Videnskab | Lidenskab | Carlsbergfondet

Videnskab | Lidenskab

Videnskab og kunst mødes, når Carlsbergfamilien over efteråret inviterer til en række aftenarrangementer under overskriften Videnskab | Lidenskab. Med afsæt i et tema byder hver aften på et fuldt program med bl.a. live interviews med internationalt anerkendte videnskabsfolk og landets førende kunstnere.

Kommende arrangementer

Torsdag 5. september - En aften om VAND

Mød professor i biologisk oceanografi og leder af Københavns Universitets Sustainability Science Centre, Katherine Richardson, i en samtale med journalist Nynne Bjerre Christensen om stigende verdenshave og vigende marineøkosystemer. SUPERFLEX fortsætter aftenen, når en af flexerne interviewes om kunstnergruppens praksis, der senest har sat kursen mod Stillehavet.

Der vil desuden være gratis pauseudskænkning af aftenens øl, der udvælges særligt til lejligheden af Carlsberg Laboratorium. Aftenen afsluttes af samlingschef på Glyptoteket, Rune Frederiksen, der med udgangspunkt i et portræt af Kong Juba 2 af Mauretanien vil stille skarpt på antikkens natursyn og spørge ind til oldtidens ressourcebevidsthed.

Tid og sted: Torsdag 5. september kl. 18.30-20.30, Ny Carlsberg Glyptotek

Pris: almindelig entré til museet. Gratis med Glyptotekets Årskort. Der er begrænset antal billetter til arrangementerne.

Bestil billetter her

Kommende arrangementer annonceres her på siden, i vores nyhedsbrev og på vores Facebook og Instagram-profil.


Afholdte arrangementer

Torsdag den 2. maj - En aften om kunst og samfund

Hør dr.phil. og professor i dansk litteratur ved Roskilde Universitet Lasse Horne Kjældgaard i en samtale med journalist Nynne Bjerre Christensen om kunstens og kulturens tilstedeværelse i politik - eller manglen på samme. Billedkunstneren FOS fortsætter samtalen, når han interviewes om sin kunstneriske praksis, der netop kendetegner sig ved et vedholdende engagement i spændingsfeltet mellem kunst og samfund. Afslutningsvis vil museumsinspektør Anne Marie Nielsen fra Glyptoteket med afsæt i Kejser Vitellius fortælle om portrætkunst, der politiserer.


Torsdag den 28. marts - En aften om ARV
Hør evolutionsbiolog og professor ved Cambridge University og Københavns Universitet Eske Willerslev i en samtale med journalist Nynne Bjerre Christensen om arv og DNA. Efterfølgende vil billedkunstner Julie Nord fortsætte samtalen om sit særegne billedunivers, der ofte kredser mellem konstruktion og oprindelse i den menneskelige identitet. Afslutningsvis vil Glyptotekets samlingschef, arkæolog Rune Frederiksen, med udgangspunkt i de antikke skulpturer i Festsalen fortælle om, hvordan romerske motiver, positurer, metoder og udtryk gik i arv.


15. november 2018 - En aften om STRAF
Hør professor i etik og retsfilosofi fra Roskilde Universitet, Jesper Ryberg, i en samtale med journalist Nynne Bjerre Christensen om straf og de etiske spørgsmål i forbindelse med retssystemets anvendelse af neurovidenskabelig viden og teknologi. Billedkunstner Michael Kvium fortsætter aftenen, når han interviewes om sin kunstneriske praksis, der kredser om menneskets allerværste sider og fremstiller det grimme, grumme og tabubelagte i den menneskelige eksistens. Afslutningsvis kaster inspektør ved Glyptoteket, kunsthistoriker Christine Tommerup, et blik på Jean-Baptiste Carpeaux’s mesterværk af Grev Ugolinos straf i Dantes helvede. Skulpturen vises i aftenens anledning i en særpræsentation i den smukke Festsal.


20. september 2018 – En aften om UNIVERSET
Hør astrofysiker og professor ved Niels Bohr Instituttet, Anja C. Andersen, i en samtale med journalist Nynne Bjerre Christensen om stjernestøv og planetdannelser. Hør også billedkunstner Eric Andersen blive interviewet om sin kunstneriske praksis, der byder på afstikkere i det ydre rum. Aftenen afrundes af Glyptotekets ægyptolog Tine Bagh, der vil anlægge et granskende blik på universets skaber Ptah i et af museets ægyptiske mesterværker, som i aftenens anledning vises i en særpræsentation i den smukke Festsal.


22. marts 2018 - En aften om RO
Isolation og afsondrethed fra verden er omdrejningspunktet, når aftenen indledes med en samtale mellem kirkehistoriker og professor ved Københavns Universitet Mette Birkedal Bruun og journalist Mikkel Frey Damgaard. Billedkunstner Erik Steffens fortsætter herefter, når han interviewes om sin kunstneriske praksis, der på mange måder indkapsler en art hyperaktiv væren-i-verden.


