Arkitekterne bag Carlsbergfondets Forskerboliger modtager Nykredits Arkitekturpris 2017 | Carlsbergfondet
Til oversigt

Arkitekterne bag Carlsbergfondets Forskerboliger modtager Nykredits Arkitekturpris 2017

Endnu en stor dansk arkitekturpris tildeles arkitekterne bag Carlsbergfondets Forskerboliger Mette Tony og Mads Bjørn Hansen fra PRAKSIS Arkitekter. Nykredits Arkitekturpris 2017 gives blandt andet for netop forskerboligerne, der blev indviet i september 2016 og i dag huser mere end 20 forskere på gæstebesøg i Danmark.

Trappeopgang i forskerboligerne | Foto: Carlsbergfondet / Jens Lindhe

Kulturminister Mette Bock overrakte i går aftes prisen i Nykredits hovedsæde Glaskuben i København. I begrundelsen for tildelingen af prisen til Mette Tony og Mads Bjørn Hansen lyder det:

”Praksis har igennem deres 11-årige virke arbejdet med arkitekturen i stort set alle skalaer og aspekter. Fra tilpasninger, indpasninger, ombygninger, forvandlinger og transformationer, som er en gennemgående opgavetype, over nye bolighuse til større kollektive anlæg og bygninger. Især de seneste år har tegnestuen præsenteret nybyggerier der i den grad løfter dem op i den arkitektoniske superliga. Her kan i særhed nævnes der forskerboliger på Carlsberg og boligsiloen i Nordhavn. Det ene område en bynær tæt struktur med et overflødighedshorn af karakterfuld klassisk historicisme. Det andet en tidligere industrihavn der nu skal danne nye rammer for boliger og byliv. Begge projekter indskriver sig i en kompleks særegen eksisterende kontekst, tilegner sig og forstærker det steds specifikke. De formår at indfange stedets ånd: Genius Loci.”

Og videre hedder det:

”Gennemgående for hele deres produktion, er en stor forståelse og viden omkring arkitektonisk og håndværksfaglig kunnen og tradition, samt et meget tydeligt greb om det sanselige og poetiske.”

Om Nykredits Arkitekturpris

Nykredits Arkitekturpris er Nordeuropas største og sammenlignes med store internationale priser som The Pritzker Architecture Prize. Prisen er blevet uddelt siden 1987 til arkitekter og arkitektvirksomheder, der gennem deres værker har gjort noget særligt for arkitekturen. Med prisen følger 500.000 kr.

Mette Tony og Mads Bjørn Hansen har tidligere modtaget den prestigefyldte pris Store Arne for Carlsbergfondets Forskerboliger.

Læs mere om tildelingen af "Store Arne"

Læs mere om Carlsbergfondets ForskerboligerTil oversigt