Afholdte arrangementer i 2021
23. november kl. 19-21 - Vores cellers saltbalance
Vores celler er helt afhængige af salt. I cellernes membraner sidder en lillebitte nanomaskine – kaldet natrium-kaliumpumpen – som omhyggeligt sorterer forskellige saltioner. De seneste års forskning har vist, at fejl i pumpen medfører sjældne sygdomme.
Læs mere om foredraget
Foredrag ved lektor i molekylærbiologi, Hanne Poulsen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik – Neurobiologi, Aarhus Universitet.
9. november kl. 19-21 - Den inderste kerne
Hør om den danske seismolog Inge Lehmanns liv og forskningskarriere. Herunder hvordan hun, vha. seismiske trykbølgers hastighedsfordeling, blev verdensberømt ved at opdage, at Jorden har en indre kerne, og at Jordens indre dermed er tredelt og ikke todelt.
Læs mere om foredraget
Foredrag ved forfatter Lotte Kaa Andersen & professor geofysik, David Lundbek Egholm, Aarhus Universitet
26. oktober kl. 19-21 - Pandemier i de sidste 200 år
Hvad kan vi lære af at kigge tilbage i historien på de store epidemier og pandemier – fx pesten, spansk syge, kopper, kolera og mæslinger? Nye matematiske modeller giver os indsigt i, hvordan fremtidige epidemier udvikler sig – herunder covid-19-pandemien.
Læs mere om foredraget
Foredrag ved professor og pandemiforsker, Lone Simonsen, Institut for Naturvidenskab og Miljø, Roskilde Universitet
12. oktober kl. 19-21 - Yngre med årene
Forskning viser, at ikke bare din livsstil, men også livsindstilling i et vist omfang er med til at bestemme, om du vil dø som en rask 90-årig eller som en syg 80-årig. Du har selv mulighed for at forsinke aldringen af dine celler og dermed af din krop.
Læs mere om foredraget
Foredrag ved overlæge på Rigshospitalet og leder af Center for Aktiv Sundhed (CFAS) samt klinisk professor, Bente Klarlund Pedersen, Københavns Universitet
5. oktober kl. 19-21 - Big Bang og det usynlige univers
Mørkt stof og mørk energi udgør 95 % af universet, men vi ved faktisk ikke hvad det er. Uden det mørke stof ville vi, og livet, imidlertid ikke eksistere. Løfter den nyeste forskning i kosmologi sløret for, hvad det usynlige univers egentligt består af?
Læs mere om foredraget
Foredrag ved professor i astronomi, Steen Hannestad, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet
21. maj kl. 19-21 – Sære sanser
Vores opfattede virkelighed er bestemt af den hukommelse og de sanser, vi er udstyret med. Hør om hvor lille en del af vores omverden vi reelt opfatter og om de sære sanser, der tillader nogle dyr en virkelighedsopfattelse, der er meget langt fra vores egen.
Læs mere om foredraget
Foredrag ved professor i sansefysiologi, Peter Teglberg Madsen, Institut for Biologi, Aarhus Universitet
18. maj kl. 19-21 – Magtfulde mikrober der gavner dig
Bliv klogere på den nyeste forskning om de bakterier, svampe og virus, som lever i og på hver enkelt af os livet igennem. De styrker vores modstandskraft mod farlige mikrober, beskytter os mod kroniske sygdomme og påvirker vores hjerne og stofskifte positivt.
Læs mere om foredraget
Foredrag ved dr.med. og professor i genomforskning, Oluf Borbye Pedersen, Københavns Universitet