Bliv klogere på videnskab i ’Science Pavilion’ på årets Roskilde Festival | Carlsbergfondet
Til oversigt

Bliv klogere på videnskab i ’Science Pavilion’ på årets Roskilde Festival

CERN og Niels Bohr Institutet inviterer festivalgæster ind i videnskabens verden i den nye Science Pavilion på Roskilde Festival 2019. Projektet, der er støttet af Carlsbergs Mindelegat, opfordrer festivaldeltagerne til at se verden på en ny måde og samtidig stille spørgsmål til samfundet omkring dem.

I Science Pavilion kan du undres og udforske de helt store spørgsmål. Det er muligt at deltage i workshops og forskellige andre aktiviteter. Man kan bygge sin egen detektor og se de elementarpartikler og kosmiske stråler, som konstant regner ned over os.

Er mobiltelefonen flad for strøm, kan man også bygge en solcelledrevet oplader eller lære hemmelighederne bag alkohols fysiske egenskaber. Det er også muligt at prøve det særprægede instrument thereminen.

Sidst på eftermiddagen er der 'Beer Bongs and Bosons' lounge, hvor du kan høre om alkoholens magi og finde ud af, hvorfor skummet på en Brown Ale er hvidt og hvorfor en Gin & Tonic er lysende under UV-lys.

CERN og Niels Bohr Institutet, Københavns Universitets forskningsinstitut, samarbejder om videnskabsaktiviteterne på Roskilde Festival 2019.

Aktiviteterne foregår i Science Pavilion på campingområdet tæt på FLOKKR scenen i opvarmningsdagene inden selve Festivalpladsen åbner fra 30. juni til og med 2. juli.

Læs mere om programmet i Science Pavilion 

Læs mere om de konkrete aktiviteter

Bliv klogere på universet

Science Pavilion er blandt andet med til at udbrede kendskabet til forskningen der foregår hos Den Europæiske Organisation for Højenergifysik, CERN. Professor Jeffrey Hangst fra Aarhus Universitet arbejder på CERN. I videoen kan du høre ham fortælle om det stof universet er skabt af og hvor antistoffet blev af.

Tag med professor Johan Fynbo fra Niels Bohr Institutet ud i universet. Galakser består af en form for fortætning af ’mørkt stof’ (dark matter) og gas. De har ikke altid eksisteret, men er opstået i løbet af universitets historie.

Om Carlsbergs Mindelegat

Science Pavilion er støttet af Carlsbergs Mindelegat. Carlsbergfondet stiftede den 1. oktober 1938 - på 50-års dagen for J.C. Jacobsens overdragelse af bryggeriet til Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab – Carlsbergs Mindelegat for Brygger J. C. Jacobsen.

Med udgangspunkt i fundatsen støtter Carlsbergs Mindelegat talentudvikling af yngre mennesker samt større og mindre projekter, der bidrager til at formidle og fremme forståelsen for videnskaben og dens betydning i samfundet, med særlig fokus på ungdommen.Til oversigt