24 Spørgsmål til Professoren 2020 | Carlsbergfondet

Seneste podcasts: 24 Spørgsmål til Professoren

Podcast om videnskab produceret af Weekendavisen med støtte fra Carlsbergfondet

24 Spørgsmål til professoren

Hør eller genhør tidligere programmer

2020 - efterår

 • 14. september: Den nye neandertaler - Arkæolog Trine Kjellberg Nielsen
 • 7. september: Fremtidens virkelige tilstand - Økonom Philipp Schröder
 • 31. august: Corona-samfundet - Infektionsmediciner Jens Lundgren
 • 2. august: Forsøgskanin i pandemiens experimentarium - Netværksforsker Sune Lehmann
 • 26. juli: Intelligent? - Psykologerne Erik Lykke Mortensen og Trine Flensborg-Madsen
 • 19. juli: Sagatid - Litteraturforsker Annette Lassen
 • 12. juli: Turen går til Mars - Rumforsker John Leif Jørgensen
 • 5. juli: Kosmisk daggry - Astronom Johan Fynbo

 • [To top]

  14. september: Den nye neandertaler - Arkæolog Trine Kjellberg Nielsen

  Vores tidlige slægtninge med de kraftige øjenbrynsbuer var slet ikke så primitive og tilbagestående, som forskningen hidtil har gjort dem til. De havde både sprog og kultur. Arkæologien er i færd med at forandre billedet af neandertalerne, fortæller arkæolog Trine Kjellberg Nielsen, der selv graver efter neandertalere i Danmark.


  [To top]

  7. september: Fremtidens virkelige tilstand - Økonom Philipp Schröder

  Robotternes indtog vil ikke føre til et ødelagt arbejdsmarked og massearbejdsløshed. Og i virkeligheden buldrer den teknologiske udvikling slet ikke afsted – den tøffer faktisk lidt trægt derudaf. Ja, ikke engang vækstparadigmet behøver vi at frygte, fordi væksten forandrer sig med den fjerde industrielle revolution. Økonomen Philipp Schröder bruger data til at smadre myter.


  [To top]

  31. august: Corona-samfundet - Infektionsmediciner Jens Lundgren

  Vil coronapandemien bane vejen for et nyt fokus på folkesundhed? Når vaccinen en dag er her, vil der ikke være nok til alle, så hvem skal have den: De svage gamle eller de unge, som både spreder infektion og holder økonomien i gang? Og hvad stiller fællesskabet op med dem, der nægter at lade sig vaccinere. Lone Frank får besøg af infektionsmediciner Jens Lundgren, der udfolder sine tanker om corona.


  [To top]

  2. august: Forsøgskanin i pandemiens experimentarium - Netværksforsker Sune Lehmann

  Er menneskelig kultur nøglen til at forstå, hvordan corona-virus arter sig? Mens vi passer hverdagen, følger forskere nøje vores adfærd for at forstå, hvordan den påvirker pandemiens forløb. Netværksforsker Sune Lehmann fortæller om et nyt tværfagligt samarbejde, der med store datasæt vil sammenligne strategier og håndtering af covid-19 i Danmark og en række andre lande.


  [To top]

  26. juli: Intelligent? - Psykologerne Erik Lykke Mortensen og Trine Flensborg-Madsen

  Intelligens findes, den kan måles, den varierer meget - og vi skal slippe berøringsangsten for at tale om det, siger to danske psykologer. Intelligens har gennemgribende betydning for vores liv. For uddannelse, indkomst, livslængde og sundhed, forklarer psykologerne Erik Lykke Mortensen og Trine Flensborg-Madsen. De diskuterer, hvad velfærdssamfundet kan - og måske bør - gøre med erkendelsen af, at lav intelligens er et reelt handikap for hver tiende af os.


  [To top]

  19. juli: Sagatid - Litteraturforsker Annette Lassen

  De nordiske oldtidssagaer er middelalderens syn på vikingetiden, og det er ren Game of Thrones. Der er ildsprudende drager, kampklare mænd, snarrådige kvinder og incest i de finere kredse. Men der er også morallære og indsigt i menneskets natur. Litteraturforsker Annette Lassen beretter fra et tekst-univers, som forskere har gransket siden 1600 tallet og stadig finder nye vinkler på.


  [To top]

  12. juli: Turen går til Mars - Rumforsker John Leif Jørgensen

  Amerikanere, kinesere, russere og arabere flokkes i rummet. Tre forskellige sonder er på vej til Mars for at se efter spor af liv, som, hvis det har eksisteret, forsvandt for 4 milliarder år siden. Men hvad måler man på? Rumforsker John Leif Jørgensen, som har været med til at udvikle instrumenter til missionen, fortæller om livets signatur og det evige rumkapløb.


  [To top]

  5. juli: Kosmisk daggry - Astronom Johan Fynbo

  Endelig har astronomer fundet den halvdel af universets stof, som har manglet siden Big Bang. Det lå og flød i det intergalaktiske rum, forklarer astronom Johan Fynbo og beskriver udviklingen fra det kosmiske daggry til nutidens midaldrende univers. Fremtiden? Den er kulde og tomhed - og måske genfødsel.