Dansk topforsker modtager Niels Bohr Medaljen | Carlsbergfondet
Til oversigt

Dansk topforsker modtager Niels Bohr International Gold Medal

HM Dronning Margrethe og prismodtager Jens Kehlet Nørskov. Foto: Lars Svankjær

En af verdens førende forskere inden for katalyse, professor Jens Kehlet Nørskov fra DTU, modtog i går Niels Bohr International Gold Medal. Medaljen er indstiftet af Ingeniørforeningen, IDA, og blev overrakt af Hendes Majestæt Dronningen ved et særarrangement på Carlsberg Akademi i København.

Professor Jens Kehlet Nørskov modtager Niels Bohr International Gold Medal. Foto: Lars Svankjær

Dermed bliver Jens Kehlet Nørskov den 12. i rækken af fremtrædende fysikere og ingeniører, som har modtaget medaljen, der blev oprettet i 1955 som en hyldest til den danske fysiker Niels Bohr.

Jens Kehlet Nørskov har en omfattende videnskabelig produktion bag sig og er en af verdens mest citerede forskere inden for sit område. Efter et årelangt professorat ved Stanford University i Californien er han i 2018 vendt hjem til Danmark for at opbygge et nyt center for katalyseteori ved DTU.

Omdrejningspunktet for Jens Nørskovs forskning er forståelsen af fysiske og kemiske processer på materialeoverflader. Hans begreber og modeller udgør et vigtigt grundlag for forståelsen af heterogen katalyse og anvendes i vid udstrækning inden for både videnskab og industri.

”Jens Nørskovs arbejde er af stor betydning samfundsmæssigt. Udviklingen af nye katalysatorer til at omdanne energi fra solen til grønne brændstoffer og kemikalier er af yderste vigtighed for at undgå den omfattende brug af fossile brændstoffer, som er så ødelæggende for miljøet og klimaet. Jens Nørskov går rent videnskabeligt i spidsen for en sådan indsats,” som det hedder i indstillingen af prismodtageren.

Prominent modtagerkreds

Det er første gang siden Niels Bohr selv modtog guldmedaljen - i 1955 - at medaljen gives til en dansker. Med tildelingen indskriver Jens Nørskov sig i en prominent kreds af modtagere, idet medaljen gennem årene er blevet givet til ikke færre end 9 nobelprismodtagere.

Årets uddeling er sket i et samarbejde mellem Ingeniørforeningen, IDA, Niels Bohr Institutet, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og Carlsbergfondet, der har doneret de 100.000 euro, som følger med medaljen.

Læs mere om medaljen

Se #BohrMedal tweets

Fra venstre: Carlsbergfondets formand Flemming Besenbacher, uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, Dronning Margrethe, prismodtager professor Jens Kehlet Nørskov og dekan ved Københavns Universitet, SCIENCE John Renner Hansen. Foto: Lars Svankjær.Til oversigt