Seneste podcasts: 24 Spørgsmål til Professoren

Podcast om videnskab produceret af Weekendavisen med støtte fra Carlsbergfondet

24 Spørgsmål til professoren

Hør eller genhør tidligere programmer

2020 - efterår

  • 14. december: En filosof til (al)tiden - Germanist og forfatter Søren Fauth
  • 7. december: Ind i psykopaten - Chefpsykolog Tine Wøbbe
  • 30. november: Drømme-vacciner eller vaccine-drømme? - Mikrobiolog Ali Salanti
  • 23. november: Fedtet er kommet for at blive - Fedmeforsker Rasmus Køster-Rasmussen
  • 16. november: Historier fra de varme lande - Kurator ved Nationalmuseet Jesper Kurt Nielsen
  • 9. november: Hvad antallet af hjerneceller siger om os - Neurolog Bente Pakkenberg
  • 2. november: Børn skal dannes hjemmefra - Familieforsker Per Schultz Jørgensen
  • 12. oktober: Fra misfostre til mavemikrober - Historiker Adam Bencard
  • 5. oktober: Testosteron og sure gamle mænd - Gynækolog Svend Lindenberg
  • 28. september: Østrogen og skarpe hjerner - Hjerneforsker Vibe Gedsø Frøkjær
  • 21. september: Hvad (i alverden) tænker kineserne på? - Bent Nielsen
  • 14. september: Den nye neandertaler - Arkæolog Trine Kjellberg Nielsen
  • 7. september: Fremtidens virkelige tilstand - Økonom Philipp Schröder
  • 31. august: Corona-samfundet - Infektionsmediciner Jens Lundgren
  • 2. august: Forsøgskanin i pandemiens experimentarium - Netværksforsker Sune Lehmann
  • 26. juli: Intelligent? - Psykologerne Erik Lykke Mortensen og Trine Flensborg-Madsen
  • 19. juli: Sagatid - Litteraturforsker Annette Lassen
  • 12. juli: Turen går til Mars - Rumforsker John Leif Jørgensen
  • 5. juli: Kosmisk daggry - Astronom Johan Fynbo

  • [To top]

    14. december: En filosof til (al)tiden - Germanist og forfatter Søren Fauth

    Glem de hermetiske tankejonglører - hvis man vil have filosofi, der forstår eksistensen, er Arthur Schopenhauer ‘the shit’. Germanist og forfatter Søren Fauth fortæller om den tyske ærke-pessimist, og om hvorfor netop han behøves i en tid, som er besat af at forskønne virkeligheden.


    [To top]

    7. december: Ind i psykopaten - Chefpsykolog Tine Wøbbe

    At sidde overfor en ægte psykopat er som at møde en anden art, siger chefpsykolog Tine Wøbbe. Deres hjerner er anderledes, men vi ved ikke, hvordan eller hvornår det sker. Allermindst ved vi om de hverdagspsykopater, som går rundt blandt os, og måske skal der helt nye værktøjer til at finde dem. Indtil da må vi stole på signalet fra nakkehårene, der rejser sig.


    [To top]

    30. november: Drømme-vacciner eller vaccine-drømme? - Mikrobiolog Ali Salanti

    Vi får ingen covid-vaccine i julegave, og når de kommer, ved ingen om de beskytter mere end nogle måneder. Mikrobiolog Ali Salanti gennemgår de nye vacciner, spår om fremtiden og forklarer, hvorfor covid-pandemien leverer en vaccine-revolution, som kommer andre sygdomme til gode.


    [To top]

    23. november: Fedtet er kommet for at blive - Fedmeforsker Rasmus Køster-Rasmussen

    Drop slankekurene, for videnskaben viser, at de ikke virker i længden. Og det betyder ikke nødvendigvis noget, forklarer fedmeforsker Rasmus Køster-Rasmussen, for overvægt i sig selv er ikke den store risikofaktor. Det er derimod inaktivitet, usund levevis – og stigmatisering.