18. januar 2018 – En aften om LØGN
Mød professor ved Københavns Universitet, Vincent F. Hendricks, i en samtale med journalist Nynne Bjerre Christensen om misinformation i politik og medier på baggrund af hans forskning i fake news. Oplev efterfølgende billedkunstner Jens Haaning, når han interviewes om sin kunstneriske praksis, der kritisk kredser om de politiske og sociale samfundsmekanismer. Aftenen byder traditionen tro også på indslag fra Carlsberg Laboratorium og en værknær præsentation af et af Glyptotekets mesterværker ved Tine Bagh.16. november 2017 - En aften om TOTALNATUR 
Mød professor i biologi Jens-Christian Svenning i en samtale om sin forskning i megafaunaens betydning for jordens økosystem. Aftenen fortsætter med kunstneren Tue Greenfort, der inviteres til en snak om sit kunstneriske arbejde, der de seneste mange år har taget form som en undersøgelse af emner som klimaforandringer, bæredygtighed og menneskets forhold til naturvidenskaben.

21. september 2017 - En aften om GRÆNSELØSHED 
Mød forskningsprofessor i arkæometri ved Nationalmuseet Karin Frei i en samtale med Politikens kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen om sin banebrydende forskning, der blandt andet har afsløret, at Egtvedpigen slet ikke stammer fra Vejle, men langvejsfra. Performancekunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen fortsætter aftenen i et interview om grænseløsheden i kunsten. Afslutningsvis kaster klassisk arkæolog og museumsinspektør Anne Marie Nielsen et værknært blik på Glyptotekets mesterværk Alexander den Store, som i aftenens anledning vises i en særpræsentation i museets Festsal.

18. maj 2017 - En aften om LYS 
En aften med LYS som bærende tema. Mød bl.a. professor og kosmolog ved Niels Bohr Institut, Jens Hjorth. Kunstneren Erik A. Frandsen fortsætter aftenen, når han interviews af Politikens kulturskribent Gudrun Marie Schmidt om sin kunstneriske praksis. Aftenen byder desuden på indslag fra Carlsberg Laboratorium samt guidede nærstudie af udvalgt mesterværker fra Glyptotekets rige samling.

27. april 2017 - En aften om INTET
Mød bl.a. professor og fysiker ved Aarhus Universitet Jeffrey S. Hangst i en samtale med Politikens kulturredaktør Mette Davidesen Nielsen om hans banebrydende forskning i antistof. Billedkunstner Tal R fortsætter aftenen, når han interviews om sin kunstneriske praksis.  Programmet indeholder desuden indslag fra Carlsberg Laboratorium, ligesom ægyptolog og museumsinspektør ved Glyptoteket, Tine Bagh, afslutningsvis kaster et værknært blik på et af Glyptotekets mesterværker, som i aftenens anledning vises i en særpræsentation i museets Festsal.

16. marts 2017 – En aften om RUIN
Mød bl.a. professor og klassisk arkæolog ved Aarhus Universitet, Rubina Raja, og Politikens Gudrun Marie Schmidt i en samtale om oldtidsbyen Palmyra, som i de seneste år har været genstand for IS’ hærgen. Billedkunstner Bjørn Nørgaard fortsætter aftenen, når han interviewes om begrebet ruin i kunstnerisk praksis. Afslutningsvis kaster arkæolog og samlingschef Rune Frederiksen et værknært blik på Glyptotekets mesterværk Skønheden fra Palmyra, som i aftenens anledning vises i en særpræsentation i museets Festsal.


Kunst, viden og øl

Videnskab | Lidenskab er tilrettelagt af Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Glyptoteket, hvor videnskabsfolk og kunstnere sættes i stævne i Glyptotekets Festsal til live interviews med journalister fra Politiken. Til hver enkelt arrangement byder vi desuden på indslag fra Carlsberg Laboratorium samt nærstudier af udvalgte mesterværker fra Glyptotekets enestående samling. Hver aften tager udgangspunkt i et aktuelt tema, og der bydes på gratis pauseudskænkning af aftenens øl.

Det ligger til familien

Videnskab og kunst ligger dybt i Carlsbergfamiliens DNA. Carlsbergs grundlægger J.C. Jacobsen, moderniserede ølbrygningen gennem banebrydende videnskabelige metoder, ligesom han sikrede Carlsbergs fortsatte, massive støtte til videnskaben gennem etableringen af Carlsbergfondet. Historien gentog sig med sønnen Carl Jacobsen, der via overskuddet fra sit bryggeri og oprettelsen af Ny Carlsbergfondet blev den til dato største danske kunstmæcen, bl.a. ved donationen af sin enorme kunstsamling og grundlæggelsen af Ny Carlsberg Glyptotek. Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet hører i dag til de største i landet, når det gælder støtte til henholdsvis videnskab og kunst.

Det er denne både strittende og levende arv, som Videnskab | Lidenskab samler sig omkring med det formål at formidle nogle af videnskabens og kunstens mange indsigter.