyldighed, men formentlig prostitueret, og Sigbrit hendes bordelmutter.

Download podcast

[To top]

24. august: Voldsmyter brutalt aflivet - Mikrosociolog Lasse Liebst

Mikrosociolog Lasse Liebst låner metoder fra den klassiske adfærdsforskning og bruger overvågningsoptagelser til at studere gadevold. Han ser ikke bare adfærd, som genkendes fra diverse abearter, men kan smadre nogle indgroede myter. Tilskuere forholder sig ikke passivt men griber ind 9 ud af 10 gange. Voldsfrekvensen i Danmark er desuden lav, og ikke som mange tror stigende, men derimod stagnerende.

Download podcast

[To top]

17. august: Statistik - videnskabens skalpel - Statistiker Susanne Ditlevsen

Hvad laver en statistiker egentlig? Hun sørger med sine metoder for, at blotlægge og skære alle slags forskningsdata frie, så de kan gøres til information. Statistiker Susanne Ditlevsen fortæller, hvordan bedre forståelse af både nerveceller, hukommelse og narhvalers liv bygger på avanceret statistik. Og hvorfor vi behøver statistisk dannelse for at forstå hverdagen.

Download podcast

[To top]

10. august: Biologiens polyfilla - Udviklingsbiolog Palle Serup

Stamceller var årtusindskiftets store nye håb i den medicinske verden. De umodne og delingsglade celler skulle udbedre alle mulige skader på organismen - fra dårlige hjerter til syge hjerner og en ødelagt bugspytkirtel. Princippet er enkelt, men vanskelighederne ligger i forvandlingsprocessen, forklarer udviklingsbiolog Palle Serup. Men måske er der godt nyt på vej til diabetikere og Parkinsonpatienter.

Download podcast