Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab har du mulighed for at komme tæt på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben, og du kan se det livestreamet tæt på, hvor du bor - de fleste foredrag er gratis.
Foredragene arrangeres af Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet i samarbejde med Carlsbergfondet.
Arrangementer i 2023
28. februar kl. 19-21 - Hvad Grønlands indlandsis lærer os
Hør om, hvad boringer i Grønlands indlandsis fortæller os om klimaet, skovafbrænding, vulkanudbrud m.m. i historisk og forhistorisk tid. De dybeste boringer ned i mere end 100.000 år gammel is giver viden om, hvor meget havspejlet vil stige i fremtiden.
Læs mere om foredraget
Foredrag ved professor i glaciologi Dorthe Dahl-Jensen, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet og Canada Excellence Research Chair ved Centre for Earth System Sciences, University of Manitoba, Canada.
7. marts kl. 19-21 - Det er bare en virus
Virus er det mindste smitstof, der findes. Det er overalt, og det trænger ind i og udnytter levende celler til at formere sig. En del virus gør os syge. Hør om de vigtigste kendetegn for virus og bliv klogere på, hvordan virusforskerne må tænke for at bekæmpe dem.
Læs mere om foredraget
Foredrag ved overlæge og leder af virusforskning og -udvikling Anders Fomsgaard, Statens Serum Institut og adjungeret professor i infektionsmedicin, Syddansk Universitet
21. marts kl. 19-21 - Kaffe
Hør tre forskere fortælle om kaffe – om kaffeplantens biologi; om dens dyrkning og bearbejdning til den kaffe vi drikker; om bæredygtig kaffe; om den betydning klimaændringerne vil få for fremtidens kaffe; og om sundhedsaspekterne ved at drikke kaffe.
Læs mere om foredraget
Foredrag ved lektor i naturressourceøkonomi Aske Skovmand Bosselmann, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet,
lektor i botanik Anders Sanchez Barfod, Institut for Biologi, Aarhus Universitet og læge og lektor i diabetes og ernæring Kjeld Hermansen, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
28. marts kl. 19-21 - Stjernernes vilde liv
Når stjerner er blevet født i interstellare gasskyer og begynder at lyse, gennemgår de forskellige udviklingsstadier, før de ender deres dage kaotisk som ustabile stjerner eller som supernovaer, der udslynger støv og gas og giver liv til nye stjerner.
Læs mere om foredraget
Foredrag ved adjunkt i astrofysik Mia Sloth Lundkvist, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet
18. april kl. 19-21 - Fremtidens RNA-medicin
De fleste af os har fået RNA-medicin i form af mRNA-vaccine mod Covid-19, men RNA kan bruges medicinsk til meget mere end vacciner. Hør om den RNA-forskning, der lige nu foregår, og som i fremtiden vil kunne lede til bedre behandling af en lang række sygdomme.
Læs mere om foredraget
Foredrag ved postdoc Mette Galsgaard Malle og professor Jørgen Kjems, Interdisciplinært Nanoscience Center og Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
25. april kl. 19-21 - Myrer
Myrerne er på flere måder mere succesfulde end mennesket. De organiserer sig i store samfund som superorganismer, og de opfandt landbruget længe før os. Hør også om, hvordan vi kan udnytte myrerne til biologisk bekæmpelse af skadedyr.
Læs mere om foredraget
Foredrag ved seniorforsker i insekt- og planteøkologi Joachim Offenberg, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet
Mens du venter kan du tanke op med videnskaben ved at: