Besøg Carlsbergfondet på Kulturnatten

Tag til Kulturnat den 14. oktober i Carlsbergfondets domicil eller kom med på omvisning i J.C. og hustru Laura Jacobsens nyrestaurerede villa.

Carlsbergfondet lukker dørene op og inviterer indenfor i historiske rammer til årets Kulturnat.

Fortidens vingesus og dyst med Anders Lund Madsen i Carlsbergfondets domicil

Carlsbergfondet og Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab har siden 1899 haft domicil på H.C. Andersens Boulevard 35 i et palæ, der er opført og ejes af Carlsbergfondet.

På Kulturnatten kan du komme indenfor og blive klogere på husets historie, høre om brygger J.C. Jacobsen og bryggeriet Carlsberg og få et indblik i, hvordan Carlsbergfondet og Videnskabernes Selskab hænger sammen – både historisk og i dag.

Arkitekt ved Carlsbergfondet Gert Jørgensen og medlem af Videnskabernes Selskab Marita Akhøj Nielsen står klar med deres ekspertviden om domicilets historie og interiør, der bl.a. omfatter en 4 x 6 meter stor billedmosaik af Erik A. Frandsen samt P.S. Krøyers største portræt på bestilling – nogensinde.

På aftenen kan du også få mulighed for at få stillet din videnskabelige spørgelyst, når tv-vært og journalist Anders Lund Madsen leder en dyst mellem publikum og et hold forskere fra Videnskabernes Selskab, hvis paratviden bliver sat på prøve i en omgang af ”Spørg Videnskabernes Selskab”. Her vil der blandt andet være velsmagende præmier fra Carlsberg til dem, der kan stille et spørgsmål, som forskerne ikke kan svare på.

J.C. og Laura Jacobsens villa

Carlsberg Akademi har siden sommeren 2019 været under en omfattende restaurering. Til kulturnatten kan du komme til omvisning i villaen på Valby Bakke, som er ført tilbage til brygger J.C. Jacobsens tid.

Helt ekstraordinært i forbindelse med Kulturnatten inviterer Carlsbergfondet også indenfor i brygger J.C. og hustru Laura Jacobsens private villa, der i dag fungerer som Carlsberg Akademi. På Kulturnatten bliver der tilbudt to omvisninger, der giver et indblik i rammerne omkring bryggerparrets liv og virke og bryggeriets 175-årige historie.

Fra privat hjem til Akademi

I 1854 opførte brygger J.C. Jacobsen en privat villa til sin familie på Valby Bakke – lige midt i det industrielle anlæg Carlsberg. Da bryggeren i 1876 testamenterede bryggeriet Carlsbergs til videnskaben, besluttede han samtidig, at villaen efter sin egen og nære families død skulle overgå til at blive æresbolig for en mand eller kvinde, der beskæftigede sig med videnskab, litteratur eller kunst. 

Æresboligens sidste beboer var professor i sinologi Søren Egerod. Efter hans død valgte Carlsbergfondet i 1995 at omdanne huset og stifte Carlsberg Akademi, der i dag bruges til videnskabskonferencer og forskningsrelaterede formål.

I sommeren 2019 igangsatte Carlsbergfondet et omfattende restaureringsarbejde af de gamle bygninger på matriklen, der udover den italiensk-klassicistiske hovedbygning også indeholder Vinterhaven, Pompejisalen, en terrasse og et storslået haveanlæg. Foruden at fremtidssikre bygningerne har formålet med arbejdet været at bringe Carlsberg Akademi tilbage i større overensstemmelse med sit oprindelige æstetiske udtryk fra dengang i midten af 1800-tallet, hvor villaen blev opført.

Læs mere om Carlsberg Akademi

Begrænsede pladser

Carlsbergfondets arrangementer i forbindelse med årets Kulturnat har et begrænset antal pladser. Tilmelding er derfor nødvendig og Kulturpas er påkrævet. Tilmeldingen åbner den 4. oktober kl. 12.00 og tildeles efter først-til-mølle-princippet.

Links til tilmelding