Førende forskere i europæisk ret og marinøkologi modtager Carlsbergfondets Forskningspris 2019 | Carlsbergfondet
Til oversigt

Førende forskere i europæisk ret og marinøkologi modtager Carlsbergfondets Forskningspris 2019

Overrækkelse af Carlsbergfondets Forskningspriser 2019. Fra venstre fungerende generalsekretær i Videnskabernes Selskab Marita Akhøj Nielsen, bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbo-Jørgensen, prismodtager Thomas Kiørbo, prismodtager Mikael Rask Madsen, HKH Kronprinsessen og præsident i Videnskabernes Selskab Mogens Høgh Jensen | Foto: Lars Svankjær

Carlsbergfondets forskningspriser 2019 gives til professor i europæisk ret og integration Mikael Rask Madsen fra Københavns Universitet og professor i havets mikroskopiske liv Thomas Kiørboe fra Danmarks Tekniske Universitet.

Priserne er netop overrakt af H.K.H. Kronprinsessen, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher i forbindelse med fondets årlige festmiddag på Ny Carlsberg Glyptotek.

Mikael Rask Madsen og Thomas Kiørboe modtager Carlsbergfondets Forskningspris 2019 for deres banebrydende arbejde inden for henholdsvis europæiske domstoles betydning og havets mikroskopiske liv. Med prisen følger 1 million kr. Heraf øremærkes 750.000 kr. til forskningsaktiviteter, mens 250.000 kr. er en personlig hædersgave. Prisen uddeles efter indstilling fra Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

”Det er en stor glæde at tildele Carlsbergfondets Forskningspriser 2019 til Mikael Rask Madsen og Thomas Kiørboe og. Begge er passionerede forskere, der har leveret en imponerende og internationalt højt anerkendt forskningsindsats inden for henholdsvis international ret og marinøkologi. Mikael Rask Madsen har ydet meget betydelige bidrag til at løse nogle af vor tids største udfordringer med at sikre det internationale samfunds fortsatte stabilitet og udvikling. Og Thomas Kiørboe er anerkendt for sin originale videnskabelige tankegang, der har ført til nye vigtige erkendelser inden for mange områder af marinøkologien”, udtaler Carlsbergfondets bestyrelsesformand, professor Flemming Besenbacher.

Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs begrundelse for tildeling af prisen til professor Mikael Rask Madsen

Mikael Rask Madsen er en af verdens absolut førende forskere i krydsfeltet mellem international ret, politik og samfund. Hans originale tilgang, som kombinerer juridiske, humanistiske og samfundsvidenskabelige metoder, har ført til banebrydende forskning inden for international ret, retssociologi og politisk sociologi. Mikael Rask Madsens grundforskning er på allerhøjeste internationale niveau, som også er dokumenteret ved, at han leder grundforskningscenteret iCourts. Hans grundforskning har samtidig haft markant og umiddelbar samfundsmæssig betydning.

Mikael Rask Madsens forskning centrerer sig hovedsageligt om internationale domstoles gennemslagskraft og autoritet – herunder en udforskning af deres sociale, juridiske og

politiske processer. Han har således påvist, hvordan judiciel autoritet reelt er variabel og afhænger af specifikke handlinger både i og omkring domstolene. En forskning, der blandt andet har været konkret anvendt af internationale organisationer såsom Europarådet og Den Europæiske Union.

Læs fuld motivering og portræt og se film om Mikael Rask Madsen

Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs begrundelse for tildeling af prisen til professor Thomas Kiørboe

Thomas Kiørboe er en af verdens ledende forskere indenfor den marine økologi og har spillet en afgørende rolle for vores forståelse af livet i havene. Han er anerkendt globalt for sin originale og provokerende tilgang til forskningen, og som pioner indenfor mange områder af den marine økologi. Med sin forskning og under sine ophold på både MIT i Boston og UC i Berkeley, har han formået ikke bare at udvikle nye metoder, men også at skabe afgørende forståelsesmæssige bindeled mellem havets processer fra mikroskala til stor skala.

Thomas Kiørboes forskning er bemærkelsesværdig i at trække effektivt på to videnskabelige retninger – biologien og fysikken. Netop i krydsfeltet mellem de to har han skabt store resultater og blandt andet demonstreret, hvordan fødetilgængelighed i samspil med molekylær diffusion og mikroskala fluidbevægelse bestemmer strukturen af det marine pelagiske fødenet. Resultater, der siden er blevet eftervist igen og igen ved hans talrige feltundersøgelser.

Læs fuld motivering og portræt og se film om Thomas Kiørboe

Om Carlsbergfondets Forskningspris

Carlsbergfondets Forskningspris blev indstiftet i 2011 i anledning af fondets grundlægger J.C. Jacobsens 200-års fødselsdag. Hver pris er på 1 million kroner. Heraf er 250.000 kr. en personlig hædersgave og 750.000 kr. støtte til et forskningsprojekt.

Carlsbergfondets Forskningspris har som formål at yde støtte til to aktive forskere i ind- eller udland, der har bidraget afgørende til grundforskningen, og som nyder stor videnskabelig anerkendelse. Priserne skal opmuntre til yderligere forskning og kan bruges efter behov til udlandsophold, feltarbejde, indkøb af udstyr eller løn til videnskabelig assistance.

Yderligere information fås ved henvendelse til Carlsbergfondets pressechef Jane Benarroch: tlf. 3164 0010 el. jb@carlsbergfoundation.dkTil oversigt