24 Spørgsmål til professoren
Hør eller genhør tidligere programmer
2022 - forår
[To top]
20. juni: Da mikroskopet åbnede verden - Videnskabshistoriker Christoffer Basse Eriksen
Videnskabshistoriker Christoffer Basse Eriksen er den første, der kaster lys på opfindelsen af mikroskopet i 1600 tallet, og han fortæller, hvordan den nye teknologi betød en radikal omvæltning af verdensopfattelsen. Det chokerende syn af sædceller, mikrober og insekters behårede ben skabte biologien som videnskab.
[To top]
7. juni: Atomkraft i Titangade - Fysiker Troels Schönfeldt
Det store teknologiske gennembrud for danske Seaborgs mobile atomreaktor er afløbsrens. Fysiker Troels Schönfeldt fortæller, hvorfor saltreaktoren blev opgivet i 1950erne, men nu udvikles flere steder i verden. Det er reaktoren, der i princippet kan køre på affald fra traditionelle atomkraftværker, som ikke selv producerer højaktivt affald, som ikke kan nedsmelte og ikke give radioaktive skyer.
[To top]
23. maj: Rom blev bygget på personlighed - Klassisk arkæolog Jan Kindberg Jacobsen
Romerriget står som selve arketypen på et imperium. Men hvordan skal man forstå vejen fra en mindre by blandt mange byer i Italien til det kolossale rige som varer i næsten tusind år? Det handler nok så meget om de rigtige personer på de rigtige tidspunkter, siger arkæolog Jan Kindberg.
[To top]
23. maj: Cæsar - alle diktaktorers fader - Klassisk arkæolog Jan Kindberg Jacobsen
Gajus Julius Cæsar regerede kun kort, men er nærmest synonym med det romerske imperium. Arkæolog Jan Kindberg Jacobsen fortæller om manden, der slog republikken ihjel og banede vej for kejserdømmet.
[To top]
16. maj: Danske arkæologer udgraver Roms skjulte fortid - Klassisk arkæolog Jan Kindberg Jacobsen
Klassisk arkæolog Jan Kindberg Jacobsen viser rundt på Cæsars Forum, og fortæller om uventede fund. Fra kloaken der skjulte de første fund fra Cæsars egen tid, over medicinske lossepladser fra renæssancen til døde småbørn, der blev begravet i krukker under husene i det tidligste Rom.
[To top]
2. maj: Forstenede regnorme ændrer fortællingen om klimaet - Palæontolog Jakob Vinther
Palæontolog Jakob Vinther fortæller fra laboratoriet i Bristol om, hvad fossiler afslører om dinosaurers anus, regnormenes afgørende betydning for klimaets udvikling og ikke mindst, hvad der skete for 500 millioner år siden, da mærkelige livsformer opstod i den kambriske eksplosion og siden uddøde.
[To top]
25. april: Ryk 200 millioner år tilbage i tiden - Palæontolog Jakob Vinther
Jakob Vinther er en opstigende stjerne i palæontologien, og han inviterer på fossiljagt i sin ‘baghave’ – en strand i Somerset. Hør hvad de mærkelige oliesten gemte på, og hvordan moderne palæontologi kombinerer klassisk geologi og DNA-forskning for at sammenstykke livets besynderlige historie.
[To top]
21. marts: Stress - Biolog og stressforsker Karen Johanne Pallesen
Hvordan bliver en evolutionær mekanisme til at klare livets udfordringer til en moderne folkesygdom? Og hvad betyder vores individuelle forestillinger om stress for, om vi bliver syge eller mere produktive? Biolog og stressforsker Karen Johanne Pallesen udlægger teksten for en vært med hjertebanken og åndenød.
[To top]
7. marts: Punkterede bobler - Medieforsker Anja Bechmann
Sociale medier skaber ekkokamre, som pakker alle ind i deres holdningers vat. Eller gør de? Medieforsker Anja Bechmann finder et stort fælles overlap i danskernes SoMe eksponering. Hun forklarer også, hvorfor hun mener, at fake news har større effekt på os end mange undersøgelser peger på.
[To top]
21. februar: P-piller på hjernen - Læge Søren Vinther Larsen
P-piller påvirker kvinders psyke, humør og kognition på måder, som bekymrer forskerne. Læge Søren Vinther Larsen forklarer, hvordan hormoner ombygger hjernens signalveje og kan give både depression, stressfølsomhed og nedsat motivation. Han vil nu forstå, om påvirkningen er størst for de helt unge.
[To top]
31. januar: Fra pest til corona - Læge og historiker Morten Arnika Skydsgaard
Danmark var foregangsland for epidemilove i 1600-tallet, og under koppeepidemierne i 1800-tallet havde vi tvangsvaccination af børn. Tuberkulosen slog hver syvende voksen ihjel og blev ophav til smittestigma. Læge og historiker Morten Arnika Skydsgaard udruller epidemiernes vilde historie og forklarer, hvordan den har sat aftryk i håndteringen af corona.
[To top]
17. januar: Aktiv Dødshjælp? - Filosof og bioetiker Thomas Søbirk Petersen
Syv ud af ti danskere er for, så hvorfor holder politikerne sig for ørerne? Og hvem skal i givet fald have adgang til aktiv dødshjælp? Er det kun de terminalt fysisk syge med ulidelige smerter, eller skal mennesker med psykiske lidelser kunne bede om at dø, som i Holland og Belgien? Og hvad med børn? Diskussion med filosof og bioetiker Thomas Søbirk Petersen.