Det vi ved – det vi kan

Mød nogle af verdens mest markante stemmer i international topforskning og samfundsdebat, når Carlsbergfondet sammen med Politiken og Københavns Universitet blænder op for samtalerækken Det vi ved – det vi kan.

Formålet med samtalerækken er at give et dansk publikum mulighed for at møde internationale forskningskapaciteter. Her formidles og debatteres den nyeste viden inden for et bredt spektrum af discipliner med særlig fokus på videnskabelige nybrud, der kan bidrage til at løse aktuelle, globale samfundsudfordringer.

Se og hør tidligere udgaver af Det vi ved - det vi kan

Manuela Veloso: Robotten er din ven 
Tirsdag den 18. december 2018 kl. 17 i Københavns Universitets Festsal

Kunstig intelligens vil revolutionere vores liv. Men glem skrækscenarierne om massearbejdsløshed og udsigten til evig krig mellem robotter og mennesker. For nej, vi mennesker vil ikke miste vores jobs, hvis bare vi uddanner os. Og vi kommer ikke til at stå i et fjendtligt modsætningsforhold til den kunstige intelligens. Tværtimod. Sådan lyder opmuntringen fra professor Manuela Veloso.

Se video eller hør podcast fra foredraget


Peter Campbell: Krigen mod kræften - version 2.0
Tirsdag den 23. oktober 2018, Københavns Universitets Festsal

Hvis vi vil sejre over kræften, skal vi ifølge den britiske forsker Peter Campbell erkende to ting: For det første: At man skal give alle kræftpatienter en individuel, skræddersyet behandling, der tager hensyn til kræftknudens genetiske natur hos den enkelte. Et kæmpe detektivarbejde. Men det er vejen. Og for det andet: Risikoen for at udvikle bestemte kræftformer afhænger til en vis grad af, hvor vi bor.

Se video eller hør podcast fra foredraget


Karen Seto: Hvordan vil byernes vækst udfordre kloden og miljøet?
Onsdag den 2. maj 2018, Københavns Universitets Festsal


1,3 millioner mennesker. Så meget vokser verdens samlede bybefolkning hver eneste uge året rundt. Hvilke konsekvenser vil denne eksplosive befolkningsvækst få for klimaet, fødevaresystemerne og vores muligheder for at skabe bæredygtighed? Og hvordan håndterer vi bedst udviklingen? Det giver en urbaniseringsekspert professor Karen Seto et bud på.

Se video eller hør podcast fra foredraget


John Mearsheimer: Vil et styrket Kina true verdensfreden?
Torsdag den 12. april, Københavns Universitets festsal

Det er mere end sandsynligt, at USA og Kina vil blive kastet ud i en voldsdom sikkerhedskamp, som kan udvikle sig til en egentlig militær konflikt, lyder det fra den verdenskendte amerikanske professor John Mearsheimer. Han forudser, at et stadigt rigere Kina vil bruge markant flere penge på militæret i de kommende år for at dominere i Asien. Den udvikling kan USA ikke sidde overhørig. Og så har vi risikoen for direkte konfrontation.

Se video eller hør podcast fra foredraget


Margaret E. Roberts - Sociale medier i demokratiets tjeneste?
6. december 2017

Margaret E. Roberts har i en årrække forsket i, hvordan autoritære regimer bruger sociale medier til at sprede propaganda, og hvordan de begrænser borgernes adgang til viden ved at censurere sociale medier som Facebook og Twitter. Sociale medier er en ny politisk kamparena, hvor mange ønsker at mobilisere tilhængere – og langt fra alle ønsker demokrati. 

Se hele foredraget på video


Guy Standing: Borgerløn – utopi eller nødvendighed?
3. oktober 2017

Den britiske økonomiprofessor Guy Standing fortæller om sin nyeste forskning i borgerløn og give sit bud på hvorfor og hvordan, det skal indføres.

Se video eller hør podcast fra foredraget


Morten Kringelbach: Det nydelsesfulde menneske – kunst og videnskab i hjernen
16. maj 2017

Hvad er det i vores hjerne, der får os til at nyde musik, sex, mad og kunst? Hjerneforsker ved Oxford University Morten Kringelbach har i flere år forsket i nydelse i vores hjerne. For hvad foregår der i vores hjerne, når vi føler nydelse, og hvordan har det sikret vores overlevelse?

Se video eller hør podcast fra foredraget

Eske Willerslev: Hvor kommer vi fra?
25. april 2017

Hvor meget ved vi danskere egentlig om, hvor vi kommer fra? Den berømte evolutionsbiolog ved Cambridge University og Københavns Universitet, Eske Willerslev, er verdensførende i at kigge på dna i alt fra ældgamle knogler til iskerner.

Se video eller hør podcast fra foredragetTimothy Garton Ash: European disintegration, populism and the free speech we need for democracy
21. februar 2017

Brexit. Trump. Le Pen. Højrepopulister og nationalister stormer frem i den vestlige verden, og i 2017 står Europa over for skæbnevalg i Holland, Frankrig og Tyskland. Hvor galt kan det gå?

Se video eller hør podcast fra foredragetFølg Carlsbergfondet på Facebook og få nyt om kommende foredragsholdere