Bloom genopstår med liveevents over hele landet | Carlsbergfondet
Til oversigt

Bloom genopstår med liveevents over hele landet

Bloom festivalen i Søndermarken 2019 - Foto af Malthe Ivarsson

Efter forårets aflysning af Bloom, er festivalen nu klar til at genopstå med en serie af liveevents, der hen over sommeren og efteråret skal gøre os klogere på universet, på verden og på os selv. Bloom besøger både hjembyen Frederiksberg og rykker ud i landet til bl.a. Krogerup Højskole, Det Kongelige Teater, Aarhus Festuge og Louisiana. Langt hovedparten af årets events er gratis.

På grund af corona-situationen blev ’Bloom ‒ festival om natur og videnskab’ ikke gennemført i sin planlagte form tilbage i maj i år. Nu genopstår festivalen, som Carlsbergfondet har støttet siden 2017, med en lang række sommer- og efterårsarrangementer. Alle events efterlever myndighedernes gældende retningslinjer.

I Blooms nye program anlægges et bredt naturvidenskabeligt fokus i både fysiske og digitale formater. I tråd med det oprindelige festivalprogram er fokus på at formidle aktuel forskning, der berører såvel grundlæggende idéer som nybrud inden for forskningsemner som epidemiologi, astro- og partikelfysik, biodiversitet og klimasystemet.

Vandringer og talks ’under egen’

Programformaterne ’Wanderlust – vandringer i Søndermarkens nære natur’ og ’Weekend Under The Oak’ realiserer indhold fra det planlagte festivalprogram for Bloom 2020. ’Wanderlust’ gennemfører i juli måned naturvandringer, mens 'Weekend Under the Oak' byder på talks under titlerne ’Greatest Theories Ever in the History of the Universe’ og ’Symposium’ i august.

Publikum kan til arrangementerne opleve forskere støttet af Carlsbergfondet. Mød bl.a. geogenetiker Eske Willerslev, epidemiolog Lone Simonsen, antropolog Nils Bubandt, biolog Carsten Rahbek, geolog Kristoffer Szilas, evolutionsbiolog Christian Damsgaard, zoofysiolog Jakob Christensen-Dalsgaard, marinbiolog Mathias Middelboe, religionshistoriker Marianne Qvortrup Fibiger og filosof Vincent F. Hendricks.

Live kunstnerisk research på Louisiana

Tematisering af naturen er en af samtidskunstens væsentlige strømninger. Den 18. august stiller Bloom sammen med Louisiana skarpt på emnet i forbindelse med ’Live kunstnerisk research’ på museets udendørsscene i Skulpturparken. ’Live kunstnerisk research’ inviterer publikum helt tæt på den kunstneriske research og proces, når samtidskunstnere åbner deres aktuelle kunstneriske projekter op og går i dialog med naturvidenskabelige forskere.

Bloom rykker til Aarhus med 100.000 melorme

Den 2. og 3. september rykker Bloom for første gang nogensinde til Aarhus, hvor naturen skal undersøges på Dokk1 i samarbejde med Aarhus Festuge og Dokk1. Oplev her en række samtaler og tankeeksperimenter på tværs af videnskabelige og kunstneriske discipliner – fra Jordens dybe fortid til menneskets mulige fremtider.

Mød blandt andre DNA-forsker og geogenetiker Eske Willerslev, neurolog Gitte Moos Knudsen, forfatter Svend Åge Madsen og en performanceinstallation med over 100.000 levende melorme.

Jorden Skælver

Hvordan lyder et jordskælv? Og er vi i virkeligheden børn af pladetektonikken? Det kan du få svar på, når Bloom og Det Kongelige Teater den 1. oktober inviterer inden for i Operaens foyer til en aften om jorden under os.

Programmet byder på den unge, britiske professorkomet Lewis Dartnell, der er aktuel med bogen Origins: How the Earth Made Us, inden det tværdisciplinære værk ‘Furue – Jorden Skælver’ har premiere. Værket transformerer fænomenet jordskælv til et percussion- og operaværk komponeret af Kim Helweg gennem foredrag af seismolog Trine Dahl-Jensen.

Besøg Bloom Explore allerede nu

Foruden livearrangementer styrker Bloom også sit digitale indhold af podcasts og videoer. Det hele samles på en ny kanal ’Bloom Explore’, som kan tilgås når som helst ganske gratis. ’Bloom Explore’ lanceres i august. Man kan dog allerede nu på Bloom Explore beta-version se videoer med forskere, der skulle have deltaget på årets festival. Oplev bl.a. professor Lone Simonsen og professor Carsten Rahbek, der begge forsker med støtte fra Carlsbergfondet.

Læs mere og se videoer

Læs mere om sommerens og efterårets mange events hos BloomTil oversigt