Til oversigt

Besøg Carlsbergfondets domicil på Kulturnatten

Besøg domicilet fra 1899 på H.C. Andersens Boulevard 35 til Kulturnatten og hør om husets historie.

Skal du ud i Københavns Kulturnat fredag den 15. oktober? Så kig forbi H.C. Andersens Boulevard 35, hvor Carlsbergfondet i samarbejde med Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab åbner huset og inviterer indenfor i de historiske lokaler.
Siden 1899 har Carlsbergfondet og Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab haft domicil på H.C. Andersens Boulevard 35 i et palæ, der er opført og ejes af Carlsbergfondet.

På årets Kulturnat kan du lytte med på fortællinger fra et af Danmarks knudepunkter i både dansk og international videnskabshistorie gennem flere århundreder. Hør om brygger J.C. Jacobsen og oprettelsen af bryggeriet Carlsberg, om husets historie, samt om hvordan Carlsbergfondet og Videnskabernes Selskab hænger sammen – både historisk og i dag.

På Kulturnatten vil arkitekt ved Carlsbergfondet Gert Jørgensen og medlem af Videnskabernes Selskab Marita Akhøj Nielsen stå klar med deres ekspertviden i husets historie, der omfatter alt fra gamle skatkister til P.S. Krøyers største portræt på bestilling – nogensinde.

Spørg Videnskabernes Selskab

På aftenen får du også mulighed for at stille din videnskabelige spørgelyst, når radio- og TV-vært Huxi Bach leder en dyst mellem publikum og et hold medlemmer fra Videnskabernes Selskab, hvis ekspertviden bliver sat på prøve i en omgang af ”Spørg Videnskabernes Selskab”. Her vil der være velsmagende præmier fra Carlsberg til dem, der kan stille et spørgsmål, som forskerne ikke kan svare på.

Forskerpanelet består af professor Marianne Pade (antikken og renæssancen), professor Jeppe Dyre (fysik), professor Tobias Wang (biologi), professor Bente Klarlund (sundhed) og professor Mikael Rask Madsen (jura, samfund og politik).

Der vil også være lejlighed til at slukke tørsten i en kold øl.

Historien bag huset

Brygger J.C. Jacobsen grundlagde i 1876 Carlsbergfondet og udtrykte før sin død i 1887 ønsket om, at Carlsbergfondet skulle sørge for et hjem til Videnskabernes Selskab.

På det tidspunkt havde hverken Carlsbergfondet eller Videnskabernes Selskab egentlige faste lokaler. Man varetog funktionerne forskellige steder i København, og Carlsbergfondets møder blev afholdt på skift hos direktionsmedlemmerne.


Ved Videnskabernes Selskabs 150-årsdag i 1892 foreslog Carlsbergfondets daværende formand Edvard Holm i en festtale, at fondet skulle opfylde J.C. Jacobsens ønske om at opføre en bygning til Carlsbergfondet, hvor man samtidig kunne stille passende lokaler til rådighed for Videnskabernes Selskab. Dette blev startskuddet til det palæ, som huser Carlsbergfondet og Videnskabernes Selskab i dag.

Program for Kulturnatten hos Carlsbergfondet og Videnskabernes Selskab

Kl. 18.00-20.30

  • Hør om husets historie ved Marita Akhøj Nielsen og Gert Jørgensen.
  • Deltag i "Spørg Videnskabernes Selskab", hvor Huxi Bach leder dysten mellem forskerne og publikum. 
  • Sluk tørsten med en kold øl.

Kl. 20.45-23.15

  • Deltag i "Spørg Videnskabernes Selskab", hvor Huxi Bach leder dysten mellem forskerne og publikum.
  • Hør om husets historie ved Marita Akhøj Nielsen og Gert Jørgensen.
  • Sluk tørsten med en kold øl.

Tilmeld dig til enten kl. 18.00 eller kl. 20.45 på Videnskabernes Selskabs hjemmeside

Arrangementet kræver tilmelding på forhånd samt fremvisning af Kulturpas ved ankomst. Kulturpas kan købes hos udvalgte biblioteker og museer og i alle 7-Eleven butikker i Hovedstadsområdet.

Læs mere om Kulturpas på Kulturnattens hjemmeside

Magi på Glyptoteket

Efter besøget i Carlsbergfondets domicil kan du på modsatte side af H.C. Andersens Boulevard opleve mere af Carlsbergfamilien, når Glyptoteket holder åbent hus på Kulturnatten. Her kan man bl.a. opleve særudstillingen ”Bes. Dæmongud – Ægyptens beskytter”, se dæmon-dans i Festsalen, få introduktioner til de aktuelle udstillinger samt høre magiske historier om guddommen Bes.

Natlig magi på Glyptoteket

Kl. 18.00 – 00.00
Ny Carlsberg Glyptotek
Dantes Plads 7
1556 København V

Gå i Carlsbergfamiliens fodspor

Fra Carlsbergfondet og Glyptoteket kan turen gå videre ud i Kulturnatten med Carlsbergfamiliens digitale kort ’24 aftryk på København – et opdagelseskort’.

Med kortet på mobilen kan du vandre i fodsporet på den storslåede kulturhistoriske arv, som brygger J.C. Jacobsen og sønnen Carl Jacobsen har efterladt sig i København.

Kortet fører dig til 24 historiske bygninger, monumenter og skulpturer, der på forskellig vis kan tilskrives J.C. Jacobsen og Carl Jacobsen.

Hent Carlsbergfamiliens interaktive kort


Til oversigt