Til oversigt

Dialogkaffe, hjemmeblind og 778 andre nye ord

Brugerne får nu ordet i Den Danske Ordbog, som er støttet af Carlsbergfondet. Hele 170 af de 780 nye ord, der offentliggøres i dag fredag den 8. marts, er nemlig foreslået af ordbogens egne brugere.

Kender du det? At slå et ord op i en ordbog uden at finde det? Frem for at blive skuffet kan du nu foreslå ordet til optagelse i Det Danske Ordbog. Således er 170 ud af de 780 nye ord, som ordbogen udvides med den 8. marts 2019, foreslået af ordbogens egne brugere. Herunder dialogkaffe, hjemmeblind og nationalskjald.

Når redaktionen modtager forslag om nye ord, bliver de dog ikke automatisk føjet til ordbogen, men kommer på en særlig liste, som redaktørerne gennemgår og sammenligner med udbredelsen i ordbogens store tekstsamling. Hvis ordet er tilstrækkelig udbredt, har det en god chance for at blive optaget i ordbogen.

Af andre ord, som tilføjes i denne opdatering, kan nævnes akuttelefon, menstruationskop og dysforisk. Af faste udtryk kan nævnes bønne op og banditter i habitter.

Mere end 1 milliard ord

Den Danske Ordbog, som Carlsbergfondet har støttet gennem en årrække, er baseret på en tekstsamling bestående af mere end 1 milliard ord. Og den vokser sig stadig større på samme måde, som ringe breder sig i vandet. Mens det begyndte med det centrale og udbredte ordforråd, tilføjes nu gradvis flere perifere og sjældnere ord. På den måde udgør de mange nye ord en skønsom blanding af nyt og gammelt, sjældent og hyppigt samt letforståeligt og kompliceret.

Den kommende opdatering af Den Danske Ordbog indeholder 780 nye ord, 5 nye betydninger og 10 faste udtryk. Opdateringen bliver tilgængelig for offentligheden fredag d. 8. marts på ordnet.dk/ddo, og dermed er ordbogen vokset med mere end 10.000 ord over de seneste tre år.

Se de 780 nye ord

Den Danske Ordbog redigeres af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Opdateringen og arbejdet med at holde ordbogen ved lige er støttet af Carlsbergfondet, Augustinus Fonden og Kulturministeriet.

Du kan foreslå nye ord til ordbogen ved at sende redaktionen en mail eller udfylde skemaet under funktionen: 

“Send et ord”Til oversigt