H.M. Dronning Margrethe overrakte Carlsbergfondet-stipendier | Carlsbergfondet
Til oversigt

H.M. Dronning Margrethe overrakte Carlsbergfondet-stipendier

H.M. Dronningen overrakte i lørdags Carlsbergfondets to ”H.M. Queen Margrethe II Distinguished Research Project on the Danish-Icelandic reception of Nordic antiquity” til Katarzyna Anna Kapitan og Dale Kedwards. Det skete i forbindelse med fejringen af 100-året for Islands suverænitet i Reykjavik.

I anledning af 100-året for Islands uafhængighed har Carlsbergfondet ekstraordinært uddelt to toårige postdocstipendier til forskning i den dansk-islandske reception af den nordiske oldtid fra renæssance til nationalromantik og modernisme. Projekterne vil være tilknyttet Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot og vil foregå i samarbejde med Islands Nationalmuseum og Islands Universitet.

Se flere fotos fra overrækkelsen på vores Facebookside

Målet med projekterne er at undersøge, hvordan nordisk oldtid er blevet opfattet og anvendt i videnskab såvel som i kunst og kultur. Konkret vil de undersøge, hvordan nordisk oldtid har manifesteret sig på forskellige måder i eksempelvis billedkunst, litteratur og historieskrivning. Der vil også være fokus på, hvordan den har haft indflydelse på opfattelsen af identitet og nationsopbyggelse i forskellige perioder.

Oldnordisk – i litteratur og rumdiskurser

Den ene bevillingsmodtager er ph.d. Katarzyna Anna Kapitan fra Københavns Universitet, der modtager stipendiet til projektet ”Writing (hi)stories: Danish Antiquarians and Their Reception of Old Norse Literature (1658—1814)”. Katarzyna Anna Kapitans forskningsprojekt sigter mod at undersøge den akademiske reception af oldnordisk litteratur før Grundtvig. Projektet fokuserer på perioden mellem det sene 17. århundrede og begyndelsen af det 19. århundrede og vil undersøge brugen af legendariske sagaer (fornaldarsögur) i historieskrivninger i denne periode.

Den anden bevillingsmodtager er ph.d. Dale Kedwards fra Syddansk Universitet, som modtager stipendiet til projektet ”The Vikings and the Medieval Future of Space Exploration”. Kedwards vil undersøge, hvordan nordisk oldtid er blevet anvendt og formet i diskurser om rummet og dets udforskning - fra Viking rumsonderne til neonationalistiske samtaler om rummets ”kolonisering”. Projektet sigter mon at vurdere, hvordan nordisk oldtid er blevet modtaget og anvendt i videnskab og kultur fra 1960’erne til i dag.

Se bevillingerne i bevillingsoversigten

Ny samarbejdsaftale med Carlsbergfamilien

I forbindelse med festligheder blev der også underskrevet en ny samarbejdsaftale mellem Islands Nationalmuseum, Vigdís Finnbogadóttir Institut og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg, som er en del af Carlsbergfamilien. Aftalen indebærer blandt andet samarbejde om udstillinger og forskning i dansk-islandske emner, afholdelse af konferencer og seminarer om forskningsprojekterne, udveksling af teknisk viden omkring bevaring og magasiner samt udveksling af viden om samlinger, der vil forbedre de to museers registreringer og beskrivelser af samlingsbestandene vedr. dansk-islandske emner.Til oversigt