24 Spørgsmål til Professoren 2018 | Carlsbergfondet

Seneste podcasts: 24 Spørgsmål til Professoren

Podcast om videnskab produceret af Weekendavisen med støtte fra Carlsbergfondet

24 Spørgsmål til professoren

Hør eller genhør tidligere programmer

2020


[To top]

21. februar: Giv os vilde utopier! - Antropolog Nina Holm Vohnsen

De har tjent ustyrligt mange hurtige penge, og nu vil de etablere nye samfund, hvor frihed fra bureaukrati, skat og velfærdsstat får kreativiteten til at flyde. Silicon Valleys milliardærer drømmer om flydende øer, opretter reservater kun for kvinder og udvikler planer for kolonier på Mars. Antropolog Nina Holm Vohnsen udforsker ikke fremmede folkefærd men moderne, superliberalistiske utopier.


[To top]

14. februar: Følelsernes kultur og familiers hemmeligheder - Historiker Karen Vallgårda

Den sindssyge tante var familiens hemmelighed for 100 år siden, fordi hun satte en plet på »arvematerialet«. I dag handler vores ømme tæer om vold og misbrug, fordi de er udtryk for tab af personlig kontrol. Vores indre verden formes af kulturen, og følelser har deres egen historiske udvikling. I dag dyrker vi lykken og kalder 1800-tallets noble melankoli for depression. Historiker Karen Vallgårda giver en indføring i følelseshistorie, som er et nyt felt på vej frem.


[To top]

7. februar: The Horror! - Kulturforsker Mathias Clasen

Kulturforsker Mathias Clasen bruger evolutionsteori til at forstå vores skrækfascinationer. Horrorgenren opstod ikke i 1700-tallet, men ligger dybt begravet i vores DNA. Det er ikke godt nok at analysere film og litteratur med Freud i hånden og den historiske kontekst i baghovedet, siger Mathias Clasen. Evolutionspsykologien forklarer, hvorfor vi opfinder vampyrer og Zombier til at tune den indre frygt-simulator.[To top]

31. januar: Den omvendte vaccine - Vaccineforsker Michael Theisen

Malaria-parasitten har snydt alle hidtidige forsøg på at vaccinere mod sygdommen, som hvert år slår 600.000 mennesker ihjel. Seruminstituttets Michael Theisen snyder parasitten med et nyt vaccineprincip. Den ‘altruistiske’ malariavaccine rammer ikke parasitterne i mennesker, men derimod i smittespredende myg. Hør en frontlinjeberetning om en af verdens mest belastende sygdomme og den ekstreme vaccineforskning, som forsøger at udrydde den. 


[To top]

24. januar: Vi er alle grækere - Marcel Lysgaard Lech

Ekspert i det græske drama, Marcel Lysgaard Lech, udfolder den græske guldalders mirakel og fingeraftryk på nutiden og fortæller om øretæveindbydende filosoffer, hysteriske heltinder og visionære tyranner.

Hvad var det lige, der skete for de gamle grækere? For 2.500 år siden oplevede Athen to hundrede år med en vild kulturel blomstring. Videnskab, filosofi, kunst og drama eksploderede i kreativitet under den nye banebrydende styreform – demokrati. Nøglen til at forstå det findes i den perfekte storm af omstændigheder og personer.


[To top]

17. januar: Til angreb på tiden - Aldersforsker Simon Bekker-Jensen

Er en lille smule stress nøglen til et længere og sundere liv? Aldersforsker Simon Bekker-Jensen forsøger at knækker koden til cellernes forsvar mod aldring.

Evolutionen har bestemt vores livslængde, og i industrialiserede samfund kan man fremover forvente en gennemsnitsalder omkring 100 år.

Aldringsforskningen søger ikke længere at give os evigt liv, men at skåne os for alderens sygdomme. Biolog Simon Bekker-Jensen fortæller om et felt med bristede drømme og fornyet håb. Måske handler sund aldring om at rense kroppen for udtjente celler, og om den rette mængde stress.


[To top]

11. januar: Psykedelisk - Psykolog Dea Siggaard Stenbæk

24 spørgsmål til professoren med psykolog Dea Siggaard Stenbæk og hendes forsøgspersoner på svampetrip.

Hvorfor beskriver mennesker, der tager psilocybin den psykedeliske oplevelse som en af livets mest meningsfulde? Og hvordan kan et enkelt psykolog-guidet svampetrip fjerne svær depression og behandle alkoholisme?

Med avancerede skanninger afdækker danske forskere, hvordan stoffet påvirker en helt særlig receptor i hjernen og løsner op for stive tankemønstre. Psykolog Dea Siggaard Stenbæk beretter om de nye eksperimenter på Rigshospitalet og fortæller om forsøgspersoners mystiske oplevelser, som forandrer personligheden.


[To top]

4. januar: Ånden i naturen - Videnskabshistoriker Helge Kragh

For 200 år siden opdagede H.C. Ørsted elektromagnetismen og åbnede dermed porten til den moderne verden. Men hans naturromantiske verdenssyn var dybt bagstræberisk og fik ham til at bekæmpe den frembrydende atomteori.

Til gengæld stod han for en forening af kultur og videnskab, som i dag oplever en genkomst.

Videnskabshistoriker Helge Kragh udlægger den gigantiske guldalderskikkelse, som kastede glans over dansk naturvidenskab, men også efterlod sig en slagskygge.