Til oversigt

Carlsbergfondets Forskningspriser 2018 tildeles førende professorer i strukturbiologi og finansiel økonometri

Overrækkelse af Carlsbergfondets Forskningspriser 2018. Fra venstre generalsekretær i Videnskabernes Selskab Lars Arge, uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, prismodtager Tim Bollerslev, HKH Kronprinsessen, prismodtager Poul Nissen, bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher og præsident i Videnskabernes Selskab Mogens Høgh Jensen | Foto: Martin Juul.

Carlsbergfondets forskningspriser 2018 gives til professor i finansiel økonometri Tim Bollerslev fra Department of Economics på Duke University og professor i strukturel biologi Poul Nissen fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet.

H.K.H. Kronprinsesse Mary holdt en spontan tale, inden hun overrakte diplom til årets prismodtagere.

Priserne overrækkes af H.K.H. Kronprinsessen, uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers og Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher i forbindelse med fondets årlige festmiddag på Ny Carlsberg Glyptotek søndag den 2. september.

Tim Bollerslev og Poul Nissen modtager Carlsbergfondets Forskningspris for deres banebrydende arbejde inden for henholdsvis finansiel økonometri og strukturel biologi. Med prisen følger 1 million kr. Heraf øremærkes 750.000 kr. til forskningsaktiviteter, mens 250.000 kr. er en personlig hædersgave.

”Det er mig en stor glæde at overrække Carlsbergfondets Forskningspriser 2018 til professor Tim Bollerslev og professor Poul Nissen. Begge forskere har leveret forskningsresultater i verdensklasse inden for deres respektive felter, og de nyder begge stor anerkendelse i det internationale forskningsmiljø. Samtidig har de begge en yderst dedikeret indstilling til deres forskning. Helt i Carlsbergfondets ånd besidder de således den særligt brændende og passionerede ”Semper Ardens”-tilgang til det at bedrive videnskab, som vi sætter højt”, udtaler Flemming Besenbacher.

Professor Tim Bollerslev

Se film om og læs portræt af Tim Bollerslev

Tim Bollerslev tildeles prisen for sin højt anerkendte forskning i finansiering og tidsserieøkonometri. Han er særligt anerkendt for sin viden inden for områderne finansiel økonometri og empirisk finansiering, hvor han tilhører den absolutte verdenselite.

Tim Bollerslevs forskning går grundlæggende ud på at udvikle og bruge nye statiske og økonometriske metoder til at analysere finansielle data for bedre at forstå økonomiske sammenhænge. Han har specielt arbejdet med metoder til at måle, modellere og forudsige prissvingninger, også kaldet volatilitet, i finansielle markeder. Volatilitet kommer i bølger, hvilket betyder, at finansielle markeder til nogle tider er relativt rolige, mens de til andre tider er meget turbulente.

Tim Bollerslev har også introduceret og arbejdet med et nyt begreb kaldet “realiseret volatilitet.” Der er en stor og hurtigt voksende akademisk litteratur dedikeret til realiseret volatilitet, og begrebet bliver nu også brugt udenfor den akademiske verden.

Restaurant Babette og Husbryggeriet Jacobsen havde sammen sammensat aftenens øl- og middagsmenu.

Professor Poul Nissen

Se film om og læs portræt af Poul Nissen

p>Professor Poul Nissen er uden sammenligning den højest profilerede strukturbiolog i Skandinavien. Allerede som ph.d.-studerende publicerede han i 1995 i Science, hvor han ved hjælp af røntgenkrystallografi havde bestemt strukturen af det protein-RNA-kompleks, der sørger for at placere aminosyrerne i korrekt rækkefølge på ribosomet, som laver cellens proteiner. Siden blev han som postdoc på Yale University en af de drivende kræfter bag bestemmelsen af strukturen af netop ribosomet, som oversætter genetisk information til syntese af proteiner i alle celler. Det var ikke mindst på baggrund af dette gennembrud, at Yale-professor Tom Steitz modtog Nobelprisen i kemi i 2009.

Poul Nissen har også med stor succes arbejdet med membranproteiner, der er notorisk vanskelige at få til at danne de krystaller eller præparater, som er nødvendige for at bestemme molekylære strukturer i stor detalje med røntgenkrystallografi eller elektronmikroskopi. Poul Nissen har publiceret utallige højtprofilerede artikler, der præsenterer membranproteiners struktur og mekanisme, ikke mindst ionpumper som natrium-kaliumpumpen, der oprindelig blev opdaget af den danske Nobelpristager Jens Chr. Skou. Ligeledes har han forsket i proteiner, der er afgørende inden for neurobiologi.

DR Pigekoret optrådte for gæsterne med bl.a. 'Hollow Talk' (Choir of Young Believers, arr. Phillip Faber) og 'Et hav så glitrende og stille' (Evert Taube (dansk oversættelse: Phillip Faber), arr. Anders Edenroth).

Om Carlsbergfondets Forskningspris

Carlsbergfondets Forskningspris blev indstiftet i 2011 i anledning af fondets grundlægger J.C. Jacobsens 200-års fødselsdag. Prisen uddeles efter indstilling fra Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Hver pris er på 1 million kroner. Heraf er 250.000 kr. en personlig hædersgave og 750.000 kr. støtte til et forskningsprojekt.

Carlsbergfondets Forskningspris har som formål at yde støtte til to aktive forskere i ind- eller udland, der har bidraget afgørende til grundforskningen, og som nyder stor videnskabelig anerkendelse. Priserne skal opmuntre til yderligere forskning og kan bruges efter behov til udlandsophold, feltarbejde, indkøb af udstyr eller løn til videnskabelig assistance.

Yderligere information fås ved henvendelse til Carlsbergfondets pressechef Jane Benarroch: tlf. 3164 0010 el. jb@carlsbergfoundation.dk
Til oversigt