Carlsbergfondet
Til oversigt

Stay Curious: Carlsbergfondet lancerer ny videoserie

Hvor blev al antistof i verden af? Hvordan skal vi skelne information og misinformation i digitale universer? Og hvordan tegner relationen mellem robotterne og mennesket til at blive i fremtiden? I en ny videoserie, ’Stay Curious’, der lanceres i dag, indvier en række af Carlsbergfondets højt profilerede forskere i videnskabens seneste landvindinger og bringer alle interesserede up to date om, hvad vi ved – og hvad forskerne stadig er i færd med at finde svar på.

Videoerne, der primært henvender sig til videnskabsinteresserede unge, lanceres i eftermiddag ved et event på H.C. Ørsted Gymnasium på Frederiksberg med deltagelse af uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers og Carlsbergfondets bestyrelsesformand, professor Flemming Besenbacher. Ved eventet vil elever se et udpluk af filmene, og Carlsbergfondets Semper Ardens-forskere, professor Vincent F. Hendricks og professor Jacob Friis Sherson, vil tale med eleverne om videoerne.

Stay Curious

• 7 fortællinger om forskellige forskningsemner
• 7 forskerportrætter
• 7 talks med forskere
staycurious.carlsbergfondet.dk

Stay Curious-serien indeholder foreløbig 21 velproducerede videoer. I syv af videoerne fortæller forskerne kort og ”to the point” om et forskningsemne. Hertil hører syv korte videoportrætter af forskerne, hvori de bl.a. fortæller om, hvad der inspirerede dem til at gå forskervejen. Begge videoformater varer cirka tre minutter. Stay Curious-serien indeholder desuden syv længere talks (10-30 minutter) med forskerne. Stay Curious-serien er produceret på engelsk med danske undertekster.

Behov for nye formidlingsformer for unge

Formålet med Stay Curious-videoserien er primært at fange især de unges opmærksomhed og vække deres nysgerrighed for videnskaben og dens betydning. Videoformaterne imødekommer et stigende behov for at udvikle nye formidlingsformer i en stadig mere fragmenteret medievirkelighed, hvor det er svært at trænge igennem den uanede mængde af informationer, som vi bliver eksponeret for på diverse medieplatforme. Serien benytter sig bl.a. af en kortfattet og let forståelig sproglig stil med visuelle effekter, som appellerer til især unge, der henter meget af deres information på eksempelvis YouTube. Som sådan er videoerne et forsøg på at række ud til unge i et format, som de allerede kender fra deres færden på elektroniske platforme.

Stay Curious-videoerne er lavet ifm. produktionen af dokumentarfilmen Almost Human instrueret af Jeppe Rønde, der får verdenspremiere på CPH:DOX på torsdag den 21. marts. Carlsbergfondet har støttet Almost Human, der er en essayistisk og visuelt fabulerende film om videnskaben og verdens tilstand, som også gør brug af de syv forskere, der foreløbig optræder i videoerne. Videoerne er produceret på idéoplæg fra Keld Reinicke, digital medierådgiver og tidligere programchef på TV2. Videoerne er højkvalitetsproduktioner, der hæver sig over ”det håndholdte” og præsenterer videnskab med en særlig æstetisk formfuldendthed.

Hvem medvirker?

Videoerne har følgende medvirkende forskere, der alle er eller har været støttet med Semper Ardens-bevillinger af Carlsbergfondet:

  • Professor Jacob Friis Sherson (fysiker, Aarhus Universitet)
  • Professor Andreas Roepstorff (hjerneforsker, Aarhus Universitet)
  • Professor Jens-Christian Svenning (biolog, Aarhus Universitet)
  • Professor Jeffrey S. Hangst (fysiker, Aarhus Universitet)
  • Professor Vincent F. Hendricks (filosof, Københavns Universitet)
  • Professor Kirsten Hastrup (antropolog, Københavns Universitet)
  • Professor Johan Peter Uldall Fynbo (astronom, Københavns Universitet)

Om baggrunden for videoerne

Carlsbergfondet brygger viden for en oplyst fremtid. Fondet støtter ifølge sin fundats fremragende grundforskning inden for naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab, der gør os klogere på os selv, hinanden og verden og bidrage til at løse nogle af tidens store globale udfordringer i en verden i hastig forandring.

Men Carlsbergfondet arbejder også for at fremme interessen for videnskaben og dens betydning i samfundet, ikke mindst blandt de unge, der skal udgøre fremtidens frontforskere. For at inspirere og vække nysgerrighed hos unge potentielle forskertalenter har vi fået højt profilerede forskere til at forklare vanskeligt stof i en let tilgængelig, kort og koncis form igennem videomediet. Videoerne skal ved hjælp af et sprog og en form, som de unge kender til, igangsætte en nysgerrighed over for videnskaben. Videoerne henvender sig til alle, men er tænkt til brug primært for skoleklasser.

Hele videoserien kan tilgås i et særligt univers på Carlsbergfondets hjemmeside:

staycurious.carlsbergfondet.dk
Til oversigt