Carlsbergfamilien byder på film, udstillinger og aktiviteter for børn i efterårsferien | Carlsbergfondet
Til oversigt

Carlsbergfamilien byder på film, udstillinger og aktiviteter for børn i efterårsferien

Særudstillingen ’Corona lukker Danmark’ baseret på Politiken-fotograf Mads Nissens fotoserie om tiden omkring Corona-nedlukningen.

Efterårsferien står for døren, og Carlsbergfamiliens to museer Ny Carlsberg Glyptotek og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg inviterer som altid inden for til et væld af aktiviteter for hele familien. Husk også, at du stadig kan se videnskabsfilmen Almost Human gratis, hvis du bor i Danmark, Grønland, Island eller på Færøerne.

På Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg i Hillerød byder efterårsferie-programmet både på en ny fotoudstilling og kongelige dage for hele familien.

Fra den 10. oktober og frem til den 3. januar 2021 viser museet særudstillingen ’Corona lukker Danmark’ baseret på Politiken-fotograf Mads Nissens fotoserie om tiden omkring Corona-nedlukningen. Mads Nissen fulgte statsminister Mette Frederiksen i de kritiske uger i marts 2020, hvor Corona-virus for alvor ramte. Bag døre, som ellers normalt er lukkede, indfangede fotografen de skelsættende øjeblikke, hvor statsministeren sammen med andre ministre, politikere, rådgivere og embedsmænd stod over for den største krise i Danmark siden Anden Verdenskrig.

Mads Nissen har blandt andet fanget de historiske minutter, hvor statsministeren til de øvrige partier og befolkningen bekendtgør, at Danmark skal lukkes ned.

Læs mere om udstillingen

Audiens hos kongen og sporleg på slottet

Museet sætter også Danmarkshistorien på programmet, når der pustes liv i fortællingerne om de danske konger og dronninger, der siden 1500-tallet har beboet slottets gemakker eller benyttet kirken til storslåede salvinger.

Fra lørdag den 10. oktober til søndag den 18. oktober kan børn i følgeskab med voksne komme tæt på kongerne og dronningerne. På guidede familieomvisninger fortælles historien om kongernes Frederiksborg ud fra portrætterne og de imponerende historiemalerier i slottets pragtrum. Og i Audienssalen er det endda muligt hver dag at komme i audiens hos kongen, som man kunne gøre det netop hos Frederik 4. eller Christian 5. i slutningen af 1600-tallet.

Kongelige dage på Frederiksborg i efterårsferien

Frederiksborg kan også udforskes på egen hånd gennem forskellige sporlege om kongerne og dronningerne på slottet. Det er i denne anledning muligt at benytte en digital guide, der er udviklet til besøgende med børn og teenagere, som ønsker at få fortalt eller selv læse helt korte eller længere historier under besøget. Der er desuden sporlege til alle særudstillinger.

Læs mere om børnesporlege

Bevæg dig til verdens skabelse på Glyptoteket

På Ny Carlsberg Glyptotek i København er der også flere spændende aktiviteter for børn. Her kan man bl.a. gå på opdagelse i en lydfortælling om verdens skabelse og de græske guders fødsel, som giver indblik i de gamle grækeres temmelig fascinerende og mærkelige fortælling om, hvordan verden blev skabt.

Lydfortællingen, der indeholder lydeffekter og musik skabt af komponist Halfdan E., er for både øjne, ører, ben og arme. Børn og voksne får nemlig høretelefoner på og træder ind i en verden af lyd, som lægger op til at lave bevægelser til historien.

Aktiviteten er for børn i alderen 5 til 10 år i følgeskab med voksne.

Læs mere om lydfortællingen

Samleren i skyggen – sidste chance

Det er også i efterårsferien, at du har sidste chance for at se den anmelderroste særudstilling ”Samleren i skyggen. Helge Jacobsens pinakotek” og opleve franske mesterværker i absolut særklasse.

Helge Jacobsen (1882-1946) er i dag ukendt for de fleste. Han overskygges af sin berømte far, bryggeren Carl Jacobsen. Men Helge Jacobsen har i kraft af sine poster som museumsdirektør og formand for Ny Carlsbergfondet haft en uvurderlig betydning for dansk kunstliv. Helge Jacobsens ambition var at skabe et pinakotek – en malerisamling – på Glyptoteket. Pinakoteket skulle være en samling af mesterværker inden for netop den moderne franske malerkunst. I dag tæller samlingen værker af kunstnere som Édouard Manet, Edgar Degas og Claude Monet samt Helge Jacobsens absolutte favorit, Paul Gauguin.

I særudstillingen kan du opleve et stort udvalg af mesterværker fra samlingen præsenteret i samspil med et omfattende og ikke tidligere udstillet arkivmateriale, herunder fotografier, der udfolder historien om ’samleren i skyggen’ – Helge Jacobsen. Søndag den 18. oktober byder Glyptoteket på gratis omvisninger i udstillingen og en kop kaffe og lidt sødt i Picnic for at markere udstillingens finale.

Læs mere om særudstillingen her

Gå ikke glip af filmen Almost Human

Hvis du ikke allerede har set den, er efterårsferien måske en god anledning til at få set videnskabsfilmen Almost Human, som blev skabt i 2019 af filminstruktør Jeppe Rønde med støtte fra Carlsbergfondet. Filmen fortæller gennem ti topforskeres blik om de udfordringer, mennesket står over for i en hastigt foranderlig verden.

Almost Human er et selvstændigt kunstnerisk værk, der visuelt essayistisk bygger bro mellem kunst og videnskab i sin behandling af tematikker og problemstillinger som kunstig intelligens og robotteknologi, klimaudfordringer, universets tilblivelse i ”big bang”, misinformation mm.

Filmen, der bl.a. blev vist på CPH:DOX i 2019 og har modtaget prisen for bedste europæiske videnskabsfilm 2019/2020, kan ses gratis i Danmark, Grønland, Island og på Færøerne.

Se Almost HumanTil oversigt