24 Spørgsmål til professoren
Hør eller genhør tidligere programmer
2023 - Forår
[To top]
26. juni: Kriminalitetens antropologi - Antropolog Henrik Vigh
Hvorfor laver vi ikke bandepakker for hvidvaskere og skattesnydere? Og hvorfor er kokainen i Danmark lige nu renere og billigere end nogensinde? Antropolog Henrik Vigh svarer og forklarer, hvordan etnografisk kriminologi afdækker internationale kriminelle netværk gennem feltarbejde og studier af aktørernes bevæggrunde.
[To top]
19. juni: Aben under jakkesættet - status og hierarkier på arbejdspladsen - Erhvervspsykolog Troels Gottlieb
Chefen skal ikke være din coach, men derimod sikre bæredygtige hierarkier på arbejdspladsen. Erhvervspsykolog Troels Gottlieb forklarer, hvordan arven fra primaterne får os til at jage status, men samtidig være meget bevidste om rimelighed. Og hvordan det spiller ind på stress.
[To top]
12. juni: Kan børn have skizofreni? - Psykiater Karsten Gjessing Jensen
Symptomer der kan ligne autisme, angst og ADHD kan dække over skizofreni, forklarer psykiater Karsten Gjessing Jensen. Han fortæller om arbejdet med at lære forpinte børn at håndtere forvrængede sanseindtryk og hallucinationer, og om de strategier, der kan holde sygdommen i skak.
[To top]
5. juni: Hvorfor vi får for få børn - Sociolog Peter Fallesen
Fødselsraten er på vej ned, men det skyldes hverken klimaangst eller biologi. Økonomi og den rigtige partner er vigtige faktorer, forklarer sociolog Peter Fallesen, og især de kortuddannede mænd får hverken partner eller børn. Parforholdet går til gengæld i stykker, når vi får børn, når manden bliver arbejdsløs eller kvinden syg. Og skilsmisse koster læring for den brede midtergruppe af børn.
[To top]
31. maj: Hjernen er et orkester - Hjerneforsker Ole Jensen
Hjernen skal forstås som et komplekst system af netværk, der svinger sammen i koordineret rytme og takt. Den overordnede ‘melodi’ former vores bevidsthedstilstand, fortæller hjerneforsker Ole Jensen, der forklarer, hvordan hjernesygdomme måske kan behandles med påvirkning af den indre rytme.
[To top]
22. maj: Mental kontrol - godt eller skidt? - Neuropsykolog Signe Allerup Vangkilde
Vores evne til mental kontrol former vores liv og psykiske sundhed. Neuropsykolog Signe Allerup Vangkilde forklarer, hvordan styring af opmærksomheden og kontrol med tanker og erindringer hænger sammen med følelsesmæssig regulering og i sidste ende, hvor godt vi har det, og hvad vi opnår. Og den gode nyhed - det hele kan trænes.
[To top]
15. maj: Alger er bæredygtighedens våde drøm - Syntesebiolog Johan Andersen-Ranberg
Havets alger skabte Jordens atmosfære, og de er naturlige kemiske fabrikker. Syntesebiolog Johan Andersen-Ranberg forklarer, hvordan de mikroskopiske planter kan manipuleres til at producere alt fra madolie til medicin ud fra CO2 og sollys.
[To top]
8. maj: Dansk racehygiejne - i den bedste mening? - Historiker Lene Koch
Mellem 1929 og 1967 tillod dansk lov tvangssterilisation af ‘åndssvage’ - hvad i alverden havde de gang i? Historiker Lene Koch udlægger den komplekse fortælling om progressive socialdemokrater, der ville forbedre forholdene for de fattige og om, hvordan første halvdel af 1900-tallet globalt set var gennemsyret af racehygiejnisk videnskab og tankegang.
[To top]
1. maj: Når bakterier spiser antibiotika til morgenmad - Klinisk mikrobiolog Hans Jørn Kolmos
Vi skaber selv de antibiotika-resistente bakterier med vores levevis, forklarer klinisk mikrobiolog Hans Jørn Kolmos. Men nøglen til at bekæmpe dem er deres egen biologi. Hør hvordan almindelige tarmbakterier og glemte vira kan blive fremtidens medicinske våben.
[To top]
17. april: Hvad skyernes farve siger om biodiversitet - Henrik Svensmark
Har stråling fra fjerne eksploderende stjerner formet livets udvikling på jorden? Fysiker Henrik Svensmark forklarer sin teori om, hvordan den kosmiske stråling er med til at bestemme biodiversitetens stigninger og fald gennem millioner af år. Hør, hvorfor han mener nøglen findes i skyerne.
[To top]
3. april: Kroppen er revolutionær - Idrætshistoriker Hans Bonde
Var grækernes sportslege med nøgne deltagere i virkeligheden spiren til demokratiets opståen? Og hvilke samfundsstrømninger peger nutidens kropsdebatter på? Idrætshistoriker Hans Bonde udlægger kroppens vilde kulturhistorie, og forklarer, hvorfor den måde vi former vores kroppe er med til at skabe samfundsomvæltninger.
