Browser overskrift | Carlsbergfondet
Til oversigt

Carlsbergfondet er repræsenteret i aftenens DR-show Rumrejsen 2018

NASA/JPL og Malin Space Science Systems

En af Carlsbergfondets bevillingshavere, postdoc Jens Frydenvang fra Statens Naturhistoriske Museum, deltager i aften kl. 20 i DR’s Rumrejsen 2018. Han arbejder på NASA Mars Science Laboratory mission, hvor han er med til at operere det såkaldte ChemCam-instrument, der har gjort det lettere at udforske Mars.

Se hele programmet på dr.dk/tv

Et nyt redskab i udforskningen af Mars er NASA's avancerede Mars-rover Curiosity. Takket være Curiositys såkaldte ChemCam kan klipper op til 7 meter fra roveren undersøges med laserstråler og spektroskopi. Især prøver forskerne at forstå, hvordan Mars gik fra at være en Jordlignende planet tidligt i dens levetid til den tørre røde planet, vi ser i dag.

ChemCam er det klart mest aktive kemiske analyseinstrument på Curiosity roveren, og foreløbig er der downloadet mere end en halv million spektre fra Mars. De nye teknologier betyder, at vi får langt flere målinger fra Mars end tidligere, hvor forskerne skulle have billeder ned fra Mars, før der kunne udvælges interessante områder for analyser og målinger.

Jens Frydenvang, der har et postdocstipendium fra Carlsbergfondet, har længe arbejdet med Curiosity-instrumentet ChemCam – specielt med at finde de helt rette mål for instrumentet, der ved hjælp af laserstråler og et spektrometer kan analysere klipperne. Det foregår ved, at laseren får klippen til at fordampe, hvorefter spektrometeret afslører, hvad der findes af stoffer i gasserne.

Jens Frydenvang deltager aktivt i at styre Curiosity på Mars for dermed at sikre, at forskerne får et så fintmasket net af målinger som muligt på de klipper, som roveren kører forbi på vejen.

Videnskabens år skydes i gang

I aften kan du opleve ham fortælle om forskningen i DR’s store liveshow Rumrejsen 2018, der skyder ”Videnskabens år” i gang på DR.

I programmet, der har Line Friis og Anders Lund Madsen som værter, optræder nogle af de førende danske rumeksperter. De vil fortælle om den allernyeste viden om rummet, og om de millioner af nyopdagede planeter vi muligvis kan bo på i fremtiden.

Under hele programmet svarer eksperterne på seerspørgsmål, og som afslutning sendes seernes egen hilsen af sted til en af de planeter, der måske har liv som på Jorden.

Læs mere på DRs temaside: Rumrejsen 2018Til oversigt