Nyt observatorium skal hente ny viden om fjerne stjerner | Carlsbergfondet
Til oversigt

Nyt observatorium skal hente ny viden om fjerne stjerner

Stellar Observations Network Group (SONG) - her Teide observatorium på Tenerife lige før solnedgang. Foto: Mads Fredslund Andersen

Carlsbergfondet bidrager med fondsmidler, når en århusiansk ambition om et verdensomspændende teleskop-projekt nu får sit tredje teleskop. Det sker med opførelsen af endnu et observatorium i Australien, der forventes at hente de første målinger ned i slutningen af 2019.

Observatoriet opføres i regi af projektet Stellar Observations Network Group – SONG, der har deltagelse af professor Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet. Hans Kjeldsen har en bevilling fra Carlsbergfondet til ”An additional telescope to an existing research infrastructure: SONG.”

Det første SONG-teleskop blev indviet i 2014 på Izaña-bjerget på Tenerife. Teleskopet har siden leveret målinger af høj videnskabelig værdi for astrofysikere, og de er blevet brugt og refereret i videnskabelige artikler de seneste fem år.

Ny viden om fjerne stjerner

SONG indeholder et ’netværk af teleskoper’, og det nye observatorium bliver til på baggrund af en bevilling fra Det Australske Forskningsråd, der gør det muligt for fem australske universiteter og forskerne fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet at finansiere en ny SONG-node til netværket.

Arbejdet med at bygge det centrale teknologiske redskab, spektrografen, foregår på Aarhus Universitet. Med det instrument kan man hente værdifuld viden om fjerne stjerner og deres verdener ned til Jorden. Det forventes at de første målinger i Australien kan foretages i slutningen af 2019.

Planeters gemmeleg ophører

Ambitionen med SONG er at bygge et globalt netværk bestående af otte robotteleskoper, der skal gøre det muligt at fastholde blikket konstant mod ét punkt på nattehimlen i op til flere måneder ad gangen. Tanken bag det færdige SONG netværk er at sammenkoble de i alt otte teleskoper sådan, at når der kommer dagslys på ét teleskop, vil det være nat ved det næste teleskop i netværket - og så fremdeles. Geografiske døgnrytmer bliver på den måde sat ud af spillet af netværket.

Forskerne vil således altid have en nattehimmel til rådighed for deres observationer og søgen efter nye solsystemer, hvor der kan være jordlignende planeter i kredsløb. Teleskop-netværket vil således repræsentere nye veje for stjerneforskningen, da satellitter hidtil har været eneste teknologi, der ikke er underlagt jordens rotation.

Kina også med

SONG projektet blev skudt i gang som et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Instituto de Astrofísica de Canarias om at bygge det første teleskop på Tenerife. Senere tilsluttede National Astronomical Observatories of China sig projektet og gik i gang med at bygge det andet SONG-teleskop på det tibetanske plateau i Kina. Lokale forhold har dog forsinket færdiggørelsen af dette teleskop betydeligt.

De fem australske universiteter, der er gået med i SONG-projektet i Australien, er University of Southern Queensland, University of Sydney, University of New South Wales, Monash University og Australian National University.

Til oversigt