[To top]
27. marts: Stjernefysik fra forskerkomet - Astrofysiker Albert Sneppen
Astrofysiker Albert Sneppen har på få år leveret solide gennembrud i forståelsen af universet, fra et nyt syn på sorte huller til gåden om, hvordan eksplosionen fra kolliderende stjerner producerer de stoffer vi er skabt af. Han fortæller om ‘smukke’ problemer, der kan forandre selve fysikken.
[To top]
20. marts: Træt helt ind i immunsystemet - Søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum
Hvad er træthed og er den farlig? Søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum udfolder sin forskning i, hvordan immunsystemet påvirker hjernen efter en virusinfektion og fortæller om teenagere, der helst skal sove længe og småbørnsforældre, der kan indhente søvn, når de bliver ældre.
[To top]
13. marts: Da jordskælv gav liv - Geolog Kristoffer Szilas
De samme kræfter, som i dag giver ødelæggende jordskælv var for milliarder af år siden med til at skabe betingelserne for komplekse livsformer. Geolog Kristoffer Szilas fortæller om ny forskning i, hvordan pladetektonik satte kontinenter i bevægelse, og hvad en ny forståelse af jordens udvikling betyder for eftersøgningen af liv på andre planeter.
[To top]
6. marts: Vild bronzealder - Arkæolog Flemming Kaul
Glem vikingerne, bronzealderen var the shit! Arkæolog Flemming Kaul fortæller om en vild billedkultur, om enorme bygningsværker og globaliseret handel for mere end 3000 år siden. Helleristninger og rageknive illustrerer en solreligion som lå længe før Odin og Thor, men måske havde tråde til Ægypten.
[To top]
27. februar: Truslen fra rummet - Astrofysiker Michael Linden-Vørnle
Nej, det er ikke små grønne mænd eller superavancerede civilisationer fra andre galakser. Astrofysiker Michael Linden-Vørnle fortæller om dårligt vejr på solen, der smadrer kommunikation og el-net, og om rumskrot, der kan få verdensmarkederne til at bryde sammen. Før det endelig bliver en mørk komet fra det ydre rum, der udsletter os.
[To top]
20. februar: Motivationens mærkelige psykologi - Motionsforsker Cecilie Thøgersen-Ntoumani
Hvorfor kan vi ikke tage os sammen til at motionere, når vi egentlig gerne vil? Fordi vi er motiveret på den forkerte måde, fortæller motionsforsker Cecilie Thøgersen-Ntoumani. Motivation er en sammensat størrelse og den skal have en særlig kvalitet for at virke. Hør hvordan du endelig kommer i gear til det du gerne vil, men ikke gør.
[To top]
13. februar: Den glemte faraos hævn - Ægyptolog Tine Bagh
Inde i Glyptotekets nye særudstilling fortæller ægyptolog Tine Bagh om den revolutionære farao Ahkenaten, som for 3500 år siden pludselig indførte monoteisme, flyttede hovedstaden og forandrede kunsten radikalt. Hør hvorfor efterkommere slettede Akhenatens spor, og hvorfor ægyptologer er vilde med ham.
[To top]
6. februar: Få afkast på din kulturelle kapital - Sociolog Mads Meier Jæger
Er du til opera eller dødsmetal? Din kulturelle smag viser, hvor du kommer fra og betyder noget for, hvordan du klarer dig. Men den er mere forankret i din genetik end i dine forældres påvirkning, siger sociolog Mads Meier Jæger, der fortæller om en dansk krimilæsende ‘bonderøvselite’ og om ‘gamle penge’ med god smag.
[To top]
23. januar: Chatbotternes triumf - eller hvad? - Datalog Ole Winther
Kunstig intelligens er ikke menneskehedens endeligt, men kan være et redskab til at skærpe vores egen kreativitet. Datalog Ole Winther udvikler kunstig intelligens til medicinsk forskning og fortæller, hvordan de dataædende algoritmer kan assistere både læger og medicinalindustri.
[To top]
16. januar: Forvandlingsdiagnoser - Psykiater Anders Jørgensen
Halvdelen af nydiagnosticerede psykiatriske patienter forandrer diagnose over tid. Hvad sker der for dem? De diagnostiske kasser afspejler ikke nødvendigvis mennesker biologi, siger psykiater Anders Jørgensen. Og fortæller om den kliniske virkelighed, hvor udredning er kompliceret og patienter tager meget forskelligt imod en diagnose.
[To top]
9. januar: Magiske svampe - Mikrobiolog Morten Sommer
Svampe leverer fremtidens bæredygtige teknologi – og uhyggelige infektioner. Biologiske er de tættere på dyr end på planter, og deres mycelier kan producere både vegetar-kød, læder og elektronik. Men de er også svære at bekæmpe. Mikrobiolog Morten Sommer beretter fra fronten af den nye svampeforskning.