DR og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg går sammen om portrætkonkurrence for børn | Carlsbergfondet
Til oversigt

DR og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg går sammen om portrætkonkurrence for børn

Hvad tænker nutidens børn og unge om portrætter?

DR Skole og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot går sammen om en landsdækkende portrætkonkurrence for børn. Konkurrencen skal vække børn interesse og forståelse for portrætkunst og sætter bl.a. fokus på vor tids iscenesættelse og selviscenesættelse.

Det og meget andet er i fokus, når DR Skole og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød samarbejder om en stor landsdækkende portrætkonkurrence for børn. Samtidig lanceres et undervisningsmateriale, der er målrettet til faget billedkunst i folkeskolens 3.-5. klasse.

Portrætkonkurrencen for børn, der har fået navnet ’Portræt Nu! – for børn’ bliver gennemført i foråret 2017. Her vil alle børn i alderen 10-12 år (3.-5. klasse) samt 13-15 år (talenter på billedskolerne samt fra valgfag-holdene i 7.-9. klasse) kunne deltage. Børnene kan vælge enten at lave et selvportræt med pensler eller pen, eller de kan lave et portræt af et menneske, de har mødt i den virkelige verden.

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg arrangerer en udstilling med udvalgte værker i maj 2017. På den måde forløber projektet parallelt med museets nordiske konkurrence ”Brygger J.C. Jacobsens Portrætpris”.

Helle Trolle-Christensen, der er tværgående redaktør i DR Samfundsliv – Aktualitet & Læring, siger til DR.dk: ”Vi håber at få et stort og sjovt projekt med masser af fantastiske portrætter, men også at projektet får skabt opmærksomhed om portrætkunsten og sat skub i undervisningstimerne i billedkunst i skolerne”.

Mette Skougaard, der er direktør for Det Nationalhistoriske Museum, slår til lyd for, at netop samarbejdet med DR Skole giver museets traditionelle portrætkonkurrence en ny dimension og finder det positivt, at der bliver skabt opmærksomhed omkring portrætkunsten også blandt børn og unge. ”Vi glæder os over, at dette projekt kan sættes i gang, og ser frem til at modtage børnenes bud på et nutidigt portræt”.

Skolebørnenes værker vil blive bedømt af en professionel jury, der foruden museets direktør Mette Skougaard består af billedkunstner Peter Carlsen, tegner og illustrator Carl Quist Møller og vært på DRs ’Ultra Nyt’ Tommy Zwicky.

Historisk portrætkunst

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg er Danmarks portrætgalleri. Her kan man se portrætter af fremtrædende danske mænd og kvinder fra 1400-årene til i dag. Museet udbygger løbende samlingen og søger aktivt at stimulere interessen for portrætkunst både blandt kunstnere og publikum, voksne som børn og unge. Siden 2007 har museet hvert andet år udskrevet konkurrencen ”Brygger J.C. Jacobsens Portrætpris”, hvor alle nordiske kunstnere kan indsende deres bud på nutidig portrætkunst. I den seneste udgave (2015) deltog tillige russiske, kinesiske, ukrainske, hviderussiske og kazakhstanske kunstnere.   Museet har siden sin oprettelse i 1878 systematisk indsamlet oplysninger om dansk portrætkunst, og emnet er et af museets vigtigste forskningsområder.


Til oversigt