Perseverance-roveren og Mars-missionen

Den 18. februar 2021 kl. 21:55 landede NASA’s Perseverance-rover sikkert på Mars efter et halvt års rejse gennem rummet. Flere af roverens instrumenter er udviklet af danske forskere. Bliv klogere på Perseverance-roveren og Mars-missionen i seks nye videoer om landingen, teknologien om bord og roverens kommende opgaver på den røde planet. Eller følg Perseverance-roverens mission live fra NASA’s kanaler. Det danske forskningsbidrag og de seks videoer er produceret med støtte fra Carlsbergfondet.

7 Minutes of Terror - de 7 afgørende minutter

De allermest afgørende minutter under roverens landing på Mars er de syv minutter, som det tager, fra rumfartøjet rammer atmosfæren på Mars, og til den er landet på planeten. På dette tidspunkt er det ikke muligt for NASA at styre rumfartøjet pga. cirka 11 minutters tidsforsinkelse. Astrofysiker Morten Bo Madsen og rumforsker John Leif Jørgensen fortæller om de 7 afgørende minutter.


Opsendelsen til Mars

Astrofysiker Morten Bo Madsen fra Niels Bohr Institutet fulgte opsendelsen af Perseverance. Han har arbejdet i syv år med sit hold på lige netop det her. Vi hører også, hvad målet med hele missionen er. Og hvorfor forskerne tror, at der kan være spor efter tidligere liv.


Kan der være bakterier på Mars?

På et laboratorium i kælderen på Niels Bohr Institutet udsætter en gruppe studerende bakterier fra Jorden for en Mars-lignende atmosfære i et såkaldt Mars-kammer. Hvis bakterierne kan klare det - kan der så måske stadig være liv på Mars? Desuden ser vi på, hvor vigtige bakterier er for mennesket på Jorden.


Mastcam-Z. - Roverens hovedkamera

Forskere fra København har lavet kalibrereringssystemet til hovedkameraet på Mars-roveren Perseverance. Det er en lille, men ekstrem vigtig dims, som skal sørge for, at alle de billeder der, tages på Mars, får de rigtige farver. Problemet er, at der er rødt støv overalt på Mars, og nøjagtige farver er alfa og omega for eksempelvis at forstå, hvorfor solnedgangen på Mars er blå.


Styring af Perseverance

Midt i København sidder Jens Frydenvang, men han har det som om, han er på Mars. Ved hjælp af nogle specielt udviklede computerbriller kan han “gå rundt” på Mars og på den måde planlægge og styre både den gamle rover Curiosity og den nye Perseverance, der netop er landet på Mars.


PIXL - Det intelligente Mars-kamera

Det såkaldte PIXL er et af de vigtigste kameraer på den nye Mars-rover. Det kan blive det kamera, som tager billedet, der beviser, at der har været liv på Mars. Det er et såkaldt hyperspektralt kamera udviklet af forskere på Danmarks Tekniske Universitet. Det kan både tage billeder af UV-lys, infrarødt lys, røntgen og lys i almindelige farver. Hermed kan det bruges til at finundersøge de mindste dele af sten på Mars.


Følg Perseverance-roveren på NASA's profiler

Hos NASA kan du følge Perseverance-roverens færden på Mars. Der kommer dagligt nye billeder og videoer fra Mars på blandt andet Facebook, Youtube mv. Herunder kan du se Perseverance-roverens egen Twitter-profil med et videotweet fra landingen den 18. februar 2021.