Offentlige foredrag i Naturvidenskab | Carlsbergfondet

Offentlige foredrag i Naturvidenskab

Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab har du mulighed for at komme tæt på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben, og du kan se det livestreamet tæt på, hvor du bor - de fleste foredrag er gratis.

Foredragene arrangeres af Science and Technology, Aarhus Universitet i samarbejde med Carlsbergfondet.

Kommende arrangementer i 2020

31. marts kl. 18:45-21 – Dybhavet – nyt fra en ukendt verden: UDSAT

Forskere har fundet uventet liv på de største havdybder og dybt i havbunden. Hør om organismer, der er tilpasset det ekstreme tryk. Og hør om bakterier i havbunden, som har generationstider på tusinder af år, og som er afgørende for livsforholdene på Jorden.

Læs mere om foredraget

Foredrag ved professor i biogeokemi Bo Barker Jørgensen, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet og professor i biogeokemi Ronnie N. Glud, Biologisk Institut, Syddansk Universitet og Tokyo University of Marine Science and Technology


14. april kl. 18:45-21 – Ig Nobel Prize: first laugh, then think UDSAT

The Ig Nobel Prize is awarded for “peculiar research” that at first makes us laugh and then think deeply. Attend this lecture for a humour-filled dive into the prize-winning research. Meet Marc Abrahams and some of the recent prize winners.

Læs mere om foredraget 

Lecture by the founder of the Ig Nobel Prize, Marc Abrahams, and three price winners


21. april kl. 18:45-21 – Rask og glad – tak dine unikke mikrober UDSAT

Ny forskning viser, at mikrober i vores tarm, på vores hud og i vores hulrum påvirker vores helbred fra det sekund, vi kommer til verden. Hør om, hvordan du styrker dine mikroorganismer, så de optimerer dit immunforsvar, din fordøjelse og din mentale balance.

Læs mere om foredraget

Foredrag ved professor i genomforskning Oluf Borbye Pedersen, Københavns Universitet


Afholdte arrangementer i 2019

10. marts kl. 18:45-21 – Fremtidens natur

Jorden er en levende planet fyldt med mange forskellige livsformer. Men Jordens store befolkning presser nu naturen. Hør, hvordan mennesket påvirker Jordens biodiversitet og om konsekvenserne for fremtidens levende natur. Hvilke løsninger skal vi satse på?

Læs mere om foredraget 

Foredrag ved professor i økologi, Jens-Christian Svenning, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet


3. marts kl. 18:45-21 – 'Det er bare en virus'

Virus er det mindste smitstof. Det er overalt, og det trænger ind i og udnytter levende celler til at formere sig. En del virus gør os syge. Hør om de vigtigste kendetegn for virus, og hør om, hvordan virusforskerne må tænke for at bekæmpe dem.

Læs mere om foredraget 

Foredrag ved Anders Fomsgaard, overlæge og leder af virusforskning- og udvikling ved Statens Serum Institut og adjungeret professor i infektionsmedicin ved Sydansk Univsersitet


18. februar kl. 18:45-21 – 'Kvantecomputeren'

Få en intro til kvantefysikkens verden, og hør om den nye ”kvanterevolution” som udvikler teknologier, der bygger på de mest paradoksale kvantefænomener. Hør om, hvordan kvantecomputere virker, og hvad de kan bruges til.

Læs mere om foredraget

Foredrag ved professor i Kvantefysik Klaus Mølmer, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet


4. februar kl. 18:45-21 – ’Einsteins relativitetsteori’

Einstein lagde med sin relativitetsteori fundamentet for meget af den moderne fysik. Hør om at tid, længde og samtidighed ikke er absolutte begreber og om de tilsyneladende paradokser som relativitetsteorien behandler – fx det såkaldte tvillingeparadoks.

Læs mere om foredraget 

Foredrag ved professor i relativistisk fysik Ulrik Uggerhøj, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet


Læs mere om afholdte foredrag i 2019

Læs mere om afholdte foredrag i 2018

Læs mere om afholdte foredrag i 2017