    [To top]

    16. november: Historier fra de varme lande - Kurator ved Nationalmuseet Jesper Kurt Nielsen

    Hvorfor har Danmark nogle af verdens fineste etnografiske samlinger fra fjerne egne? Fordi danske opdagelsesrejsende kunne manøvrere i kolonitidens strid mellem imperier. Kurator ved Nationalmuseet Jesper Kurt Nielsen fortæller om utilpassede og flamboyante mænd, der blev verdenskendte i deres tid, men røg i glemmebogen med det postkoloniale opgør.


    [To top]

    9. november: Hvad antallet af hjerneceller siger om os - Neurolog Bente Pakkenberg

    Neurolog Bente Pakkenberg tæller hjerneceller og opklarer spørgsmål, som selv avancerede skannere ikke kan svare på. Hun har vist, hvad antallet af hjerneceller betyder for intelligensen, og hvorfor selv kroniske alkoholikere ikke kan ‘drikke hjernen ud’. Og så har hun forsynet neurovidenskaben med en gåde, endnu ingen har løst.


    [To top]

    2. november: Børn skal dannes hjemmefra - Familieforsker Per Schultz Jørgensen

    Familieforsker Per Schultz Jørgensen fortæller om skiftende syn på opdragelse og skitserer udfordringerne for nutidens familie. Børns dannelse handler ikke om total frihed, men om struktur. Robusthed og livsmod kommer af at mestre selvkontrol, honorere krav og kende sine begrænsninger i et liv med tilsyneladende uanede muligheder.


    [To top]

    12. oktober: Fra misfostre til mavemikrober - Historiker Adam Bencard

    Vi bilder os ind, at vi hersker over naturen, men naturen kontrollerer vores organisme på alle niveauer. Fra døgnrytmer, der er indkodet i arvemassen, til mikrober, som former vores fysiske og psykiske tilstand. Historiker og kurator ved Medicinsk Museion Adam Bencard fortæller, hvordan et moderne videnskabsmuseum tackler forskning i det ‘usynlige’.


    [To top]

    5. oktober: Testosteron og sure gamle mænd - Gynækolog Svend Lindenberg

    Testosteron former mænds psykologi og adfærd gennem hele livet, men testosteron-mangel er tabu. Næsten 30.000 danske mænd over 50 går rundt og trænger til testosteron, men de fleste ser aldrig en læge. Gynækolog Svend Lindenberg forklarer, hvad der sker inde i sure gamle mænd, og hvad man kan gøre ved det.


    [To top]

    28. september: Østrogen og skarpe hjerner - Hjerneforsker Vibe Gedsø Frøkjær

    Kønshormoner bygger hjerner om, og det kan være både godt og skidt. Hjerneforsker Vibe Gedsø Frøkjær fortæller om, hvordan hormonsvingninger kan indrette os på forældreskab, øge empati og årvågenhed, men også give fødselsdepressioner, PMS og vanvid i overgangsalderen. Hør hvorvidt evolutionen har gjort sit arbejde ordentligt, og hvordan p-piller gør psyken slap og ufleksibel.


    [To top]

    21. september: Hvad (i alverden) tænker kineserne på? - Bent Nielsen

    Blandt andet, at den vestlige forestilling om objektiv sandhed er en illusion. Specialist i Kinas intellektuelle tradition, Bent Nielsen, fortæller om en kultur gennemtrukket af Konfucius’ filosofi. Den ‘kinesiske Sokrates’ voksede op i en kaotisk tid og skabte en tænkning og moral, der frem for alt stræber efter harmoni. Hør hvad det betyder for individet, familien og samfundet - helt op til i dag.


