Den Danske Ordbog går heller ikke fri af corona | Carlsbergfondet
Til oversigt

Den Danske Ordbog går heller ikke fri af corona

Coronavirus og podepinde, svælgprøve og værnemidler, flokimmunitet og smitteopsporing. Corona-krisen har sat sit præg på første halvdel af 2020, og nu sniger en lang række af de ord, som vi har brugt til at tale om Covid-19-krisen, sig ind i Den Danske Ordbog. På fredag opdateres ordbogen, som er støttet af Carlsbergfondet, med 634 nye ord, 29 nye betydninger og 10 faste udtryk.

Det er nok ikke gået nogens opmærksomhed forbi, at første halvdel af 2020 har stået i coronaens tegn. Det gælder også sprogligt. Pandemien har fået os til at tale om ting og benytte ord, som vi ellers kun sjældent ville tage i vores mund. Nu er ord som flokimmunitet, hjemmekarantæne og smitteopsporing imidlertid kommet på alles læber, og vi bruger dem med den største selvfølgelighed.

Selvom nogle af ordene sikkert vil blive glemt, når corona-virussen forhåbentlig en dag slipper sit tag, har Den Danske Ordbog besluttet at dokumentere pandemiens sproglige aftryk ved at tage en række af de mest udbredte ord med i den kommende opdatering, der offentliggøres på fredag.

Se hele listen med corona-relaterede ord

Se liste over alle ord og udtryk i opdateringen

Rokkevinger, chilimayo og andre kulinariske godbidder

Men det er ikke corona det hele. Opdateringen indeholder også en portion nye ord fra køkkenregionerne og det gastronomiske overdrev, som generelt har leveret mange nye ord til sproget i de seneste årtier. Der er mere end 100 nye ord af slagsen. Både ord fra fjerne gryder som galangarod, limeblad og rambutan og et mere hjemligt køkken som friskpillet, kernerugbrød og kålpølse.

Se hele listen med gastronomiske ord

Med den nye opdatering er der også foretaget ændringer af visse allerede beskrevne ords betydninger og brug. Redaktionen følger nemlig sprogets udvikling og reviderer løbende, hvor det er nødvendigt, så ordbogen holder sig aktuel. For eksempel udvides beskrivelsen af afbødning, så den også dækker virusudbrud. Og ordet bøvs har fået tilføjet betydningen ‘negativ eller upassende kommentar’. I denne opdatering er der sket opdateringer i 314 eksisterende artikler, herunder større revisioner af 120 opslagsord.

Om Den Danske Ordbog

Den Danske Ordbog opdateres 2-3 gange om året med nye ord, betydninger og faste udtryk. Ordbogen er baseret på en tekstsamling bestående af mere end 1 mia. ord. Tekstsamlingen får hver måned tilført flere tekster og bliver på den måde hele tiden større. Dermed har ordbogen et solidt udgangspunkt for at tilføje nye ord. Nogle af ordene er nye i sproget, andre har været der længe og blot ventet på at det blev deres tur.

Bag Den Danske Ordbog står Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL), der udgiver og dokumenterer dansk sprog og litteratur fra de ældste tider til i dag – i bogform og på nettet. Sitet ordnet.dk, der bl.a. huser Den Danske Ordbog, er blandt DSL’s bedst kendte resurser og er med over 130.000 besøgende på hverdage en af Danmarks mest besøgte hjemmesider på kulturområdet.

Den Danske Ordbog og vedligeholdelsen af den er støttet af Kulturministeriet og Carlsbergfondet.Til oversigt