Til oversigt

CPH:DOX - Kom til verdenspremiere på filmen ’Into the ice’

Foto: Lars Henrik Ostenfeld

Lars Henrik Ostenfelds nye film ’Into the ice’ er blevet valgt som årets åbningsfilm på dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX. Desuden er filmen udtaget til hovedkonkurrencen DOX:AWARD. Kom med til verdenspremieren den 21. marts i Konservatoriets Koncertsal i København, hvor filmens instruktør og flere af de medvirkende forskere fra filmen er med. Filmen er støttet af blandt andre Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen.

På trods af mange års forskning ved vi stadig ikke præcis, hvor hurtigt den grønlandske indlandsis smelter. I jagten på det udeblevne svar har instruktør Lars Henrik Ostenfeld sat sig for at følge tre af verdens førende glaciologer - Alun Hubbard, Jason Box og danske Dorthe Dahl-Jensen – i deres dedikerede indsats for at afdække klimakrisens konsekvenser for vores fremtid.

Læs mere om filmen og køb billetter til CPH:DOX

Det er der kommet et visuelt eventyr af en dokumentarfilm ud af, som den 21. marts vises som åbningsfilm på dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX. I filmen følger Lars Henrik Ostenfeld i bogstavelig forstand de tre forskere ’Into the ice’, som titlen på filmen lyder. Bundet til intet andet end et reb kravler han og forskeren Alun Hubbard blandt andet ned i isens mørke i et 180 meter dybt hul for at kaste nyt lys over hemmelighederne gemt i de arktiske ismasser. Hvor meget smeltevand rummer isen eksempelvis? Og hvad sker der med isen, når vandet flyder ned i og ind under den?

'Into the Ice' følger også den danske professor på Niels Bohr Institutet Dorthe Dahl-Jensen.        Foto: Lars Henrik Ostenfeld

Dansk isdronning borer efter historiske data

Filmen følger også den danske professor på Niels Bohr Institutet Dorthe Dahl-Jensen, der går under navnet Isdronningen. Via iskerneboringer kan hun se flere end 100.000 år tilbage i tiden og således give et vigtigt historisk perspektiv på klimaforandringerne. 

Desuden medvirker glaciologen Jason Box, der undersøger det stigende snefald på Indlandsisen, som har potentiale til at virke som en bremseklods for isens smelten.

Niklas Engstrøm, der er kunstnerisk direktør for CPH:DOX, siger om ’Into the ice’:

“Lars Henrik Ostenfeld har skabt et værk, der taler lige ind i tidens altoverskyggende krise, men som også er så meget mere end en klimafilm. Filmen forener på smukkeste vis de tre dimensioner, der udgør kernen i CPH:DOX: Underholdende forskningsformidling, stærkt samfundsengagement og kunstnerisk eventyrlyst. Og den gør det i billeder så stærke, at de i dén grad fortjener en plads på det helt store lærred.”

Videnskaben, når den er mest dedikeret

Meget forskning i dag foregår via satellitter, radarmålinger og computermodeller. Men det er slet ikke nok. Det er nødvendigt at være til stede på selve isen, hvis man for alvor vil forstå den, siger forskerne i filmen.

Alle er de desuden enige om, at den grønlandske indlandsis rummer svaret på de globale vandstigningers hastighed og omfang. De regner nemlig Grønland for verdens termometer. Dét, der sker her, kan forudsige, hvad der i fremtiden sker i resten af verden.

På hver deres måde bidrager de tre forskere med dedikation og indsigt til at gøre os alle klogere på omfanget af klimakrisens konsekvenser for fremtiden. Filmen giver også et meget menneskeligt indblik i den fundamentale nysgerrighed, der driver videnskaben, når den er mest dedikeret.

’Into the ice’ er skabt med støtte fra Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen.

Læs mere om filmen og køb billetter til CPH:DOX 
Til oversigt