Bahrains gravhøje optaget på UNESCOs verdensarvsliste | Carlsbergfondet
Til oversigt

Bahrains gravhøje optaget på UNESCOs verdensarvsliste

Kongegravene ved A’ali i Bahrain er blevet optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Carlsbergfondet har siden 1954 støttet udgravninger af samt forskning i gravhøjene, der antages at repræsentere det sidste hvilested for Dilmunrigets bronzealderkonger.

Dilmun-gravhøjene blev bygget mellem 2050 og 1750 f.Kr. og spænder over 21 arkæologiske steder i den vestlige del af øen. De stammer fra den tidlige Dilmun-civilisation omkring 2. årtusinde fvt., hvor Bahrain blev et handelsknudepunkt og opnåede en velstand, der gjorde det muligt for indbyggerne at udvikle en omfattende gravtradition, der var gældende for hele befolkningen. Gravene er unikke ikke kun ved deres antal, udbredelse og størrelse, men også i kraft af deres detaljer. Eksempelvis findes der her grave, som er udstyret med alkover.

De unikke bronzealdergravpladser ved Dilmun talte engang henved 76.000 høje. Moesgaard Museums og Aarhus Universitets videnskabelige satsning, der har været støttet af Carlsbergfondet siden 1954, har resulteret i flere bøger om gravhøjene, blandt andre den nyligt udgivne The Royal Mounds of A’ali in Bahrain - The Emergence of Kingship in Early Dilmun.

Læs artikel om bogen og forskningen

Store dele af Bahrain er dækket af højgravpladser fra bronzealderen med over 76.000 gravhøje fra perioden 2200-1700 f.v.t. Her ses kongehøjene ved A’ali. Fotoet er tilbage fra 1960.

I bogen har danske Steffen Terp Laursen fra Moesgaard Museum med udgangspunkt i de materielle levn fra gravhøjene dokumenteret udviklingen fra et høvdingstyret stammesamfund til fremkomsten af en egentlig kongemagt omkring 2000 f.v.t.

Om UNESCOS Verdensarvsliste

UNESCO's Verdensarvsliste rummer unikke steder i verden, som er blevet erklæret bevaringsværdige under det internationale verdensarvsprogram, der administreres af UNESCO. Programmet identificerer og beskytter steder, som har enestående betydning.

På listen befinder sig bl.a. også Kronborg Slot, Parforce-landskabet i Nordsjælland, Roskilde Domkirke, Stevns Klint og Vadehavet.

Se hele Verdensarvslisten herTil oversigt