    [To top]

    14. september: Den nye neandertaler - Arkæolog Trine Kjellberg Nielsen

    Vores tidlige slægtninge med de kraftige øjenbrynsbuer var slet ikke så primitive og tilbagestående, som forskningen hidtil har gjort dem til. De havde både sprog og kultur. Arkæologien er i færd med at forandre billedet af neandertalerne, fortæller arkæolog Trine Kjellberg Nielsen, der selv graver efter neandertalere i Danmark.


    [To top]

    7. september: Fremtidens virkelige tilstand - Økonom Philipp Schröder

    Robotternes indtog vil ikke føre til et ødelagt arbejdsmarked og massearbejdsløshed. Og i virkeligheden buldrer den teknologiske udvikling slet ikke afsted – den tøffer faktisk lidt trægt derudaf. Ja, ikke engang vækstparadigmet behøver vi at frygte, fordi væksten forandrer sig med den fjerde industrielle revolution. Økonomen Philipp Schröder bruger data til at smadre myter.


    [To top]

    31. august: Corona-samfundet - Infektionsmediciner Jens Lundgren

    Vil coronapandemien bane vejen for et nyt fokus på folkesundhed? Når vaccinen en dag er her, vil der ikke være nok til alle, så hvem skal have den: De svage gamle eller de unge, som både spreder infektion og holder økonomien i gang? Og hvad stiller fællesskabet op med dem, der nægter at lade sig vaccinere. Lone Frank får besøg af infektionsmediciner Jens Lundgren, der udfolder sine tanker om corona.


    [To top]

    2. august: Forsøgskanin i pandemiens experimentarium - Netværksforsker Sune Lehmann

    Er menneskelig kultur nøglen til at forstå, hvordan corona-virus arter sig? Mens vi passer hverdagen, følger forskere nøje vores adfærd for at forstå, hvordan den påvirker pandemiens forløb. Netværksforsker Sune Lehmann fortæller om et nyt tværfagligt samarbejde, der med store datasæt vil sammenligne strategier og håndtering af covid-19 i Danmark og en række andre lande.


    [To top]

    26. juli: Intelligent? - Psykologerne Erik Lykke Mortensen og Trine Flensborg-Madsen

    Intelligens findes, den kan måles, den varierer meget - og vi skal slippe berøringsangsten for at tale om det, siger to danske psykologer. Intelligens har gennemgribende betydning for vores liv. For uddannelse, indkomst, livslængde og sundhed, forklarer psykologerne Erik Lykke Mortensen og Trine Flensborg-Madsen. De diskuterer, hvad velfærdssamfundet kan - og måske bør - gøre med erkendelsen af, at lav intelligens er et reelt handikap for hver tiende af os.


    [To top]

    19. juli: Sagatid - Litteraturforsker Annette Lassen

    De nordiske oldtidssagaer er middelalderens syn på vikingetiden, og det er ren Game of Thrones. Der er ildsprudende drager, kampklare mænd, snarrådige kvinder og incest i de finere kredse. Men der er også morallære og indsigt i menneskets natur. Litteraturforsker Annette Lassen beretter fra et tekst-univers, som forskere har gransket siden 1600 tallet og stadig finder nye vinkler på.


    [To top]

    12. juli: Turen går til Mars - Rumforsker John Leif Jørgensen

    Amerikanere, kinesere, russere og arabere flokkes i rummet. Tre forskellige sonder er på vej til Mars for at se efter spor af liv, som, hvis det har eksisteret, forsvandt for 4 milliarder år siden. Men hvad måler man på? Rumforsker John Leif Jørgensen, som har været med til at udvikle instrumenter til missionen, fortæller om livets signatur og det evige rumkapløb.


    [To top]

    5. juli: Kosmisk daggry - Astronom Johan Fynbo

    Endelig har astronomer fundet den halvdel af universets stof, som har manglet siden Big Bang. Det lå og flød i det intergalaktiske rum, forklarer astronom Johan Fynbo og beskriver udviklingen fra det kosmiske daggry til nutidens midaldrende univers. Fremtiden? Den er kulde og tomhed - og måske genfødsel.