Ny bog om Carlsbergfondets historie | Carlsbergfondet
Til oversigt

Ny bog om Carlsbergfondets historie

Forfatter og professor i retshistorie Ditlev Tamm har skrevet en bog om Carlsbergfondets historie fra oprettelsen i 1876 og frem til i dag. Bogen udkommer i dag på Gyldendal.

Ditlev Tamm har haft fri adgang til Carlsbergfondets arkiv, hvor han har gennemført omfattende research.

Bogen, der bærer titlen De klogeste og skarpeste … Historien om Carlsbergfondet, bryggeriet og vores øl, tager sin begyndelsen i 1876, hvor grundlæggeren af Carlsberg, J.C. Jacobsen, testamenterer bryggeriet til Carlsbergfondet. Læserne føres herfra gennem en spændende historie om, hvordan Carlsbergfondet på én og samme tid har uddelt penge til grundvidenskabelig forskning inden for naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab og ledet Carlsberg frem til at være en af vore dages tunge spillere blandt verdens bryggerikoncerner. Særligt fokus i bogen har de fundatsændringer i 2000, 2007 og 2013, der blev gennemført for, at bryggerikoncernen kunne være med på fremtidens mere og mere konkurrenceprægede internationale ølmarked.

Bogen er skrevet af professor i retshistorie Ditlev Tamm, der har haft fri adgang til Carlsbergfondets arkiv, hvor han har gennemført omfattende research. Takket være et helt enestående materiale - først og fremmest i form af mødeprotokoller, brevvekslinger m.v. skrevet af grundige referenter - har det været muligt at få indblik i de ofte dybtgående overvejelser og forhandlinger, som er vigtige for i dag at forstå historien om Carlsberg. Ditlev Tamm har desuden talt med en lang række af de nulevende nøglepersoner i og omkring Carlsberg og Carlsbergfondet.

Formænd, direktører og videnskabelige koryfæer

Ditlev Tamms historie om Carlsbergfondet udspiller sig for det meste på direktionsgangen i Valby eller i fondets domicil på H.C. Andersens Boulevard. Udover at tage afsæt i brygger, mæcen og grundlægger af Gamle Carlsberg J.C. Jacobsen og hans søn Carl bæres historien af skiftende fondsformænd og Carlsberg-direktører gennem tiden. Herunder kan nævnes den berømte danske historiker Kristian Erslev, der var visionær formand for Carlsbergfondet i årene 1913 til 1926; Poul Christian Matthiessen og Povl Krogsgaard Larsen der som formænd i årene 1993-2003 og 2003-2011 var med til at konsolidere Carlsberg yderligere.

”Som Kirkegaard skrev, må livet forstås baglæns, men må leves forlæns, og Professor Ditlev Tamm har skrevet et yderst interessant og veldokumenteret historisk værk, der tager læseren med på en unik opdagelsesrejse i fondsejerskabets fordele og ulemper. Carlsbergfondet er er et af verdens ældste erhvervsdrivende fonde, og hvert eneste skridt, man tog, var nyt og uprøvet, men sikrede at Carlsberg den dag i dag er et dansk bryggeri. Historien om Carlsbergfondet, bryggeriet og vores øl er således også en historie om Danmark, som alle kan blive klogere af,” udtaler Carlsbergfondets formand Flemming Besenbacher i forbindelse med udgivelsen.

I Ditlev Tamms nye bog stifter læseren endvidere bekendtskab med videnskabelige koryfæer som H.C. Ørsted, J.N. Madvig, Louis Pasteur og Emil Chr. Hansen, der alle har været en væsentlig del af Carlsbergs historie.

Som titlen antyder, fortæller Ditlev Tamm også om ’vores øl’ og hvordan Carlsberg netop ved hjælp af videnskaben har forbedret sine øl og udviklet hele ølkategorien, og i dag ligeledes fokuserer på at minimere bryggeriets miljøbelastning.

I Danmark indtager Carlsberg en position som en af landets største og historisk vigtigste industrikoncerner, og verdens tredjestørste bryggeri. Carlsbergfondet ejer fortsat 30,33% af aktiekapitalen i bryggeriet med en tilhørende stemmeandel på 75,34% . I regi af Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet går udbyttet fra aktierne i Carlsberg til støtte til grundforskning, kunst og kultur, til forskning på Carlsberg Laboratorium og to internationale museer: Ny Carlsberg Glyptotek og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot.

Carlsbergfondets vision har altid været og er fortsat at forvalte arven efter brygger J.C. Jacobsen således, at hans tanker, idéer og fondets fundats tilgodeses, tilpasses nutiden og medvirker til at præge fremtiden for Carlsberg, videnskaben, kulturen og samfundet.

Til oversigt