Udgravning af Cæsars Forum i Rom

Den store dansk-italienske arkæologiske udgravning foregår på det antikke Cæsars Forum i Rom og er ledet af danske forskere. Cæsars Forum ligger tæt på det verdenskendte Forum Romanum, men Cæsars Forum er aldrig blevet fuldt udgravet. Sandsynligheden for at gøre meget interessante fund er derfor meget høj og opmærksomheden omkring udgravningerne ligeså.

Carlsbergfondet finansierer hele det danske bidrag til udgravningen, der gennemføres i samarbejde med de italienske myndigheder og er en af de mest prestigefulde, som danske arkæologer har været involveret i nogensinde. Udgravningsområdet forventes bl.a. at indeholde en rig gravplads fra århundrederne forud for Roms grundlæggelse i 753 fvt.

Videoer fra udgravningen

Du kan løbende følge processen i udgravningen på vores Facebook og Instagram profiler. Videoer fra Facebook har vi samlet på en oversigtside.
Se alle videoer fra Rom

Hvem står bag?

Den historiske udgravning ledes af Jan Kindberg Jacobsen, Inspektør for Græsk og Romersk Kunst på Ny Carlsberg Glyptotek og Rubina Raja, professor ved Aarhus Universitet, og projektet er sat til at vare tre år.

Carlsbergfondet har gennem en lang årrække støttet udgravninger i Central- og Syditalien. Jan Kindberg Jacobsen betegner udgravningen af Cæsars Forum i Rom som et foreløbigt højdepunkt for dansk arkæologisk forskning i Italien. Han er sikker på, at udgravningen vil levere afgørende nye fund til forståelse af Cæsars Forum såvel som det centrale Roms udvikling fra forhistorisk tid frem til middelalderen.

De danske ph.d.’er og post.docs, der er tilknyttet projektet, vil i projektperioden arbejde side om side med nogle af Italiens dygtigste arkæologer og konservatorer.

Carlsbergfondets arkæologiske engagement er historisk

Med Carlsbergfondets bevilling på 11 millioner kroner til udgravningen af Cæsars Forum understreges fondets engagement i og betydning for dansk og international arkæologi.

Carlsbergfondets arkæologiske engagement går helt tilbage til fondets og Carlsbergs grundlægger J.C. Jacobsen og dennes søn Carl, som blandt mange andre i deres samtid nærede en intens interesse for antikken, dens idealer og dens kunst. Carl Jacobsen interesse udmundede sig i grundlæggelsen af Ny Carlsberg Glyptotek, der i dag huser en af verdens største samlinger af græske og romerske skulpturer.

”Carlsbergfondet har medvirket til at opbygge dansk arkæologis gode ry, som er en helt afgørende grund til, at et hold af danske arkæologer overhovedet kan få lov til at grave på et af de allervigtigste steder i det antikke Rom,” siger Carlsbergfondets bestyrelsesformand, Flemming Besenbacher.

H.M. Dronningen besøgte i efteråret 2017 udgravningerne sammen med Carlsbergfondets formand, Flemming Besenbacher og daværende direktør for Det Danske Institut i Rom, Marianne Pade.

Se fotos fra besøget på Cæsars Forum på Facebook

Nyheder om udgravningen

Børnegrave, luksusglas og kloaker gravet frem af jorden under Cæsars Forum i Rom - 18.05.2022

Udgravningen af Cæsars Forum i Rom i gang - 01.02.2019

H.M. Dronningen lancerer udgravning på Cæsars Forum i Rom - 25.10.2017

Millionbevilling til enestående udgravning af Cæsars Forum i Rom - 24.03.2017